2024. szeptember 3., kedd

Dunav na kilometarskom platnu

U Hrvatskom Domu u Somboru prvog jula će prikazati delo Ane Tudor iz Sonte, koje predstavlja Dunav naslikan na kilometarskom platnu u ulju. Umetnica, koja živi na relaciji Sonad-Hvar, naslikala je ovo delo za tri godine, koje predstavlja Dunav od izvora do ušća, zemlje kroz koje teče, značajna mesta, kao i životinjski svet Dunava. Po njoj, mogla je da završi delo i za godinu dana, ali kada je već započela slikanje, ispostavilo se da će manjkati sredstava za nabavku materijala. Na sreću, jednako su je pomagali i Hvar i Sonad, kao i Organizacije za zaštitu životne sredine širom sveta.

Slika sada stoji urolana, i teži oko pola tone, tako da neće biti jednostavno ni transportovati je ni montirati. Najpre će ljudi moći da je vide u Banji Junaković 30. juna, na dan Dunava. Sutradan će sliku preneti u Hrvatski Dom u Somboru, gde će zainteresovani moći da je pogledaju od 10 do 18 časova.

Ana Tudor, posle promocije u našoj zemlji, želi da provoza svoje delo po gradovima pored Dunava i da promoviše Sanad, mesto gde je delo nastalo.