2024. szeptember 5., csütörtök

Az amerikaiak tökéletes éjszakája

Messze még a serlegosztás, ám a vendéglátóknak máris akadt okuk az ünneplésre. A US Openen kedden éjszaka a negyeddöntő két-két meccse volt műsoron, a csatákban három amerikai volt érdekelt, és mindhárom bejutott az elődöntőbe. A hazaiak tökéletes éjszakáját Emma Navarro nyitotta a spanyol Paula Badosa feletti fölényes győzelemmel. Az első labdamenettől kezdve világos volt, hogy egyenlőtlen lesz a küzdelem, ami a másik női meccsre, a fehérorosz Arina Szabalenka és az olimpiai bajnok Csinven Dzseng mérkőzésére is érvényes. Harmadszor játszottak, s mint tavaly ugyancsak New Yorkban, januárban pedig az Australian Open döntőjében, Szabalenka megint könnyedén érvényesítette az akaratát. Navarro és Szabalenka párharca 1:1-re áll. Indian Wellsben az amerikai, a Roland Garroson a fehérorosz nyert.

Navarro, aki a ranglistán már nyolcadik, először elődöntős a nagy tornákon, Szabalenka kilencedszer, ebből a US Openen zsinórban negyedszer, és a tavalyi döntőt most szívesen a harmadik GS-serlegre váltaná.

A legkevésbé várt amerikai sikert Taylor Fritz aratta Alexander Zverev felett. Az amerikai kemény csatában nyert, és a négy között honfitársával, Frances Tiafoe-val játszik, akinek a bolgár Grigor Dimitrov a negyedik játszmában feladata a negyeddöntőt. Kettőjük mérlege 6:1-re áll Fritz javára, Tiafoe még 2016-ban Indian Wellsben nyert. Fritz először, Tiafoe másodszor elődöntős a nagy tornákon, egyikük pedig először lesz döntős. Amerikai férfi elődöntőt legutóbb 2005-ben New Yorkban Andre Agassi és Robby Ginepri vívott, a legutóbbi amerikai döntős Andy Roddick volt 2009-ben Wimbledonban, a legutóbbi bajnok pedig Roddick 2003-ban a US Openen.

NEW YORK. – US Open, férfiak, negyeddöntő: Fritz–Zverev 7:6, 3:6, 6:4, 7:6, Tiafoe–Dimitrov 6:3, 6:7, 6:3, 4:1 – feladás. Nők, negyeddöntő: Navarro–Badosa 6:2, 7:5, Szabalenka–Dzseng 6:1, 6:2. Lányok, 2. forduló: Kostović–Pohanková 7:6, 6:2.
ISZTAMBUL. – Challenger, 1. forduló: Međedović–Pacheno 6:2, 6:4. TULLN. – Challenger, 1. forduló: Topo–Piros 6:4, 7:6. INCSEON. – Női ITF-torna, 1. forduló: Jamagucsi–Stevanović 6:1, 6:2. SLOBOZIA. – Női ITF-torna, 1. forduló: Gavrila–Ristić 7:6, 6:2, Radanović–Barbulescu 6:4, 7:6. KURŠUMLIJSKA BANJA. – Női ITF-torna, 1. forduló: Udvardy–Sztoilkovszka 6:0, 6:1.

 

Nyitókép: Kirobbanó formában játszik, közben spárgába is lemegy: Arina Szabalenka (Fotó: Beta/AP)