2024. július 17., szerda

Podrška za obrazovanje je 100.000 HUF

Nacionalno-političke subvencije su povećane desetostruko

U odnosu na zadnju punu godinu vlade socijalista, mađarska vlada je više nego desetostruko povećala iznos podrške za nacionalno-političke svrhe na godišnjem nivou, izjavio je u subotu u Opustaseru, državni sekretar kabineta premijera zadužen za nacionalnu politiku. Arpad Janoš Potapi je u svom izlaganju o nacionalnoj politici vlade u Narodnoj skupštini Mađara rekao: rezultati koji su postignuti van granice matice su impresivni, gotovo da nema naselja u Karpatskom basenu sa mađarskim stanovništvom u koje nije stigla neka subvencija ili program vlade Mađarske.

Podršku je dobilo oko pet hiljada organizacija i institucija, a mađarska vlada iz godine u godinu podržava više od stotinu programa i institucija od nacionalnog značaja. Od 309 milijardi forinti, u poslednjih 12-13 godina realizovano je 5.400 investicija, rekao je političar, ističući izgradnju 155 novih vrtića i renoviranje 725 postojećih. On je dodao da je cilj mađarske vlade da se mađarsko obrazovanje u vrtićima učini dostupnim svakom mađarskom detetu, kao i deci rođenoj u mešovitim brakovima, kako bi potom mogli da se upišu u škole na mađarskom jeziku.

Uveden je jedinstven sistem prijavljivanja, a upravo se zatvara ovogodišnji krug prijavljivanja, u kojem je dve milijarde forinti podrške na raspolaganju civilnim i crkvenim organizacijama, rekao je Arpad Janoš Potapi.

Državni sekretar je rekao da će iznos podrške za obrazovanje za koju mogu da konkurišu porodice mađarskih učenika koji su završili školsku godinu – od jaslica do fakulteta – u okviru programa „Mađarski u rodnoj zemlji”, porasti sa 22.400 HUF na 100.000 HUF počev od ove jeseni.

Izuzetno je važno da sva mađarska deca učestvuju u obrazovanju na maternjem jeziku. Iskustvo pokazuje da većina dece onih koji to ne urade, gubi svoj mađarski identitet, naglasio je on.

Političar se dotakao i programa „Bez granica”, u kojem je skoro 550.000 dece do sada učestvovalo u ekskurziji van granice matice, realizovanu u stoprocentnoj podršci mađarske vlade.

Učesnici slušaju predavanje Arpada Potapija (Foto: MTI)

Učesnici slušaju predavanje Arpada Potapija (Foto: MTI)

Važan partner ovog državnog sekretarijata je „Rakoci” savez, u čijim kampovima svake godine u deset termina učestvuje hiljadu mladih Mađara sa Zapada i iz dijaspore, rekao je Arpad Janoš Potapi.

Kako je rekao, oblast sporta sve više dobija na značaju u nacionalnoj politici, pored ekipnih, podršku dobijaju i individualne sportske discipline, a u Karpatskom basenu je oživeo i konjički sport.

Govoreći o podršci porodicama, političar je objasnio: od 2018. godine za porodiljsku pomoć mogu da konkurišu i Mađari koji žive van granice matice, a ovim porodicama je obezbeđena i obveznica za bebe, kao i paket za bebe.

Svrha programa ekonomskog razvoja u Karpatskom basenu je da se pomogne porodicama preko granice da napreduju u svojoj domovini kroz podršku mađarskim malim i srednjim preduzećima. Ove subvencije su poslednjih godina stigle do više od 60.000 preduzetnika, rekao je državni sekretar.

Mađarska je pokrenula najveći program humanitarne pomoći u svojoj istoriji nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata, i do sada je Ukrajini pružila pomoć od 45 milijardi forinti. Za to vreme, 1,5 miliona ljudi je izbeglo iz Ukrajine preko Mađarske, a mnogi od njih i dalje žive ovde, rekao je Arpad Janoš Potapi. On je dodao: od 2015. godine mađarska vlada skoro u potpunosti obezbeđuje finansiranje mađarskog institucionalnog sistema u Zakarpatskoj oblasti. (MTI)

Nyitókép: Arpad Janoš Potapi (Foto: MTI)