2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Két lépésre a serlegtől

A pénteken még versenyben levő négy szerbiai és magyar teniszező közül a délutáni órákban csak Ana Ivanović jutott tovább. Jani Réka Luca és Nikola Milojević kiestek, Stollár Fanni pedig a hollandiai Amstelveenben napi műsort záró meccsen a belga Christine Chantraine-nal játszott, aki nincs az első ezerben sem, a profik között kezdő magyar tininek tehát volt esélye az elődöntőbe jutásra.

Ivanović ismét jól játszott Birminghamben, s mint előző napon az amerikai Lauren Davis ellen, tegnap a cseh Klára Koukalovával szemben sem volt különösebb gondja. Két meccsen összesen csak hét játékot veszített, és bejutott az elődöntőbe, azaz két győzelemre jár idei harmadik, összesen pedig pályafutása 14. serlegétől. Ivanović most 3:1-re vezeti Koukalova ellen az egymás közöti mérleget, mai ellenfelével, a 25 éves és a ranglistán 36. helyezett kínai Suaj Zsanggal szemben pedig 1:0-ra áll. Három évvel ezelőtt a torontói első fordulóban játszottak, és Ana 6:1, 6:1-re nyert. Zsang tegnap nagy meglepetést okozott, hisz két sima játszmában, egy óránál kevesebb idő alatt győzte le az amerikai Sloane Stephenst.

Ez az eredmény azonban korántsem olyan szenzáció, mint amilyeneket a férfitornákon jegyeztek. A németországi Hallében a Roland Garros újdonsült kilencszeres bajnoka, a spanyol Rafael Nadal egészen könnyen veszített a jamaicai születésű német Dustin Brown ellen. Wimbledon kétszeres győztese és a ranglista első helyezettje végig alárendelt szerepben volt, s a sötét bőrű német időnként sziporkázó megoldásokkal múlta felül. Ugyanott Roger Federer megszenvedett a portugál Joao Sousával, de nyert, és a mezőny összetétele alapján már csak a német Philipp Kohlschreiber lehetne komoly ellenfele. Londonban másik két bombameglepetés született. A 35 éves cseh Radek Štepanek előbb azzal tűnt ki, hogy az első játszma rövidítésében 2:6-ról fordított, majd a másodikban minden tekintetben felülmúlta a wimbledoni és olimpiai bajnok Andy Murray-t, aki a Queen’s Club tornáján címvédő volt. A nap másik csodáját a horvát származású ausztrál Marinko Matošević művelte, hisz sérülten is két játszmában győzte le a pályafutása meredek lejtőjén levő francia Jo-Wilfried Tsongát. Nem tartozott a várt eredmények közé a 43 éves japán Kimiko Date birminghami sima győzelme a címvédő szlovák Daniela Hantuchová ellen.

Budapesten Jani Réka Luca esélyes volt a horvát Adrijana Lekajjal szemben, de három játszmában elveszítette az elődöntőt, a belgrádi futures tornán pedig a montenegrói Ljubomir Čelebić nem elégedett meg a Miki Janković elleni sikerrel, hanem a torna főesélyesének tartott Nikola Milojevićet is lelátóra küldte.