2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Újra Tsonga áll az útban

Novak Đokovićnak lényegesen jobb a sorsolása Cincinnatiben, mint Torontóban volt, viszont a világelsőnek az egyetlen 1000-es tornán, amelyet még sose nyert meg, ismét a francia Jo-Wilfried Tsonga lehet az ellenfele. Novak a franciától Kanadában a nyolcaddöntőben kapott ki, Ohióban pedig a negyeddöntőben találkozhatnak, ha Tsonga előzőleg legyőzi David Ferrert.

Đoković a francia Gilles Simonnal vagy selejtezőssel kezd, azután a spanyol Tommy Robredo következhet, ha pedig elődöntőbe jut, ott alighanem Stan Wawrinka vagy Grigor Dimitrov várja. A másik ágon Roger Federer, Tomáš Berdych, Miloš Raonić és Andy Murray a négy legmagasabban rangsorolt kiemelt, azzal, hogy a negyeddöntőben lehetséges a Federer–Murray rangadó.

Cincinnatiben ezen a héten rangos női tornát is tartanak, a két szerbiai játékos sorsolása még véletlenül sem nevezhető könnyűnek. Jelena Janković ugyan az 1. fordulóban erőnyerő, viszont a másodikban már a kiváló formában levő spanyol Garbine Muguruza lehet az ellenfele. Ana Ivanović legjobb barátnőjével, Sorana Cirsteával kezd. Ha nyer, valószínűleg az amerikai Christina McHale, a nyolcaddöntőben pedig a kanadai Eugenie Bouchard következhet.

Bojana Jovanovski Cincinnatiben a selejtező első körében esett ki. Az ő legnagyobb gondja a csuklósérülés, amiért nemsokára valószínűleg műtétnek veti magát alá. Szép győzelemmel kezdett ugyanott Babos Tímea, aki a francia Caroline Garciát győzte le. A magyarnak az este a tábláért a dél-afrikai Chanelle Scheeepers volt az ellenfele, akivel 1:1 a mérlege.

Jo-Wilfried Tsonga megállt a lejtőn. A francia teniszező, aki éveken át állandó tagja volt a legjobb tíznek, átlagon aluli eredményei miatt az idén a 15. hely alá esett, most azonban Torontóban irányt fordított. A Chardy, Roger-Vasselin, Đoković, Murray és Dimitrov elleni győzelmekkel annyi pontot nyert, hogy ma biztos 13., ha viszont az éjjel a döntőben Federert is legyőzte (aki pénteken töltötte be a 33-at), visszajut a legjobb tíz közé. Tsonga összesen 20., illetve negyedik jelentősebb döntőjét játszotta. 2008-ban Đokovićtól kapott ki az Australian Openen, az évben Nalbandiant verte a párizsi teremtornán, ahol 2011-ben Federertől kapott ki. Tsonga eddig tíz ATP-tornát nyert. A másik oldalon Federer a 22. serlegért játszik az 1000-es tornákon, és összesen 120. ATP-döntőjében a 80. serlegért szállt harcba.

Montrealban váratlanul Venus Williams és Agnieszka Radwanska vívták az éjjel a döntőt. A 35 éves Venus nagy lendületben Carla Suárezt és a húgát, Serenát is legyőzte, míg a lengyel jóval könnyebb ágon jutott a zárómeccsig, hisz több esélyes is kiesett, mielőtt még Radwanskával mérkőzhetett volna.

TORONTO. – A férfitorna negyeddöntőjében: Tsonga–Murray 7:6, 4:6, 6:4, Dimitrov–Andersen 5:7, 7:5, 7:6, F. López–Raonić 6:4, 6:7, 6:3, Federer–Ferrer 6:3, 4:6, 6:3, elődöntő: Tsonga–Dimitrov 6:4, 6:3, Federer–F. López 6:3, 6:4.

MONTREAL. – A női torna negyeddöntőjében: Makarova–Vandeweghe 6:1, 4:6, 6:1, V. Williams–Suárez 4:6, 6:2, 6:3, S. Williams–Wozniacki 4:6, 7:5, 7:5, A. Radwanska–Azarenka 6:2, 6:2, elődöntő: V. Williams–S. Williams 6:7, 6:2, 6:3, A. Radwanska–Makarova 7:6, 7:6.

CINCINNATI. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Glushko–Jovanovski 7:5, 6:2, Babos–C. Garcia 6:4, 6:3.

SAN MARINO. – A challenger negyeddöntőjében: Clezar–Krajinović 6:3, 7:6, Veić–Troicki 6:2, 6:4.

APTOS. – A challenger negyeddöntőjében: Szoeda–Fucsovics 6:2, 6:3.

MEERBUSCH. – A challenger selejtezőjének 1. fordulójában: Möllers–M. Janković 6:4 – feladás.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Lukić–Cadar 6:3, 7:5, elődöntő: Lukić–Bavisetti 6:2, 3:6, 6:3.