2024. július 17., szerda

Mapa u lavirintu karijere

Stručni vikend se organizuje za mlade studente prava i mlade pravnike u Studentskom domu „Evropa“

Omladinski stručni vikend pod nazivom „Kompas mladih pravnika” je značajan u smislu razmene iskustava i prenošenja praktičnih znanja, čiji je prvi dan, uz svečano otvaranje, održan u petak popodne u Novom Sadu, u Studentskom domu „Evropa”. Kako kažu, budućnost pripada mladima, a ništa drugačije nije ni sa pravnicima, rekao je na početku svog obraćanja predsednik Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara, Mihalj Njilaš.

Njilaš je dodao da se pomenuta konferencija može ponovo organizovati i ove godine zahvaljujući podršci Fondacije „Betlen Gabor” i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Ovakvi susreti su dobri pre svega zato što budućim mladim pravnicima pomažu da se snađu u lavirintu profesije, a mogu dati smernice kako da grade karijeru sa diplomom. Daju se zakulisne tajne i saveti, sve to olakšava položaj mladih, ocenio je on i ohrabrio učesnike da se ne plaše raznih promena, promene pravne oblasti, i da ne brinu ako se na početku neće baviti sa sferom koja im se najviše dopada. Ciljevi su važni, od njih ne treba odustati, ali treba preći put koji vodi do njih, rekao je on.

Žofija Rigo Pal: Nacionalni savet je prepoznao važnost podrške budućim mađarskim pravnicima (Foto: Andraš Otoš)

Žofija Rigo Pal: Nacionalni savet je prepoznao važnost podrške budućim mađarskim pravnicima (Foto: Andraš Otoš)

Dođe trenutak u životu svakog čoveka kada su mu potrebni pravni saveti i advokat, kao što su nam potrebni i lekar i zubar, objasnila je u svom govoru Žofija Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta. Oni koji postanu pravnici imaju životni put sa potencijalom za uspeh, istakla je ona. Rekla je, nacionalni savet je prepoznao koliko je važno pojačati usavršavanje mladih mađarskih pravnika i garantovati da ih i ubuduće bude u ponudi, tako se rodila ideja o stipendiji studenata prava.

Na važnost ovoga je ukazala i Ildiko Šnejder-Šara, direktorica studentskog doma. Prema njenim rečima, pravni program stipendiranja je značajan sa stanovišta mađarske zajednice u Vojvodini u celini, jer obezbeđuje već pomenutu ponudu. Rezultati govore sami za sebe: ranije je među oko 400 studenata prve godine prava deset je bilo mađarske nacionalnosti, a danas smo uspeli da udvostručimo ovaj broj.

U petak je predavanje održao Emil Lulić, sekretar nacionalnog saveta. Obraćajući se medijima, on je rekao da je najveći izazov na početku da se nađemo u poslu kojim se trenutno bavimo i da je to ono u čemu pokušava da pomogne studentima. Organizator Adrijan Lakatoš saopštio je da na ovogodišnjem stručnom vikendu učestvuje šesnaest učesnika, koji žele da pokažu kakvo je pravo pravo, ne samo ono koje mogu da upoznaju u udžbenicima, već i u praksi. Emeše Bognar, studentkinja treće godine Pravnog fakulteta u Novom Sadu, nije prvi put na ovakvom usavršavanju. Ona je navela da ovakve događaje smatra dobrom prilikom i važnim za sticanje profesionalnog iskustva.

Nyitókép: Prema Mihalju Njilašu, mladi pravnici ne treba da se plaše promena tokom svoje profesionalne karijere (Foto: Andraš Otoš)