2024. szeptember 10., kedd

Novak előnye nagyon megcsappant

Novak Đoković harmadszor is akkor veszített Roger Federer ellen, amikor alkalma adódott az egymás közötti mérleg kiegyenlítésére. A sanghaji torna elődöntőjében a címvédő szerb minden tekintetben alárendelt szerepben volt a 34. évében járó svájci ellen, aki nemcsak megszakította Novak 28 meccsen át tartott kínai veretlenségét, hanem egészen komolyan rohamozza a világelsőséget is.

Roger ugyanis az év végéig három tornán szerepel (Bázel, Párizs, londoni mestertorna), míg Đoković csak Párizsra és a londoni évzáróra nevezett, ráadásul nem tudni, hogy a francia fővárosban ott lehet-e, hisz már jelezte, hogy mindenképpen otthon számít lenni első gyermeke születésekor, ami pedig már a napokban is esedékes. Az idei pontversenyben Federer mindössze 990 pontra csökkentette a hátrányt Novakkal szemben.

Đoković ismét olyan erőtlenül és ötlet nélkül játszott, mint a nyáron Kanadában, Cincinnatiben és New Yorkban, amikor a Tsonga, Robredo és Nisikori elleni vereségekkel túl korán esett ki. Másrészt Federer korát meghazudtolva küzdött és támadott, és megérdemelten nyert 19. alkalommal Novak ellen. A svájci a tegnapi döntőben szerencsével nyert, hisz Gilles Simon az első játszmában a vezetésért adogatott, a rövidítésben szettlabdát hagyott ki, majd a második játszmában is két alkalma volt a nyerésre. Federernek ez a 81. tornagyőzelme, valamint a 23. diadala az 1000-es tornákon.

Sikerrel rajtolt két szerbiai és egy magyar a bécsi torna selejtezőjében. Az osztrák fővárosban Viktor Troicki, Ilija Bozoljac és Fucsovics Márton próbáltak szerencsét. Viktor az este a német Philipp Petzschnerrel, Márton a német Michael Berrerrel vívott meg a selejtező döntőjéért, Ilija pedig a 2. fordulóban a román Victor Hanescutól kapott ki. Moszkvában Peđa Krstin vette sikerrel a selejtező 1. fordulóját, a főtáblán pedig Dušan Lajović az olasz Andreas Seppivel, míg Filip Krajinović a tunéziai Malek Jazirivel találkozik. A moszkvai női tornán Aleksandra Krunićot a francia Caroline Garciával sorsolták össze, Luxemburgban pedig Ivana Jorović első WTA-tornáján indult. A 17 éves szerbiai a rajton a 3. játszmában 2:5-ről fordítva legyőzte a francia Oceane Dodint, ami 40 hely haladást jelent a ranglistán, a 2. körben azonban két játszmában kikapott a selejtező első kiemeltjétől, a svéd Johanna Larssontól.

Sarm es-Sejkben Vojislava Lukić bejutott a döntőbe, de veszített a spanyol Parrizas ellen, Oszakában Sam Stosur már harmadszor lett bajnok, míg Tiencsinben az amerikai Alison Riske első WTA-trófeáját szerezte.

PEKING. – A férfitorna elődöntőjében: Federer–Đoković 6:4, 6:4, Simon–F. López 6:2, 7:6, döntő: Federer–Simon 7:6, 7:6.

LINZ. – A női torna negyeddöntőjében: Knapp–Pironkova 6:4, 4:6, 6:4, Giorgi–Eraković 6:3, 7:5, Friedsam–Vögele 4:6, 6:2, 6:3, Ka. Plíšková–Brengle 6:4, 6:4, elődöntő: Giorgi–Knapp 6:4, 6:2, Ka. Plíšková–Friedsam 2:6, 6:3, 6:3.

TIENCSIN. – A női torna elődöntőjében: Riske–S. Cseng 6:0, 6:1, Benčić–Peng 3:1 – feladás, döntő: Riske–Benčić 6:3, 6:4.

OSZAKA. – A női torna elődöntőjében: Stosur–Szvitolina 7:6, 6:2, Dijasz–Kumkhum 6:2, 7:5, döntő: Stosur–Dijasz 7:6, 6:3.

BÉCS. – A férfitorna selejtezőjében, 1. forduló: Troicki–Kern 6:2, 6:3, Bozoljac–Cecchinato 6:2, 6:4, Fucsovics–Chiudinelli 7:6, 7:6, 2. forduló: Hanescu–Bozoljac 6:3, 7:5.

MOSZKVA. – A férfitorna selejtezőjében: Krstin–A. Pavić 6:2, 7:6.

LUXEMBURG. – A női torna selejtezőjében, 1. forduló: Jorović–Dodin 4:6, 6:1, 7:5, 2. forduló: Larsson–Jorović 6:3, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Lukić–Zakarljuk 4:6, 7:6, 6:2, elődöntő: Lukić–Sezer 4:6, 6:3, 6:4, döntő: Parrizas–Lukić 6:4, 6:3.