2024. szeptember 10., kedd

Melbourne bajnoka is csak statisztált

Novak Đoković ma elérheti egyik célját, hisz ha a 15 órakor kezdődő meccsen legyőzi a cseh Tomáš Berdychet a londoni mestertorna A csoportja utolsó fordulójának meccsén, akkor egészen biztosan a ranglista első helyén zárja az évet. Persze, ha az este Roger Federer kikapott Andy Murray-től, a trónharcnak vége, Novak automatikusan marad az első helyen. Aligha hihető azonban, hogy Novak ennyivel elégedett lehetne, hisz a második és nem kisebb fontosságú cél a londoni címvédés. Berdych áll tehát az elődöntőbe vezető úton, majd Đokovićnak még két meccset kell megnyernie, hogy negyedszer is a mestertorna bajnoka legyen, és hiányérzet nélkül vegye ki téli szabadságát.

A két cél irányában Novak szerdán este megtette a köztes lépést. Nem várt módon, kimondottan látványos játékkal győzte le a svájci Stan Wawrinkát, és nemcsak visszavágott neki az Australian Openen elszenvedett vereségért, hanem megsemmisítő vereséget mért rá. Wawrinka 2:0-ra vezetett, azután csak statisztált, hisz Novak pazar játékkal csak további egy játékot engedélyezett. A szerb fölényére elegendő bizonyíték, hogy a svájci minden adogatójátékában volt breaklabdája, a megszerzett pontok aránya pedig pontosan kétszeres volt, vagyis 62:31 Novak javára, aki így a US Open idei bajnoka után a 2014-es melbourne-i győztest is simán verte. Ha Novak ma is ezen a szinten teljesít, Berdychnek semmi esélye a kedvező eredményre.

A Wawrinka feletti volt Novak Đoković 602. profi győzelme, amivel a nyílt korszak öröklistájának 22. helyén beérte a spanyol David Ferrert.

A lista élcsoportja: Jimmy Connors 1253, Ivan Lendl 1071, Roger Federer 993, Guillermo Vilas 929, John McEnroe 875, Andre Agassi 870, Stefan Edberg 801, Ilie Năstase 779, Pete Sampras 762, Boris Becker 713, Rafael Nadal 706, Arthur Ashe 686, Brian Gottfried 679, Michael Chang 662, Stan Smith 660, Manuel Orantes 641, Thomas Muster 621, Andy Roddick 612, Lleyton Hewitt 611, Björn Borg és Jevgenyij Kafelnyikov 609, Ferrer és Đoković 602 stb.

A B csoportban az utolsó fordulóban csere történt, hisz a kanadai Miloš Raonić visszalépett, így Kej Nisikori a tartalék spanyol David Ferrerrel mérkőzött. A japán három játszmában nyert, csak akkor eshetett ki, ha az este Murray két játszmában verte Federert, aki már elődöntős.

Daniel Nestor és Nenad Zimonjić győzelemmel zárták sikeres együttes pályafutásukat, de a spanyol Granollers, M. López elleni diadal nem segítette őket a mestertorna elődöntőjébe. A B csoportból ugyanis továbbjutott a Dodig, Melo kettős, akik az este a francia Benneteau, Roger-Vasselin duóval zárták a csoportot. Ha a franciák nyertek, ők is továbbléptek, ha veszítettek, akkor a 2012-ben bajnok spanyol páros jutott a négy közé. A másik csoportban tiszta a sor. Elődöntős a Kubot, Lindstedt páros, a másik továbbjutóról pedig a Bryan fivérek és a Peya, Soares kettős ma esti egymás közötti meccse dönt.

A bresciai challenger 2. fordulójában Filip Krajinović három játszmában veszített az ukrán Ilja Marcsenko ellen, Viktor Troicki viszont két játszmában verte a román Marius Copilt. Viktor ezzel a naprakész listán a 98. helyet foglalja el, és beérte Krajinovićot, hisz mindkettőjüknek 558 pontja van. Troicki a negyeddöntőben vagy a német Dustin Brownnal, vagy a fehérorosz Uladzimir Ignatikkal játszik, a győzelem pedig további három hely javítást jelentene.

Heraklionban Miki Janković görög ellenfelet vert, és a negyeddöntőben vagy orosz, vagy újra görög riválissal találkozik, míg Sarm es-Sejkben Jani Réka a szlovén Nastja Kolart ütötte ki, és a negyeddöntőben a spanyol Sara Sorribes lesz az ellenfele.