2024. július 17., szerda

Decenijama isčekivana modernizacija

Edvina Erdedi: Naš cilj je da napravimo jednu konkurentnu štampariju na nacionalnom nivou

U „Forum” štampariji „Mađar soa” nedavno je započet jedan ciklus investicija koji već davno nije bio viđen. Zahvaljujući dosadašnjoj podršci iz matice, započeto je, a sada već i završeno izmeštanje pogona štamparije iz ulice Vojvode Mišića, u halu štamparije u ulici Laze Nančića.

Ovo preseljenje je otvorilo niz drugih mogućnosti na upražnjenom prostoru u sedištu „Mađar soa”, ali što se štamparije tiče, ni tu nije kraj pozitivnim promenama. Sa Edvinom Erdedi, v.d. direktoricom preduzeća „D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft.”, razgovarali smo o očekivanim razvojem događaja, a pre toga o detaljima, izazovima i dostignućima toka radova.

■ Kako je sprovedeno preseljenje štamparije i mašine, sa čime je ovo opravdano?
– Ako preduzeće ili organizaciona jedinica posluje na dve lokacije, suočava se sa mnogim izazovima u pogledu organizacije rada, komunikacije, rukovanja materijalom i troškova. Ovo treba zamisliti tako, da su postojali novinski dodaci i publikacije čije su unutrašnje stranice rađene na jednom mestu, a korica, ili spoljašnja stranica na drugom. Nepotrebno je reći da su to nerazumna, dugotrajna i skupa rešenja, a takođe povećavaju mogućnost greške. Priča o samom preseljenju, mogu vam reći, počela je još 2017. godine, kada je vlada Mađarske odobrila 500 miliona forinti subvencije za „Mađar so” uz posredovanje Ištvana Pastora i Saveza vojvođanskih Mađara. U 2019. godini renovirana je krovna konstrukcija i fasada sedišta, zamenjeni su prozori i vrata, renovirana je redakcija koja je dobila novi nameštaj i mašine. Međutim, veći deo iznosa bio je usmeren na izmeštanje štamparije, jer se to godinama planiralo, taj plan, međutim, zbog određenih propusta nije realizovan. Preduzeće vodim kao vršilac dužnosti direktora od novembra 2022. godine, pripremne radove smo započeli krajem novembra, sprovođenje prethodnih planova sam tretirala kao prioritet. Sredinom juna ove godine već smo obišli završenu novu zgradu i završili smo preseljenje. Planiranim radovima u štampariji još nije kraj, iako smo halu od oko hiljadu kvadratnih metara pustili u upotrebu. Danas se ceo proces štampanja odvija tamo. Izgradnja svlačionica i uređenje dvorišta još uvek traje, želeli bismo da i ove radove završimo do kraja godine. Potrebno je i renoviranje objekta koji je okrenut ka ulici, u kojoj su bili radnici neproizvodne delatnosti, koja poslednjih decenija nikada nije renovirana, a dosta štete joj je nanela i letnja superćelijska oluja.

Ištvan Pastor je odigrao značajnu ulogu pri donošenju strateških odluka – Obilazak nove hale štamparije u maju (Foto: Čila David)

Ištvan Pastor je odigrao značajnu ulogu pri donošenju strateških odluka – Obilazak nove hale štamparije u maju (Foto: Čila David)

■ Koliko je ovaj period bio težak i komplikovan?
- Odradili smo selidbu u dve faze, sve je teklo glatko, završili smo dvanaest dana pre roka. Pošto u suštini niko nije čuo ništa loše o premeštanju ovih ogromnih mašina, nije bilo nikakvih nezgoda, a nismo izgubili ni jedan posao, mogu reći da smo sve uspešno sproveli. Dvojici ljudi dugujem veliko hvala: Tiboru Galambošu, pomoćniku direktora zaduženom za investicije, i Gaboru Mokušu, pomoćniku direktora zaduženom za štampariju. Zaposleni u štampariji su razumeli neophodnost ovog procesa, postojala je stalna komunikacija u organizacionom smislu, a rokovi su bili uvek ispoštovani. Postepeno se sve realizovalo. Bilo je zaposlenih koji su jednog dana došli na posao u pogon štamparije u sedištu, a sutradan već u pogon na Telepu.

■ Kakve dalje investicije se očekuju u štampariji „Mađar soa” nakon preseljenja?
– Kao deo investicije, sada smo mogli da kupimo mašine kao deo paketa o kakvom nisam ni sanjala kada sam imenovana. Potrebno je bilo i mnogo hrabrosti za ovaj korak. Dan je počeo kao običan radni dan kada sam, čitajući novine, saznala da je jedna štamparija trenutno u stečaju, a mašine će biti stavljene na aukciji. U početku, kao i obično, nisam ni razmišljala ozbiljno o  mogućnosti ove investicije, ali sam počela da proučavam šta bi nam moglo zatrebati, šta bismo odatle mogli da iskoristimo. Takođe sam zamolila svoje već pomenute kolege da pregledaju šta bi nam moglo zatrebati od raspoložive štamparske opreme. Vratili su se blistavih očiju sa ponudom da će naša štamparija imati potrebe za više ovih mašina. Palo mi je na pamet šta ako je ovo zaista jedna nepovratna prilika, i znala sam da moram da je iskoristim. Pred očima mi je bilo i da se ranije sa preduzećem skoro uvek upravljalo tako da su se klonili inovacija i investicija. U meni je preovladala misao da se ova percepcija mora prevazići, jer ako ne verujemo u budućnost onoga što radimo, onda uzalud radimo.

Među mašinama u ponudi bile su i automatska mašina za pravljenje kutija i mašina za štancovanje. Proizvodi koje proizvode veoma su traženi na tržištu štamparskih usluga, tako da garantuju razvoj i dugoročan opstanak naše štamparije. Možemo da budemo konkurentni, a to je najvažniji cilj. Širimo naše usluge, štampanje novina i izdavanje knjiga, ako pogledamo tržišne uslove, moramo priznati da ne mogu ovo samostalno obezbediti. Bilo je potrebno nekoliko meseci da se reše sva pravna pitanja, a i ovaj deo priče je najzad okončan u septembru. Možemo da modernizujemo nekoliko odeljenja štamparije istovremeno sa polovnim ali izuzetno dobrim mašinama. Mašina za pravljenje kutija i mašina za štancovanje omogućava proizvodnju bilo koje vrste kutija i ambalaže, kao što su kutije za lekove, cipele, keks, cigarete ili kozmetiku, a možemo im naneti i neophodne holograme. Reč je o mašini staroj tri godine, koja se na štamparskom tržištu smatra jednom odličnom kupovinom. Kupili smo i četvorobojnu B2 ofset mašinu za štampanje, koja je dvadeset godina novija od sadašnje, na primer, čišćenje se već vrši pritiskom na dugme, ali smo kupili i novu mašinu za sečenje papira i mašinu za lepljenje.

„Forum” štamparija se bavi i proizvodnjom poštanskih maraka (Foto: Čila David)

„Forum” štamparija se bavi i proizvodnjom poštanskih maraka (Foto: Čila David)

■ Kada se može očekivati početak pružanja novih usluga u štampariji „Mađar soa”?
– Ova inovacija nije mogla doći u boljem trenutku. Na ovim novim mašinama treba da rade oni koji su odlučno za promene, a ne samo za davanje minimuma. Ne morate da se takmičite „jednog dana“, nego sada. Ovo je štamparija vojvođanskih Mađara, ali ne može ona da se oslanja samo na svoju malu zajednicu, nego mora da se pokaže i na tržištu. Što se tiče rokova, nabavljene mašine će biti isporučene ove godine, a odradiće se i obuka zaposlenih. Moramo da budemo u mogućnosti da preuzmemo prve poslove već sledeće godine.

■ Međutim, investicija u razvoj i izmeštanje štamparije otvorilo je mnoge druge mogućnosti u sedištu.
– „Mađar so” sledeće godine slavi svoj osamdeseti rođendan. Ništa ne može biti prikladnije obeležavanju ove izuzetne godišnjice od planiranih investicija u sedištu. Radove počinjemo ove godine, a planirano je da na jesen bude otvoreno i izmešteno odeljenje vrtića „Vackor” sa jaslenom i vrtićkom grupom u Novom Sadu, a biće osnovan i muzej štamparije i štampe. U sedištu će biti izgrađena i jedna mađarska knjižara i kafić, uz koordinaciju Izdavačkog zavoda „Forum”, ali i u dodiru sa preduzećem „Mađar so” u više tačaka. Gradimo konferencijsku salu, koja će biti spremna da primi stotinu učesnika. Verujem da će svečanost povodom rođendana u decembru već biti upriličena u ovoj novoj sali.

Telo ovlašćenih lica, na čelu sa Jožefom Limburgerom, doneo je važne odluke u vezi sa ovim investicijama (Foto: Čila David)

Telo ovlašćenih lica, na čelu sa Jožefom Limburgerom, doneo je važne odluke u vezi sa ovim investicijama (Foto: Čila David)

Nyitókép: Edvina Erdedi je govorila i o mogućnostima koje nastaju sa nabavkom novih štamparskih mašina (Foto: Čila David)