2024. július 16., kedd

Alcaraz megvédte címét Đoković ellen Wimbledonban

Ahogy egy évvel ezelőtt, idén is Carlos Alcaraz nyerte meg a finálét. Idén is Novak Đoković ellen nyert a füves pályás Grand Slam-tornán Wimbledonban. Alcaraz három szettben, két és fél óra alatt győzött, pályafutása negyedik GS-diadalát aratva.

A játékosokat, vagyis a 24-szeres Grand Slam-győztes Novak Đokovićot és a háromszoros majornyertes Carlos Alcarazt még mielőtt pályára szólították, a díszpáholyban elfoglalta a helyét Katalin walesi hercegné. 

A 21 éves Alcaraz a második játszma elején ismét elvette Đoković adogatójátékát, a 37 esztendős rivális továbbra sem találta a ritmust, kettős hibával került 5:2-es hátrányba. Ez a szett is 6:2 lett, és a csata még csak 75 perce zajlott.

A harmadik felvonásban Đoković keményen harcolt, de akkor is voltak tőle szokatlan rontások. Fej fej mellett haladtak a végjáték felé, majd 4:4-nél Alcaraz három bréklabdához jutott, a másodikat pedig kihasználta. A következő játékban Đković három meccslabdát is hárítva visszabrékelt. A rövidítésben 3-1-re, majd 5-3-ra ellépett a fiatal spanyol, végül 2 és fél óra alatt zárta le a finálét.

Alcaraz pályafutása során negyedik Grand Slam-tornáján diadalmaskodott: ezt megelőzően 2022-ben a US Openen, tavaly Wimbledonban, idén pedig a Roland Garroson nem talált legyőzőre.

Đoković veresége azt jelenti, hogy a wimbledoni sikerek terén nem tudta beérni a nyolcszoros bajnok svájci Roger Federert, és nem tudta megszerezni 25. GS-címét, amivel az örökrangsorban egyedül lenne éllovas, lehagyva az 1960-as, 70-es évek ausztrál sztárját, Margaret Courtot.

Nyitókép: Fotó: Tanjug