2024. szeptember 6., péntek

Melbourne bajnokai New Yorkban duplázhatnak

New Yorkban kialakult a US Open elődöntőjének mezőnye. A nagy tornák korábbi bajnokai közül csupán az Australian Open idei győztesei, Jannik Sinner és Arina Szabalenka maradtak állva, és 2-2 győzelemre járnak a 2024-es duplázástól. Bárki más végső sikere az első Grand Slam-trófea elnyerését jelentené.

A fentiekből adódik, hogy a Roland Garros bajnoknője és világelső lengyel Iga Świątek kiesett. Őt a múlt hajnalban – ötödik meccsükön harmadszor – az amerikai Jessica Pegula múlta felül, amivel megtörte a negyeddöntő átkát. Pegula hat sikertelen próbálkozás után hetedszerre jutott túl a nagy tornák negyeddöntőjén. Előző nap hasonló eset honfitársával, Taylor Fritzcel történt, aki végre az 5. negyeddöntőjében győzött. Pegula ellenfele a négy között a cseh Karolína Muchová, aki megvédte a tavalyi eredményét, negyedszer elődöntős a nagy tornákon, a csúcs pedig a tavalyi döntő a Roland Garroson. Pegula nemrég Cincinnatiben győzte le Muchovát.

Sinner a nagy visszhangot kiváltott doppingeset ellenére a legjobb New York-i eredményét jegyzi. Az olasz játékos letarolta Danyiil Medvegyevet, és negyedszer elődöntős a GS-tornákon. Következő ellenfele a brit Jack Draper, az elődöntő egyetlen „hívatlan vendége”, akinek ez pályafutása fölényesen legjobbja, mint ahogyan a ranglista 20. helye is. Sinner csaknem 3000 pontos előnnyel vezet a ranglistán Zverev előtt, a Medvegyev feletti győzelemmel pedig Novak Đokovićnak, akit már több mint 4400 ponttal előz meg, megőrizte a 4. helyet. Az elődöntőben Sinnernek alkalma adódik, hogy Drapernek visszavágjon a 2021-ben a Queen’s Club tornája 1. fordulójában elszenvedett vereségért.

A US Openen az éjjel Szabalenka–Navarro (1:1 a mérleg) és Pegula–Muchová (1:0) párosítással a női elődöntő volt műsoron, ma a férfi elődöntőben a Fritz–Tiafoe (6:1) és a Sinner–Draper (0:1) mérkőzést tartják meg.

NEW YORK. – US Open, férfiak, negyeddöntő: Sinner–Medvegyev 6:2, 1:6, 6:1, 6:4, Draper–De Minaur 6:3, 7:5, 6:2. Nők, negyeddöntő: Pegula–Świątek 6:2, 6:4, Haddad–Muchová 6:1, 6:4. Lányok, nyolcaddöntő: Kostović–Ticháčková 3:6, 7:5, 6:2.
ISZTAMBUL. – Challenger, 2. forduló: Međedović–E. Ymer 6:4, 1:1 – feladás.
GUADALAJARA. – Női challenger, 2. forduló: Trevisan–Krunić 6:3, 6:3.
BÉCS. – Női ITF-torna, 2. forduló: Radivojević–Gyorcseszka 5:7, 6:2, 6:3.
SLOBOZIA. – Női ITF-torna, 2. forduló: Radanović–Marginean 6:4, 6:2.

 

Nyitókép: Jessica Pegula alaposan elhúzta a nótáját a világelsőnek (Fotó: Beta/AP)