2024. augusztus 16., péntek

Za sada bez gradonačelnika

Skupština opštine Mali Iđoš je održala konstitutivnu sednicu – Novi predsednik je Ištvan Siđi

Sa više od dvadeset minuta kašnjenja započela je konstitutivna sednica skupštine opštine Mali Iđoš, i to u utorak popodne. Na izborima su svega 4 stranke uspeleda dobiju mandat: Srpska napredna stranka ima 10 poslanika, Savez vojvođanskih Mađara 8, Socijalistička partija Srbije 4, a Crnogorska stranka jednog poslanika.

Na konstitutivnoj sednici je trebao predsedavati najstariji poslanik, koji je u ovom slučaju bio Aleksandar Martinović is SPS-a. On je, međutim, pozivajući se na to da ga o tome nisu informisali blagovremeno, odbio vođenje sednice, pa je predsedavao najstariji poslanik posle njega, Bela Bojtoš iz SVM-a.

Nakon verifikacije poslaničkih mandata 25 poslanika su svečano položili zakletvu, ali je nakon izbora predsednika skupštine opštine Nenad Stevanović, poslanik Crnogorske stranke, dao ostavku na funkciju, pozivajući se na svoje druge obaveze. Stevanović je kritikovao to što sa njegovom strankom, koja je prema njegovim tvrdnjama jedini zvanični predstavnik ovdašnje crnogorske manjine, ni jedna druga stranka nije vodila koalicione pregovore, te je zbog toga napustio sednicu. Nakon govora Stevanovića, Marko Rovčanin, poslanik SPS-a, raniji gradonačelnik, je zatražio reč. I on je kritikovao slične stvari kao i poslanik Crnogorske stranke u ostavci. Nakon njegovog govora i poslanici SPS-a su napustili salu, tako da su u izboru predsednika skupštine opštine učestvovali samo SVM i SNS.

Novi predsednik skupštine opštine Mali Iđoš je, na preporuku SVM-a, Ištvan Siđi, nosilac liste u opštini. Za sekretara skupštine opštine je, takođe na predlog SVM-a, izabran Ištvan Đeri, pravnik iz Bačke Topole. Novi predsednik skupštine opštine Mali Iđoš je u svojoj prvoj izjavi za štampu rekao da se nada teškom, ali i rezultatima, punom radu.

- Imamo mnogo novih poslanika koji još nisu bili članovi skupštine opštine. Mislim da oni sa svojim novim idejama, novom snagom i novim pogledima mogu doprineti radu skupštine opštine i cele opštine. Mislim da ćemo moći iskoristiti svaku mogućnost koja se bude pružila opštini Mali Iđoš. Mislim prvenstveno na konkurse i slične prilike za prosperitet. Mislim da sa svojim koalicionim partnerima možemo biti veoma uspešni – izjavio je Siđi.

Na pitanje kada će se izabrati novi gradonačelnik, predsednik skupštine opštine je odgovorio da će se u zakonom predviđenom roku, od 30 dana, održati sledeća sednica skupštine opštine, na kojoj će se izabrati gradonačelnik, njegov zamenik, potpredsednik skupštine opštine, kao i članovi opštinskog saveta.