2024. szeptember 10., kedd

Tökéletes svájci rajt

Svájci szemszögből a lehető legjobban indult a londoni mestertorna. Vasárnap este Roger Federer legyőzte Miloš Raonićot, tegnap pedig az A csoport első meccsén Stan Wawrinka súlyos vereséget mért a cseh Tomáš Berdychre, aki nagyon gyengén teljesített, és árnyéka sem volt önmagának. Federer és Raonić mérlegét a volt világelső most 7:1 arányban vezeti, Wawrinka pedig a 14. egymás közötti meccs után 9:5-re vezet a cseh ellen. Az A csoport 2. fordulójában tehát holnap Wawrinka a Đoković–Čilić meccs győztesét várja, míg Berdych ellenfele az esti találkozó vesztese lesz.

Wawrinka lesöpörte a pályáról Berdychet (Fotó: Beta/AP)

Wawrinka lesöpörte a pályáról Berdychet (Fotó: Beta/AP)

A hatszoros bajnok Roger Federer vasárnap este az abszolút csúcsot jelentő 45. meccsét nyerte meg az évzáró mestertornákon, amivel ráadásul visszavágott a kanadai Miloš Raonićnak a párizsi 1000-es tornán elszenvedett vereségért. Federer ezzel egy lépéssel közelebb került a továbbjutáshoz, és növelte esélyét, hogy az esztendőt a ranglista első helyén zárja. A svájci az első játszmában kiváló játékkal nyert, a másodikban pedig a kanadai, aki sokkal gyöngébben teljesített, mint Párizsban, nem használt ki három breakalkalmat, végül a rövidítésben egyetlen pontot sem nyert.

Ma az egyes B csoportjának 2. fordulójában Roger Federer és Kej Nisikori 15 órakor csapnak össze, 21 órakor pedig a rajton vesztes Andy Murray és Milos Raonić futnak ki a pályára az első győzelem reményében.

A brazil teniszezőket szerepeltető mindkét páros győzelemmel kezdett Londonban. Marcelo Melo a horvát Ivan Dodig oldalán egészen könnyen győzött az utolsó alkalommal együtt szereplő Daniel Nestor, Nenad Zimonjić duó ellen, akik lelkesedés nélkül, kizárólag rutinnal próbálkoztak, de mint kiderült, jobb lett volna, ha inkább nem is játszottak volna. Tegnap Bruno Soares is győzött az osztrák Alexander Peya oldalán a holland Rojer és a román Tecau ellen. A párosok első fordulóját az este a Bryan fivérek zárták a lengyel Kubot és a svéd Lindstedt ellen, ma pedig a 2. fordulóban 13 órakor a Benneteau/Roger-Vasselin–Nestor/Zimonjić és 19 órakor a Granollers/M. López–Dodig/Melo meccsek következtek.

Tekintettel arra, hogy az idény legvégén járunk, s hogy a múlt héten rangosabb tornát nem tartottak, érthető, hogy a ranglistán a férfiaknál az első 50-ben, a nőknél pedig a legjobb 65-ben nem történt változás. Azaz a nőknél igen, de csak azért, mert a másfél hónapja visszavonult, kétszeres Grand Slam-győztes kínai Na Lit törölték, így a kilencedik helytől lefelé a teljes mezőny egyet lépett előre. Ana Ivanović tehát maradt az 5. pozíción, Jelena Janković most 15., Bojana Jovanovski pedig 57. A szerbiai és a magyar teniszezőnők további rangsorolása: 98. Babos, 100. Krunić, 117. Jakšić, 213. Dolonc, 311. Jani, 353. Czink, 388. Erić, 449. Jorović, 471. Lukács, 477. Bukta, 520. Lukić, 570. Argyelán, 758. Bondár, 774. Gálfi stb. Ivana Jorović három helyet javított, s a héten alkalma lesz újabb haladásra, hisz szabadkártyát kapott a 25 ezres mumbai tornára, ahol a rajton a 22 éves és a ranglistán 616. indiai Prerna Bhambrival találkozik. Vojisava Lukić még 27 helyet javított, Bondár Anna 41, Gálfi Dalma pedig 299 pozíciót lépett előre. Utóbbi a jövő héten még 140-et javít, és a 630. hely táján lesz található.

A férfiaknál nincs jelentősebb változás, így a szerbiai és a magyar teniszezők helyezése a következő: 1. Đoković (120. hetét tölti az első helyen), 70. Lajović, 99. Krajinović, 104. Troicki, 135. Fucsovics, 202. Bozoljac, 232. Krstin, 305. Čačić, 344. Györe, 374. Milojević, 412. M. Janković, 468. Tepavac stb. Szerbiai szemszögből tehát ezen a héten nemcsak a világelsősége megvédésére törekvő Đoković londoni szereplése lesz érdekes, hanem, hogy Viktor Troicki visszajut a 100 legjobb közé. Erre abban az esetben lesz esélye, ha a bresciai challengeren legalább negyeddöntős lesz.

EREDMÉNYEK, LONDON. – A mestertorna 1. fordulójában, A csoport: Wawrinka–Berdych 6:1, 6:1, B csoport: Federer–Raonić 6:1, 7:6, páros, A csoport: Peya/Soares–Rojer/Tecau 6:3, 3:6, 12:10, B csoport: Dodig/Melo–Nestor/Zimonjić 6:3, 7:5.