2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Ivanović nem hibázott

Ana Ivanović bejutott a madridi nyolcaddöntőbe. A volt világelső a szerbiai teniszezőnők rangadóján magabiztosan múlta felül Bojana Jovanovskit, és ma a késő este játszott JankovićPavljucsenkova mérkőzés továbbjutójával csatázhat. Az első játszma 4:4 után dőlt el, a másodikban pedig Jovanovski 2:1-es vezetése után Ana zsinórban öt játékot nyert, ami a meccs végét is jelentette.

Két kivétellel a többi mérkőzésen sem volt meglepetés, noha egyeseknek még véletlenül sem volt könnyű dolguk. Vonatkozik ez elsősorban az orosz Marija Sarapovára, aki a döntő játszmában 2:4-ről fordított a fiatal amerikai Christina McHale ellen, két spanyolnak, David Ferrernek és Nicolas Almagrónak pedig háromjátszmás kemény csata kellett a továbbjutáshoz Albert Ramosszal és Dmitrij Turszunovval szemben. A kisebb meglepetést Roberto Bautista okozta, aki a spanyol házirangadón megfordította az eredményt az idősebb és tapasztaltabb Fernando Verdasco ellen, a nagy meglepetés pedig a 20 éves osztrák Dominic Thiem nevéhez fűződik, aki bravúros módon Melbourne és Monte-Carlo idei bajnokát, a svájci Stanislas Wawrinkát búcsúztatta. Thiem a legfiatalabb a ranglista első 100 helyezettje között, és először nyert a top 10 egyik tagja ellen. Legutóbb 2009-ben történt meg, hogy 20 éves teniszező le tudta győzni a legjobbak egyikét, amikor Juan Martín del Potro Rafel Nadalt és Roger Federert, Marin Čilić pedig Andy Murray-t múlta felül. Az osztrák simán elveszítette az első játszmát, a másodikban azonban már felülkerekedett. Az izgalmas és színvonalas harmadik játszmában a nagyszerűen adogató és fonákkal még Wawrinkánál is pompásabbakat ütő osztrák egyetlen breakesélyt sem adott a svájcinak, a saját alkalmát pedig 5:4-es vezetésnél kapta, és egyből ki is használta. Ezek után úgy tűnik, hogy Rafael Nadalnak nem sok gondja lesz a címvédéssel, noha ő sincs kirobbanó formában, és az újabb meglepetéseket sem zárhatjuk ki.

A szlovákiai Nagyszombatban (Trnava) játszott másik szerb női házirangadón Aleksandra Krunić meglepte az esélyesebbnek hitt, magasabban rangsorolt Vesna Doloncot, és a 2. fordulóban a selejtezőből érkezett cseh Denisa Allertovával találkozik. Ugyanott Jovana Jakšić a tegnapi műsor utolsó meccsén játszott az ukrán Leszia Curenkóval. Dobojban Miki Janković szintén szerb rangadón győzött Nikola Čaćić ellen, és a negyeddöntőért esélyesként a horvát Antonio Sančićtyal vív meg. Antalyában Barbara Bonić a folytatáson legyőzte az orosz Valerija Pogrebnyukot, és a negyeddöntőért a selejtezőből feljött amerikai Kate Turvyval mérkőzhet.

MADRID. – A női torna 2. fordulójában: Ivanović–Jovanovski 6:4, 6:2, Sarapova–McHale 6:1, 4:6, 6:4, Stosur–Muguruza 7:5, 3:6, 6:1, Kvitová–Lepchenko 2:6, 6:2, 6:1, Errani–Schiavone 6:3, 6:1, Halep–Arruabarrena 6:4, 6:4, C. Garcia–Kirilenko – küzdelem nélkül, S. Williams–Peng 6:2, 6:3, férfiak, 1. forduló: Dolgopolov–Fognini 7:5, 4:6, 6:3, Čilić–Sousa 6:1, 6:1, Almagro–Golubev 6:3, 6:7, 7:6, 2. forduló: Raonić–Chardy 6:3, 6:3, Ferrer–Ramos 7:6, 5:7, 6:3, Bautista–Verdasco 2:6, 7:6, 6:1, Nisikori–G. López 6:3, 6:1, Thiem–Wawrinka 1:6, 6:2, 6:4, Lacko–Simon 7:5, 2:6, 6:4, Berdych–Anderson 6:1, 6:4, Gulbis–Dolgopolov 6:3, 6:4.

NAGYSZOMBAT. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Krunić–Dolonc 6:3, 6:4.

DOBOJ. – A futures 1. fordulójában: M. Janković–Čaćić 7:5, 6:3.

ANTALYA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Bonić–Pogrebnyuk 6:1, 6:4.