2024. szeptember 11., szerda

Ana Ivanović 14. tornagyőzelme

Nagyszerű eredményt ért el Ana Ivanović szerbiai teniszező, aki tegnap Birminghamben megnyerte pályafutása első füves, idei harmadik – győzött Brisbane-ben és Monterreyben –, összesen pedig 14. tornáját. Ivanović szombaton az elődöntőben az első játszma 0:2-je után kiváló játékkal múlta felül a kínai Suaj Zsenget, a tegnapi döntőben pedig csak öt játékot engedélyezett a cseh Barbora Záhlavová-Strýcovának.

Ana a tornán végig nagyon jól adogatott, tegnap is öt ászt ütött, s nem volt egyelten kettős hibája sem, az adogatást pedig egy-egy esetben veszítette el a két zárómeccsen, ami a női találkozók esetében kivételes teljesítménynek számít. E tornagyőzelme révén Ivanović feltört a ranglista 11. helyére, és egészen megközelítette a 10. helyezett szlovák Dominika Cibulkovát. A legjobb tíz közé, ha tartani tudja a magas szintet, a wimbledoni torna után kerülhet be, hisz csak 100 pontot véd.

Roger Federer a németországi Halléban kilencedszer játszott döntőt, és hetedszer győzött. A negyeddöntőben küzdelem nélkül nyert, az elődöntőben visszavágott a japán Kej Nisikorinak a Miamiban elszenvedett vereségért, tegnap pedig a döntőben csak két rövidítésben múlta felül a kolumbiai Alejandro Fallát. Federer 14. alkalommal nyert füves tornát, amivel a nyílt korszak éllovasa négy cím előnnyel Pete Sampras előtt, összesen pedig 79. serlegét szerezte meg. A két utolsó meccsen Federernek csak egy komolyabb hibája volt, az elődöntő utolsó pontja után ugyanis megmagyarázhatatlan zavarában nem a hálóhoz ment fogadni a japán játékos gratulációját, hanem az alapvonalra állt az adogatáshoz, mintha a meccsnek még nem lenne vége.

Ezen a héten a wimbledoni torna selejtezője és két-két ATP- és WTA-torna lesz műsoron. Előbbi sorsolása ma lesz ismert, a többin öt szerbiai nevezett. A hollandiai Rosmalenben Dušan Lajović az 1. fordulóra a kanadai Vacek Pospisilt kapta ellenfeléül, az angliai Eastbourne-ben Vesna Dolonc és Jovana Jakšić a selejtező rajtján esett ki, a fő tornán pedig Jelena Janković az amerikai Madison Keyszel, Bojana Jovanovski a francia Alize Cornet ellen kezd. Ismert a marokkói challenger sorsolása is, ahol Peđa Krstin a helybeli Ahoudával kezd.

Első profi tornáján szép sikert ért el Stollár Fanni magyar tini, aki a hollandiai Amstelveenben a selejtezőn túljutva a mezőnyben még három előkelő ellenfelet legyőzve az elődöntőig menetelt.

BIRMINGHAM. – A női torna negyeddöntőjében: Záhlavová–Flipkens 6:4, 6:2, Dellacqua–Date 6:1, 6:0, elődöntő: Ivanović–Zsang 6:2, 6:2, Záhlavová–Dellacqua 7:6, 6:1, döntő: Ivanović–Záhlavová 0:0, 0:0.

HALLE. – A férfitorna negyeddöntőjében: Federer–Lu – küzdelem nélkül, Nisikori–Johnson 6:1, 7:6, Kohlschreiber–Brown 6:4, 5:7, 7:6, elődöntő: Federer–Nisikori 6:3, 7:6, Falla–Kohlschreiber 5:7, 7:6, 6:4, döntő: Federer–Falla 7:6, 7:6.

LONDON. – A Queen’s Club tornájának negyeddöntőjében: Wawrinka–Matošević 7:5, 6:3, Štepanek–Anderson 1:6, 6:3, 6:2, F. López–Berdych 6:4, 7:6, 6:4, elődöntő: Dimitrov–Wawrinka 6:2, 6:4, F. López–Štepanek 7:6, 6:4.

EASTBOURNE. – A női torna selejtezőjében: Hszie–Jakšić 6:2, 6:4, Vögele–Dolonc 6:1, 6:3.

ROSMALEN. – A női torna 1. fordulójában: Rybáriková–Mestach 6:4, 6:4, Meusburger–Kanepi 6:1, 6:2, Petković–Wickmayer 6:2, 6:4.

AMSTELVEEN. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Stollár–Chantraine 6:2, 6:1, elődöntő: Lemoine–Stollár 6:1, 6:2.