2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Novak két balkáni rangadója

Öt játszma a horvát Čilić ellen, következik a bolgár Dimitrov – Kiesett a címvédő Murray – Ma a női elődöntőben Kvitová–Šafářová és Halep–Bouchard

Több mint háromórás, kivételesen nehéz ötjátszmás csatában Novak Đoković legyőzte a horvát Marin Čilićet, így Wimbledonban hatodszor, a nagy tornákon pedig 23. alkalommal jutott az elődöntőbe, amely holnap lesz műsoron, és amelyben – egy újabb balkáni rangadón – a legjobb tíz új tagja, a bolgár Grigor Dimitrov lesz az ellenfele.

Novak Đoković annak tudatában kezdte meg a tegnapi meccset, hogy, hála Nadal korai kiesésének, serlegnyertesként pályafutása során harmadszor elfoglalhatja a ranglista első helyét, ami viszont aligha jutott eszébe, először fordul elő, hogy nagy tornán a negyeddöntő mezőnyében nem tartozik a négy fiatalabb közé. A nyolc között ugyanis csak Federer, Wawrinka és Murray az idősebb, s ez a tény azt is igazolja, hogy a fiatalok egészen lassan, de mégis biztosan haladnak a férfitenisz csúcsa fele, s csak idő kérdése, hogy a nagy négyes még meddig tartja meg fölényét.

Đoković nagy lendülettel kezdett, de a második és a harmadik játszmában a taktikailag nagyszerűen játszó Čilić került fölénybe, és 2:1-es vezetést szerzett. A jelek szerint ekkor már kicsit kimerült, amit Novak ki tudott használni, és az elnyert adogatások sorozatával fordította a meccset a saját javára. A döntőért Novak az ötödik egymás közötti meccset vívja Dimitrovval, aki tegnap nagy csalódást okozott a londoni szurkolóknak, hisz három játszmában a címvédő Andy Murray-t ütötte ki. Az eddigi meccseken Novak háromszor nyert, csupán tavaly a madridi salakon bukott el holnapi riválisával szemben.

A másik ágon Roger Federer jutott be elsőként az elődöntőbe, miután négy játszmában legyőzte honfitársát, Wawrinkát. Ellenfele a RaonićKyrgios mérkőzés győztese lesz. A teniszvilágot kifejezetten érdekelte, hogy képes volt-e még egy nagy csodára a 19 éves Nick Kyrgios, aki 221. volt a ranglistán, amikor áprilisban Sarasotában Filip Krajinovićot verte szoros meccsen a challenger döntőjében. Két hónappal később a nottinghami füves challengeren, ahol a negyeddöntőben három játszmában újra Krajinovićot múlta felül, a 173. helyen állt, Wimbledonban pedig külön meghívóval, a ranglista 144. pozíciójáról rajtolhatott. A naprakész ranglistán már a 66. helyet fogalja el, Londonban már megduplázta eddigi pontjainak számát, és ő a legfiatalabb a 100 legjobb között. Továbbá, tíz év és a német Florian Mayer után ő az első, aki a wimbledoni bemutatkozáson negyeddöntős lett, és 1992 óta az első 100-on kívüli, aki Wimbledonban verte a világelsőt. 22 éve ez az orosz Andrej Olhovszkijnak sikerült Jim Courier ellen, és Nadal 2005-ös, Federer elleni győzelme óta az első tizenéves, aki verte a világelsőt.

A női elődöntőben KvitováŠafářová és HalepBouchard meccseket játszanak. Az egyetlen meglepetés, hogy Lucie Šafářová bejutott a legjobb négy közé, viszont az idén Londonban nagyszerűen játszik, és komoly ellenállást tanúsíthat a combizomsérüléssel bajlódó Kvitovával szemben is. Šafářovának ez lesz zsinórban a második balos rangadója, hisz előzőleg a szintén ballal játszó orosz Jekatyerina Makarovát győzte le. A másik meccsen a feljövőben levő nemzedék két jeles képviselője vív meg. A román Simona Halep és a kanadai Eugenie Bouchard is tavalytól indult meg a csúcs felé, s a román már Na Li második helyét veszélyezteti a ranglistán, a kanadai pedig a német Angelique Kerber elleni győzelmével először jutott be a legjobb tíz közé, s a jelen pillanatban, már Jelena Jankovićot is megelőzve, a 8. pozíciót foglalja el. Ha legyőzi Halepet, a kanadai Kerbert is megelőzi, tornagyőzelem esetén pedig Marija Sarapovát is maga mögé utasítja.

Az ifi Ivana Jorović számára véget ért a torna, hisz a 2. forduló meccsén kikapott a spanyol Badosától. Mint kiderült, a 17 éves Ivana nem készült fel kellőképpen a számára ismeretlen talaj kihívásira, s mint kijelentette, az elkövetkező időszakban a profi pályafutás felé fordul.

WIMBLEDON. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Čilić 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2, Dimitrov–Murray 6:1, 7:6, 6:2, Federer–Wawrinka 3:6, 7:6, 6:4, 6:4. Nők, negyeddöntő: Kvitová–Záhlavová 6:1, 7:5, Halep–Lisicki 6:4, 6:0, Bouchard–Kerber 6:3, 6:4. Lányok, 1. forduló: Gálfy–Fett 7:5, 6:3, Grende–Bondár 6:1, 6:4, 2. forduló: Badosa–Jorović 6:2, 7:5, Lumsden–Gálfi 7:5, 6:3, fiúk, 2. forduló: Smith–Čonkić 7:6, 6:3.

TODI. – A challenger 1. fordulójában: Fucsovics–Travaglia 7:5, 6:2.

TORUN. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jakšić–Mikulčić 6:2, 2:6, 6:1.

BRÜSSZEL. – A női UTF-torna 1. fordulójában: Argyelán–Lodikova 4:6, 6:3, 6:3.

PROKUPLJE. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Stojanovic–Bojanić 6:0, 6:4, Szlavikovics–Zovincova 6:3, 6:4.