2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Már Rómában, vagy Párizsban sem?

Azt mondják, akinek nincs szerencséje a kártyában, van a szerelemben. Mintha Novak Đoković esetében is valami hasonló történne, hisz amióta nemcsak teljesen rendezte a magánéletét, hanem a családalapítás, sőt a családbővítés előtt áll, a teniszpályán nem éppen az elképzelései szerint alakulnak a dolgok. A volt világelső, mint vasárnap este kiderült, mégsem kezelte ki két hét alatt az általa korábban „nem komoly”-nak nevezett csuklósérülést, s ezért vissza kellett lépnie a madridi 1000-es rangú mestertornán való szerepléstől. Lehet, hogy Đoković pontosan tudja, milyen a sérülése, lehetséges viszont, hogy ezzel az orvosok sincsenek egészen tisztában, ezért nem kell egészen komolyan venni a teniszező tegnapi nyilatkozatát, miszerint a jövő héten Rómában már valószínűleg ott lesz. Se neki, se szurkolóinak nem tragédia, ha még a párizsi Grand Slam-tornára sem épül fel. Az egyetlen, amit veszít, a pontok és a vele járó pénz, de az első utólag könnyen pótolható, a másikból pedig nem szenved hiányt, így tényleg a legjobb, ha majd csak akkor lép újra pályára, amikor egészséges lesz, s amikor már nem kell a visszalépések miatti nyakatekert magyarázatok után kutatni.

Đoković távollétében háromra csökkent a madridi torna esélyeseinek száma. Rafael Nadal a legnagyobb jelölt a címvédésre, érdemleges riválisai pedig a két svájci, Roger Federer és Stanislas Wawrinka lesznek. Hogy az egész tovább egyszerűsödjön, arról Federer tehet, mert már jelezte, nem jön el a tornára, vagy azonnal kilép, ha harmadik gyermekének a születése ezekre a napokra esik.

A madridi férfitornán tehát nem lesz szerbiai teniszező, a női mezőnyben viszont Jelena Janković az este az ukrán Elena Szvitolinával játszott annak reményében, hogy Ana Ivanović és Bojana Jovanovski után ő is bejut a második körbe. Ha Jelena sikerrel járt, a következő fordulóban az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával találkozik, s e találkozó győztese mérkőzhet majd meg a nyolcaddöntőben az Ivanović–Jovanovski szerb házirangadó győztesével. Az első fordulóban már történt két meglepetés. A német Angelique Kerber már jelentős hátrányban volt, amikor feladta a meccset a jó formában levő francia Caroline Garcia ellen, tegnap pedig az idén jócskán gyengélkedő ausztrál Samantha Stosur alaposan rávert a melbourne-i döntős szlovák Dominika Cibulkovára.

Ami a legújabb ranglistákat illeti, az élcsoportokban nem történt változás, csupán Jelena Janković előzte meg Kerbert, és újra hetedik. Jelentősen javított a múlt heti tornák két bajnoka, a szlovák Martin Kližan és az argentin Carlos Berlocq, akik egyformán második ATP-serlegüket szerezték meg. A szerbiaiak esetében folytatódott a kényszerszüneten levő Janko Tipsarević és Viktor Troicki hanyatlása. Előbbi 11, utóbbi 8 helyet rontott, míg Györe László a 470. és Nikola Milojević az 586. helyen pályafutásuk legjobbját jegyzik. A nőknél csak Ivana Jorović haladt, aki 44-et javítva már 538. A jövő héten, amikor elszámolják a múlt heti tornákon is szerzett pontokat, több szerbiai és magyar, tehát Babos Tímea, Nina Stojanović és Marko Tepavac esetében is jelentősebb előrelépés következik.

MADRID. – A női torna 1. fordulójában: Na Li–Flipkens 6:1, 7:6, Pavljucsenkova–Torro 6:4, 4:6, 6:1, Stosur–Cibulková 6:4, 6:0, Schiavone–Vesznyina 6:4, 6:7, 6:4, C. Garcia–Kerber 6:3, 2:0 – feladás, Šafářová–Pennetta 1:6, 6:0, 6:3, Vinci–Hantuchová 6:4, 6:4, Kirilenko–Mladenović 6:4, 7:5, S. Williams–Benčić 6:2, 6:1, Cetkovská–Vögele 6:1, 6:3, Peng–Nara 6:2, 6:3, Begu–Zsang 6:4, 7:5, férfiak, 1. forduló: Bautista–Robredo 6:4, 6:4, G. López–Andujar 6:2, 2:6, 6:2, Chardy–Rosol 4:6, 6:3, 6:4, Nieminen–Haase 6:3, 6:2, Nisikori–Dodig 6:4, 6:4, Copil–Granollers 6:3, 6:4.

MÜNCHEN. – A férfitorna döntőjében: Kližan–Fognini 2:6, 6:1, 6:2.

OIERAS. – A férfitorna döntőjében: Berlocq–Berdych 0:6, 7:5, 6:1.