2024. július 27., szombat

Novak játék nélkül elődöntős!

Az ausztrál Alex de Minaur sérülés miatt tegnap nem vállalta a játékot a wimbledoni negyeddöntőben, így Novak Đoković küzdelem nélkül jutott be a pénteki elődöntőbe, amelyben a Fritz–Musetti meccs győztese következik.

A szerdai mérkőzést is beszámítva férfi egyesben Wimbledonban így még csak négy meccs volt hátra, egy Grand Slam-csúcs viszont már megdőlt. Amikor ugyanis kedden a Medvegyev–Sinner találkozó ötjátszmásra húzódott el, az lett az idei 36. ötszettes, ami abszolút csúcs a nyílt korszak bármelyik nagy tornáján. A csúcsdöntő találkozót az orosz nyerte meg, amivel a jelenleg világelső olasz játékosnak visszavágott a melbourne-i vereségért, az egymás közötti mérleget 7:5-re javította, a GS-tornákon pedig kilencedik alkalommal jutott elődöntőbe. A tornák e szakaszában az orosz teniszező meglehetősen sikeres, hisz csak kétszer kapott ki, 2021-ben New Yorkban Dominic Thiemtől és tavaly Wimbledonban Carlos Alcaraztól. A négy között, ami wimbledoni legjobbjának beállítása, Medvegyev újra a spanyollal mérkőzik, akivel 2:4-re áll, a siker reményében tehát újabb visszavágóra lesz szüksége. Medvegyev és Sinner nagy csatát vívott, amelyben a hajrára elfogyott az olasz játékos ereje, az egyetlen vigasz, hogy az elsősége Londonban nem forog veszélyben.

Csak négyjátszmás volt, de nem sokkal lett rövidebb a címvédő Alcaraz és az amerikai Tommy Paul viadala. A spanyol, mint nem ritkán, kicsit visszafogottan kezdett, az első játszmát el is veszítette, azután azonban belendült, és a végére már egészen fölényes győzelmet ünnepelhetett. Alcaraz hatodszor elődöntős a nagy tornákon.

A nőknél a felső ágon egészen váratlanul az olasz Jasmine Paolini és a horvát Donna Vekić jutott be az elődöntőbe. Paolini ismert stílusában lerohanta Emma Navarrót, aki még be sem melegedett, máris játszmahátrányban volt. Vekić a „horvát” rangadón verte meg Lulu Sunt – az új-zélandi játékos 12 éve még Lucija Radovčić néven, apja révén horvátként szerepelt a korosztályos bajnokságokon, és csak később vette fel kínai anyja családnevét –, az elődöntőben pedig 1:2-es mérleggel kezd Paolini ellen.

WIMBLEDON. – Férfiak, negyeddöntő: Medvegyev–Sinner 6:7, 6:4, 7:6, 2:6, 6:3, Alcaraz–Paul 5:7, 6:4, 6:2, 6:2. Nők, negyeddöntő: Paolini–Navarro 6:2, 6:1, Vekić–Sun 5:7, 6:4, 6:1.

 

Nyitókép: Beta/AP