2024. július 16., kedd

„Párizsi” lányok londoni bravúrja

Férfi egyesben az este dőlt el, hogy vasárnap kik mérkőzhetnek meg a wimbledoni serlegért. Bárhogy is alakultak az eredmények, az eddig mutatottak alapján megérdemelt lesz, bárki is jutott be a döntőbe a címvédő Alcaraz és Medvegyev, valamint a hétszeres bajnok Đoković és Musetti meccséről.

Ugyanígy lehet megérdemeltnek nevezni, bár vitathatatlanul meglepetés, hogy a nőknél a két 28 éves, a cseh Barbora Krejčíková és az olasz Jasmine Paolini nyert az elődöntőben. Az a két hölgy jegyzett idén londoni bravúrt, akik a múltban csupán Párizsban a Roland Garroson tudtak átlagon felülit felmutatni.

A kettő közül 17 nappal idősebb Krejčíkovának eddig Wimbledonban a 2021-es nyolcaddöntő volt a legjobbja, az évben nyerte meg a Roland Garrost, Melbourne-ben és a US Openen a negyeddöntőig vitte. Most nagyon rosszul kezdett a kimondott esélyesnek vélt kazah Jelena Ribakina ellen, de 0:4 után nemcsak ő talált magára, hanem ellenfele is nagyon sokat rontott. Sokkal szebb, izgalmasabb és élvezetesebb volt a Paolini–Vekić elődöntő. Végig egyenrangú és kiélezett harc folyt, mindketten kecsegtető alkalmakat harcoltak és hagytak ki. Vekićnek a döntő játszmában kétszer is breakelőnye volt, Paolini pedig két meccslabdát rontott, mielőtt a harmadikkal pontot tett volna a csata végére.

Paolini az idei évig nem jutott túl a nagy tornák 2. fordulóján. 27 próbálkozásból 11-szer a selejtezőben, 12 alkalommal az 1. fordulóban veszített. Idén Melbourne-ben nyolcaddöntős, Párizsban és Wimbledonban döntős. Az évet a 30. helyen kezdte, most már 5., és ha elnyeri a trófeát, az új pontokkal egészen közel lesz már a 4. Ribakinához és a 3. Szabalenkához is.

WIMBLEDON. – Nők, elődöntő: Krejčíková–Ribakina 3:6, 6:3, 6:4, Paolini–Vekić 2:6, 6:4, 7:6. Lányok, nyolcaddöntő: Kostović–Samson 6:3, 6:4.
SALZBURG. – Challenger, 2. forduló: Međedović–Hüsler 6:3, 7:6.
DON BENITO. – Női ITF-torna, 2. forduló: Stevanović–Gomez 6:4, 6:3.
HÁGA. – Női ITF-torna, 2. forduló: Radanović–Sztrahova 6:0, 0:6, 6:4.
RÓMA. – Női ITF-trona, 2. forduló: Marčinko–Bondár 6:1, 6:2.

 

Nyitókép: Jasmine Paolini kivételes lélekjelenlétével és küzdeni akarásával harcolta ki a finálét (Fotó: Beta/AP)