2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Đoković elszomorította szurkolóit

Novak Đoković csak a nyolcaddöntőig jutott a torontói 1000-es tornán, ahol pályafutása egyik leggyöngébb meccsén két rövid játszmában kikapott a francia Jo-Wilfried Tsongától. A világelső szerb nem a vereséggel, hanem a mutatott játékkal szomorította el szurkolóit. Gyönge napot fogott ki, de még rosszabb, hogy nem is igyekezett, mintha az első elveszített adogatás után beletörődött volna a vereségbe. A vártnál sokkal korábbi kiesés azt jelenti, hogy Novak csak 1190 pontra növelte előnyét Rafael Nadal előtt, hogy Tsongától a zsinórban aratott 11 győzelem után kapott ki, hogy francia teniszezőtől 2010 októbere óta – amikor Párizsban a teremtornán Michael Llodra győzte le – először kapott ki, és 57 meccs után először bukott el kemény borításon két játszmában.

Nem csak Novak veresége számított nagy meglepetésnek a nyolcaddöntőben. Torontóban ugyanis kiesett Stan Wawrinka és Tomáš Berdych, a montreali női tornán pedig Jelena Janković, Marija Sarapova, Petra Kvitová és Angelique Kerber is, Viktorija Azarenka győzelme pedig azt jelentette, hogy Ana Ivanović mindössze egy hetet töltött a legjobb tíz között.

A csütörtök éjjeli eredmények után ezen a héten nincs már versenyben egy sem az idei Grand Slam-bajnokok közül. Melbourne-ben ugyanis Wawrinka és Na Li, a Roland Garroson Nadal és Sarapova, Wimbledonban pedig Đoković és Kvitová nyerte el a serleget. Torontóban így Federer, Murray, Dimitrov és Raonić maradt esélyes a végső sikerre, Montrealban pedig Serena Williams és Agnieszka Radwanska. Habár az éjjel Serena a dán Caroline Wozniackival játszott, aki a torna eddigi három meccsén mindössze hat játékot veszített.

A hét kellemes meglepetése a 22 éves amerikai Coco Wandeweghe, aki Ivanović után Jankovićot is három játszmában győzte le, és ilyen rangos tornán először negyeddöntős. Ez meglátszik a rangsorolásán is, hisz a hetet az 51. helyen kezdte, hétfőn pedig a legrosszabb esetben is már 38. lesz.

San Marinóban Filip Krajinović megszerezte második győzelmét is, így az este a negyeddöntőben a 21 éves és a ranglistán 208. brazil Guilherme Clezarral játszott. Ha a zombori újra nyert, hétfőn szavatolt neki a 105. pozíció, ha pedig Viktor Troicki valamivel korábban pályára lépve legyőzte a horvát Antonio Veićet, már a 377. hely tájára jut, ami 470 hely javítás a büntetést letöltése utáni mindössze három versenyhét alatt.

Prágában nem jutott túl a negyeddöntőn Miki Janković, a nyolc közé került viszont a magyar Totka Noémi feletti fölényes győzelmével az egykor 208. szabadkai Vojislava Lukić, akit így tíz nap múlva újra a ranglistán láthatunk, mivel lesz már három pontozott tornája.

TORONTO. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Tsonga–Đoković 6:2, 6:2, Murray–Gasquet – játék nélkül, Raonić–Benneteau 6:3, 4:6, 6:4, Anderson–Wawrinka 7:6, 7:5, F. López–Berdych 3:6, 6:3, 6:4, Federer–Čilić 7:6, 6:7, 6:4, Dimitrov–Robredo 7:5, 5:7, 6:4, Ferrer–Dodig 1:6, 6:3, 6:3.

MONTREAL. – A női torna nyolcadöntőjében: Vandeweghe–Janković 7:6, 2:6, 7:5, Suárez–Sarapova 6:2, 4:6, 6:2, Wozniacki–Rogers 6:1, 6:0, V. Williams–Kerber 6:3, 3:6, 6:4, Makarova–Kvitová 6:4, 1:6, 6:2, S. Williams–Šafářová 7:5, 6:4, A. Radwanska–Lisicki 6:1, 3:6, 6:3, Azarenka–Watson 6:2, 6:4.

SAN MARINO. – A challenger 2. fordulójában: Krajinović–Delić 7:6, 6:4.

PRÁGA. – A challenger negyeddöntőjében: Ghem–M. Janković 6:2, 6:4.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Lukić–Totka 6:1, 6:1.