2024. szeptember 1., vasárnap

Alcaraz Novak kezére játszik

Miután Novak Đoković a torinói évzáró mestertorna 1. fordulójában a dán Holger Rune feletti győzelemmel bebiztosította, hogy az évet a ranglista első helyén zárja, közvetlen riválisa, a spanyol Carlos Alcaraz tett róla, hogy a kettőjük közötti különbség még inkább Novak felé mozduljon el. A spanyol ugyanis kikapott Alexander Zverevtől – pályafutása első meccsén az évzáró tornákon tehát veszített, mint a másik újonc Rune is –, így Novak a legrosszabb esetben is 390 pontos előnnyel zárja az esztendőt. Mivel nem valószínű, bár nem kizárt, hogy a szerb minden további torinói meccsét elveszíti, közben pedig Alcaraz mindet megnyeri, az erre az esetre érvényes 390 pont tovább nőhet, és legtöbb 2790 pontot tehet ki.

A mérkőzés eleje már előrevetítette, hogy Alcaraznak nehéz dolga lesz Zverevvel. A német breakelt elsőnek, de 1:3 után Alcaraz összeszedte magát, egyenlített, majd kiharcolta a rövidítést, amelyet meg is nyert. Zverev a másik két játszmában is előnyt szerzett, ekkor azonban már nem betlizett, és hetedik egymás közötti meccsükön 4:3-as vezetésre javította a mérleget. A csoport másik meccsén Andrej Rubljov jól nyitott Danyiil Medvegyev ellen, és úgy tűnt, hogy csak idő kérdése az első break. Az idősebb orosz azonban a játszma derekán feljavult, a hajrában ő breakelt, majd a második játszmában már jelentős fölényben volt. A mérleg most 7:2 Medvegyev javára, aki következő ellenfele, Zverev ellen 10:7-re vezet, míg Alcaraz és Rubljov először mérik össze erejüket.

Az A csoportban tegnap a Cicipasz–Rune (0:2 a mérleg) és a Đoković–Sinner (3:0) találkozót rendezték meg, és már tudható, hogy csütörtökön Đoković–Cicipasz és Sinner–Rune meccsek következnek. A B csoport 2. fordulójában ma 14.30-kor az Alcaraz–Rubljov, 21 órakor pedig a Medvegyev–Zverev találkozó lesz műsoron.

TORINO. – Évzáró ATP-mestertorna, B csoport, 1. forduló: Zverev–Alcaraz 6:7, 6:3, 6:4, Medvegyev–Rubljov 6:4, 6:2.

Nyitókép: Zverev egy cseppet sem ijedt meg spanyol ellenfelétől (Fotó: Beta/AP)