2024. szeptember 11., szerda

Egy puhány Novak a nyolcaddöntőben

Đoković kockázat nélküli meccsen verte Gilles Simont – Záhlavová meglepetésre búcsúztatta Na Lit – Ana Ivanović ma Sabine Lisickivel játszik

Novak Đoković meglehetősen furcsa meccset játszott a francia Gilles Simonnal. Az első helyen kiemelt volt világelső adogatása átlagon aluli volt, egyáltalán nem vállalt kockázatot, nem kezdeményezett, s csaknem kizárólag a francia hibáira alapozott. Ennek következménye, hogy háromszor elveszítette az adogatást, viszont fogadása megütötte a mércét, hatszor szerzett pontot Simon adogatásán, és végül megérdemelten jutott tovább. Következő ellenfele még egy régi rivális és ugyancsak francia, a ranglistán 17. Jo-Wilfried Tsonga, és ez lesz már a 18. meccsük. Đoković 12:5-re vezet, Tsonga legutóbb a 2010-es Australian Openen nyert, s azóta Novak zsinórban tíz győzelmet aratott.

Ana Ivanović és a tavalyi döntős német Sabine Lisicki második egymás közötti találkozója a nap meccse lehet Londonban. Esélyest nem lehet hirdetni, minden attól függ, hogyan adogatnak majd, és milyen napot fognak ki. Ivanović és Lisicki is képes a legmagasabb színvonalú játékra, viszont hajlamosak a váratlan alulteljesítésre is, így a mérkőzés bármilyen alakulása és eredménye lehetséges, és semmi sem számíthat meglepetésnek.

A két svájci híresség csütörtökön este játszotta második meccsét. Roger Federer nem bajlódott sokat a selejtezőből érkezett luxemburgi Gilles Müllerrel, és esetleg csak az zavarta meg nyugalmát, hogy eső miatt félórás szünetet rendeltek el, majd a tetőszerkezet becsukása után csarnoki feltételek mellett fejeződött be az alapjában véve egyenlőtlen mérkőzés. Stan Wawrinka továbbra is mérsékelt formában játszik, s négy játszmára kényszerült a tajvani Luval szemben. Befejeződött viszont a torna az olasz Fabio Fognini számára, aki ugyan 1:0-ra és 2:1-re is vezetett, végül azonban kikapott a dél-afrikai Kevin Andersontól, aki hétfőn, a nyolcaddöntőben a címvédő Andy Murray és a spanyol Roberto Bautista tegnap esti meccsének továbbjutójával játszik.

A női 2. fordulóban Marija Sarapova könnyen győzte le a magyar származású svájci Bacsinszky Tímeát, Kerbernek volt gondja a brit Heather Watsonnal, s kisebb meglepetés, hogy az amerikai Riske búcsúztatta az olasz Camila Giorgit. A nyolcaddöntőbe elsőnek Caroline Wozniacki jutott be a horvát Ana Konjuh ellen győzelmével, azután pedig az orosz Jelena Makarova követte. Đoković meccsének befejeztével született egy nagy meglepetés, a cseh Barbora Záhlavová ugyanis két rövidítésben győzte le a ranglistán második helyezett kínai Na Lit.

Ma Londonban a 3. forduló utolsó meccsei lesznek műsoron, amelyek között csupán az amerikai John Isner és a spanyol Feliciano López meccse ígérkezik rangadónak, és komoly csatára lehet számítani a két fiatal, a cseh Jiří Veselý és az ausztrál Nick Kyrgios között. Az esélyeseknek esetleg könnyű napjuk lesz, hisz Rafael Nadal az üzbég Mihail Kukuskinnal, Roger Federer a kolumbiai Alejandro Giraldóval, Stan Wawrinka az üzbég Denisz Isztominnal, a kanadai Miloš Raonić a Lajovićot verő lengyel Lukasz Kubottal, Kej Nisikori pedig az olasz Simone Bolellival találkozik. A nőknél is csak Ivanović és Lisicki meccse számít csúcsrangadónak, míg Serena Williams a francia Alize Cornet-val, Marija Sarapova az amerikai Alison Riskével, a német Angelique Kerber a belga Kirsten Flipkensszel, a román Simona Halep a svájci tini Belinda Benčićtyel, a kanadai Eugenie Bouchard pedig a német Andrea Petkovićtyal mérkőzik.

WIMBLEDON. – A férfitorna 2. fordulójában: Federer–Müller 6:3, 7:5, 6:3, Wawrinka–Lu 7:6, 6:3, 3:6, 7:5, Isner–Nieminen 7:6, 7:6, 7:5, Isztomin–Reister 7:6, 6:4, 6:4, Giraldo–Granollers 4:6, 7:6, 1:6, 6:1, 7:5, F. López–A. Pavić 6:4, 7:6, 7:5, 3. forduló: Đoković–Simon 6:4, 6:2, 6:4, Tsonga–Wang 6:2, 6:2, 7:5, Anderson–Fognini 4:6, 6:4, 2:6, 6:2, 6:1. Nők, 2. forduló: Sarapova–Bacsinszky 6:2, 6:1, Bouchard–Soler 7:5, 6:1, Kerber–Watson 6:2, 5:7, 6:1, Petković–Begu 6:4, 3:6, 6:1, Zvonarjova–Vekić 6:4, 6:4, Keys–Koukalova 7:5, 6:7, 6:2, Riske–Giorgi 7:5, 6:2, Halep–Curenko 6:3, 4:6, 6:4, Benčić–Duval 6:4, 7:5. 3. forduló: Wozniacki–Konjuh 6:3, 6:0, Makarova–C. Garcia 7:5, 6:3, Záhlavová–Na Li 7:6, 7:6.