2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Ivanović átlépte a kínai falat

Holnap a tavalyi döntős Lisickivel játszik – Nadal visszavágott Rosolnak a 2012-es kudarcért – Ma Đoković és Jovanovski a pályán

Ana Ivanović már túlszárnyalta a tavalyi londoni eredményét, hisz tegnap bejutott a 3. fordulóba. A volt világelső belgrádi két játszmában győzte le a kínai Zsi Zsenget, aki ellen most 3:2-re vezet, egyben visszavágott neki a 2008-as wimbledoni vereségért. Ivanović az első szettben nem szervált a legjobban és a megvalósított breakek ellenére csak nehezen szerezte meg a vezetést. Az előny feldobta Anát, aki a második játszmában ellenállhatatlan volt, egyetlen játékot sem engedélyezett, és szombaton a nyolcaddöntőért küzdhet. Következő ellenfele a tavalyi döntős német Sabine Lisicki lesz. Eddig csak egyszer találkoztak, s nemrég Stuttgartban Ivanović csak négy játékot adott le a magabiztos győzelem során. Lisickivel azonban sose tudni. Ő képes a lehető legjobb teljesítményre, mint tavaly is, amikor a döntőbe vezető úton Serena Williamset is legyőzte egy emlékezetes csatában, de hajlamos a nagy visszaesésre is.

Dušan Lajović lett a harmadik kieső szerbiai teniszező. A pazovai nem vallott szégyent a tavaly Londonban negyeddöntős lengyel veterán Lukasz Kubot ellen. Az első játszmát megnyerte, a másodikban rövidítésben veszített, csak a harmadikban volt alárendelt szerepben, és a negyedikben is akadt esélye, de kihagyta a kevés alkalmat, és újra a rövidítésben veszített. Lajović ezzel megerősíti helyét a legjobb 80 között, és már a nyári betonpályás tornákon, hisz nem sok pontot véd, megközelítheti akár az 50. pozíciót is, hisz a három párizsi és az egy londoni győzelem alapján már tudatában van annak, hogy képes felvenni a harcot, ha nem is a legjobbakkal, de a másodosztállyal mindenképpen.

A nap rangadóján Rafael Nadal újra problémákkal találta magát szemben, de végül nem engedte meg a cseh Lukas Rosolnak, hogy mint két éve, újra meglepje. A cseh 6:4, 4:2-re vezetett, amikor a fordulat következett. Nadal a következő fordulóban várhatóan sokkal könnyebb ellenféllel, az orosz születésű üzbegisztáni Mihail Kukuskinnal találkozik. Kiesett viszont néhány idősebb, megbízhatónak tartott teniszező, akik a nagy tornákon a korábbi esetekben általában magabiztosan futottak legalább három kört. A német Philipp Kohlschreibert az olasz Simone Bolelli győzte le öt játszmában, és két francia, Richard Gasquet és Gael Monfils is maratonit veszített. Mindkettőt fiatal tehetség múlta felül. Gasquet az ausztrál Nick Kyrgiostól, Monfils pedig a cseh Jiri Veselytől szenvedett vereségét. Az esélyesek közül a késő délutáni órákig csupán a kanadai Miloš Raonić és a japán Kej Nisikori nyertek egészen könnyen, a franciák vigaszát pedig Alize Cornet és az amerikai Sam Querrey ellen öt szettben, az idei torna eddigi leghosszabb meccsén győztes Jo-Wilfried Tsonga jelentették. A női torna tegnapi egyetlen, de vaskos meglepetése a kazah Zarina Dijasz győzelme volt a spanyol Carla Suarez ellen.

A 2. fordulóban a cseh Radek Štepanek ellen komoly megpróbáltatáson keresztülment Novak Đoković ma újra tapasztalt, jól ismert és gyakran kellemetlen ellenféllel, a francia Gilles Simonnal találkozik. A hagyomány a 6:1-es állás, és a múltban játszott meccsek menete alapján azt sugallja, hogy hosszú csata következik, amelyben Đokovićnak türelemmel és szorgalmas munkával kell igazolni az esélyességét.

Bojana Jovanovski is pályára lép, aki tegnap páros meccseken vezette le az Azarenka elleni előző napi nagy győzelem izgalmainak utórezgéseit. Bojana mai riválisa a fiatal cseh Tereza Šmitkova, aki ellen van keresnivaló.

WIMBLEDON. – A férfitorna 2. fordulójában: Tsonga–Querrey 4:6, 7:6, 6:7, 6:3, 14:12, Kubot–Lajović 6:7, 7:6, 6:3, 7:6, Nadal–Rosol 4:6, 7:6, 6:4, 6:4, Robredo–Mannarino 6:4, 6:1, 7:6, Raonić–Sock 6:3, 6:4, 6:4, Vesely–Monfils 7:6, 6:3, 6:7, 6:7, 6:4, Bolelli–Kohlschreiber 4:6, 6:4, 6:3, 2:6, 7:5, Nisikori–Kudla 6:3, 6:2, 6:1, Kyrgios–Gasquet 3:6, 6:7, 6:4, 7:5, 10:8, Kukuskin–Dančević 6:3, 6:3, 6:2. Nők, 2. forduló: Ivanović–Zseng 6:4, 6:0, Lisicki–Ka. Pliskova 6:3, 7:5, Wozniacki–Broady 6:3, 6:2, Peng–Kirilenko 6:0, 6:3, Davis–Pennetta 6:4, 7:6, Cibulkova–Van Uytvanck 3:6, 6:3, 8:6, Larcher–Gajdošova 6:3, 4:6, 6:3, S. Williams–Scheepers 6:1, 6:1, Cornet–Cetkovska 6:4, 5:7, 6:3, Flipkens–Dominguez 6:2, 6:1, Dijasz–Suarez 7:6, 5:7, 6:2, Svedova–Kanepi 6:3, 6:7, 6:2.