2024. szeptember 11., szerda
TENISZ, WIMBLEDON

Đoković és Kvitová, mint három éve

Novak öt játszmában győzte le Federert, és hetedik nagy serlegével újra világelső, Kvitová könnyen nyert Eugenie Bouchard ellen

Három év után Wimbledonban megismétlődött a történelem. 2011-ben Novak Đoković és Petra Kvitová első alkalommal győztek az All England klubban, az idén ismét ők ketten bizonyultak a legjobbnak. Đoković tegnap a döntőben öt drámai szettben győzte le a Londonban hétszeres bajnok és a 33. évében levő, de még mindig a legnagyobb tettekre is képes Roger Federert, a cseh Kvitová pedig egy nappal korábban váratlanul könnyen múlta felül a jövő bajnokát, az ezúttal a lámpalázzal sikertelenül küzdő kanadai Eugenie Bouchard-t.

Đoković vasárnap egy másfél éves fekete sorozatot szakított meg, amely során három nagy döntőt veszített el. Tavaly Wimbledonban Andy Murray-től, a US Openen és az idei Roland Garroson pedig Rafael Nadaltól kapott ki. A mostani, 3 óra és 56 perces meccsen kivívott győzelme a második wimbledoni trófeája, a hetedik serlege a nagy tornákon, amivel az öröklistán utolérte Mats Wilandert, az idei negyedik és összesen 45. tornagyőzelme, Federer ellen pedig 18:17-re szépítette az egymás közötti mérleget. A wimbledoni diadal azt is jelenti, hogy Novak hétfőn harmadszor veszi át a világranglista első helyét, és szép esélye van arra, hogy az év végéig meg is őrizze a trónt, noha az idény utolsó két hónapjában négy trófeát is véd. Addig azonban jelentős előnyt szerezhet Nadal előtt, aki a nyári amerikai három titulusát kénytelen védeni, és egyáltalán nem biztos, hogy a spanyol megismételheti a tavalyi bravúrt, amikor zsinórban Kanadában, Cincinnatiben és a US Openen is bajnok volt.

A meccs a várt kemény csatának indult, és az első szettben nem volt breaklehetőség. A rövidítést a svájci 3:0-val kezdte, két játszmalabdát mentett, és 3:0-val zárt. A második játszmában Novak a harmadik játékban nyerte el Roger adogatást, és az előnyt végig meg is őrizte. A harmadik játszmában újra rövidítést játszottak, amelyben Đoković magabiztosnak bizonyult. A negyedik játékrész az utolsónak ígérkezett, hisz Novak 5:2-es előnyt szerzett, a végső győzelemért adogatott, meccslabdája is volt, de mindent kihagyott, és Federer zsinórban öt játékot nyerve harcolta ki az ötödik játszma jogát. Abban a nyolcadik játékban jutott előnyhöz Đoković, azután, hogy a hetedikben breaklabdát mentett. Ezután sem ment simán, hisz Roger visszabreakelt, de a saját adogatásán végül mégis elbukott.

Đoković számára most az esküvő következik, játékra pedig legközelebb augusztus 4-én Torontóban jelentkezik.

A héten visszatérünk a hagyományos ATP- és WTA-tornákhoz, amelyekből öt lesz műsoron. A férfiak Båstadban, Stuttgartban és Newportban, a nők Bukarestben és Bad Gasteinban lépnek fel, s lesz érdekelt magyar és szerbiai teniszező is. A svéd Båstadban Dušan Lajović a spanyol Albert Montanesszal kezd, Stuttgartban Peđa Krstin indult a selejtezőben, de a második körben kiesett, Bukarestben Jani Réka Luca vette a selejtező első körét, a második ellenfele pedig a kazah Szeszil Karatancseva. Ugyanott Aleksandra Krunić a főtáblán az orosz névrokonával, Alekszandra Panovával találkozik. Bad Gasteinban Jovana Jakšić szerepel, első ellenfele pedig az argentin Paola Ormaechea. Fucsovics Márton az este az olasz Todiban döntőt vívott a challengeren a szlovén Aljaž Bedenével, a héten pedig San Benedettóban az argentin Andres Moltenival kezd. A scheveningeni challengeren Filip Krajinović a szabadkártyás holland Tim van Rijthovennel kezd, míg a szlovén Portorožban Ilija Bozoljac a challenger 1. fordulójában a szlovák Karol Beckkel mérkőzik. Babos Tímea a biarritzi 100 ezer dolláros összdíjazású női ITF-tornán a 3. kiemelt lesz, első ellenfele pedig a szabadkártyás francia Chloe Paquet.

Eredmények, férfiak, döntő: Đoković–Federer 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4, nők, döntő: Kvitová–Bouchard 6:3, 6:0, férfi páros, döntő: Pospisil/Sock–B. Bryan/M. Bryan 7:6, 6:7, 6:4, 3:6, 7:5, női páros, döntő: Errani/Vinci–Babos/Mladenović 6:1, 6:3, fiú egyéni, döntő: Noah Rubin (USA)–Stefan Kozlov (USA) 6:4, 4:6, 6:3, leány egyes, döntő: Jelena Ostapenko (Lettország)–Kristina Schmiedlová (Szlovákia) 2:6, 6:3, 6:0.

TODI. – A challenger elődöntőjében: Fucsovics–E. Lopez 3:6, 6:3, 6:0.

STUTTGART. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Krstin–Castro 6:1, 6:0, 2. forduló: M. Delić–Krstin 6:4, 6:2.

BUKAREST. – A női torna selejtezőjében: Jani–Cohen 7:5, 3:6, 7:6.