2024. július 16., kedd

Świątek ritka triplázásra áll

A Roland Garroson péntek délután és este a férfi egyes elődöntője volt műsoron reprezentatív Sinner–Alcaraz és Zverev–Ruud párosítással, ma pedig 15 órakor a női döntő következik, amelyben a címvédő és világelső lengyel Iga Świątek váratlan ellenfele a mezőnyben az egyik legalacsonyabb, az olasz Jasmine Paolini lesz. Świątek zsinórban harmadik serlegét nyerheti Párizsban, tehát triplázásra áll, ami a nyílt korszakban, vagyis 1968 óta a női mezőnyben csak Szeles Mónikának (1990–92) és Justine Heninnek (2005–07) sikerült. Świątek ötödször döntős a nagy tornákon, az eddigi négyet (három Roland Garros és egy US Open) mind megnyerte, és minden eddiginél nagyobb csoda lenne, ha a sorozat éppen most szakadna meg. Az olasz Paolini pályafutása fölényesen legjobb eredményével rukkolt ki, és a párizsi döntővel feltört a ranglista 7. helyére. Ha mégis csoda történne, nemcsak Olaszország második párizsi bajnoknője lenne Francesca Schiavone 2010-es diadalát követve, hanem a listán az 5. helyig haladna. Olaszországnak ez a negyedik döntője a Roland Garroson, Schiavone 2011-ben és Sara Errani 2012-ben veszített. Świątek és Paolini harmadszor találkozik. 2018-ban egy prágai ITF-tornán és 2022-ben a US Openen is a lengyel fölényesen győzött.

A következő héten indul az öthetes füves idény. A férfiak Stuttgartban és Hertogenboschban, a nők Nottinghamben és ugyancsak Hertogenboschban kezdenek. Németországban Marozsán és Međedović nevezett, Hollandiában Kecmanović játszik, míg a challengereken két szerbiai érdekelt. Györe László, aki Prostějovban elődöntős, Perugiában lesz első kiemelt, Valenciában pedig Olga Danilović neve olvasható a résztvevők listáján.

PÁRIZS. – Roland Garros, nők, elődöntő: Paolini–M. Andrejeva 6:3, 6:1, Świątek–Gauff 6:2, 6:4. Vegyes páros, döntő: Siegemund/Roger-Vasselin–Krawczyk/Skupski 6:4, 7:5.
PROSTĚJOV. – Challenger, negyeddöntő: Györe–Neumayer 7:6, 6:2.
BARI. – Női challenger, 2. forduló: Udvardy P.–Szoboleva 6:0, 6:1.
KURŠUMLIJSKA BANJA. – Női ITF-torna, 2. forduló: Ristić–Özgen 2:6, 6:4, 6:3, N. Stojanović–McPhee 6:4, 6:2.

 

Nyitókép: Oszakának meccslabdája volt ellene, de azóta Świątek gyalázza a női mezőnyt (Fotó: Beta/AP)