2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Ulog ovih izbora je efikasnost mesnih zajednica

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, posetio je Pačir i Staru Moravicu, da bi obišao radove na investicijama koje su u toku u ovim naseljima.

On je u centru Pačiru skrenuo pažnju prisutnim građanima da je u slučaju Pačira ulog na junskim izborima da li će mesna zajednica ovog sela moći da nastavi sa radom, ili će doživeti sudbinu sličnu naseljima opštine Subotica.

– Krenite od Pačira u pravcu Bajmoka i navedite šta se tamo dešavalo poslednjih godina, ili skrenite u pravcu Stare Moravice, gde se odvijao razvoj sličnog tipa i obima kao kod Pačira. Mesne zajednice Subotice imaju vezane ruke, nemaju finansijskih sredstava. S druge strane, princip opštine Bačke Topola koju vodi SVM je da se sve lokalne zajednice razvijaju podjednako, rekao je Balint Pastor.

Sabolč Sabolčki, predsednik saveta Pačira, naglasio je da je skoro 60 godina stara mreža pijaće vode u ovom selu je veoma zrela za modernizaciju. Prate konkursne mogućnosti, a do tada građani imaju pristup filtriranoj, kvalitetnoj vodi za piće na renoviranom eko-bunaru.

– Voda se prečišćava mehaničkim filterima, sa aktivnim ugljem i UV lampama, a njena izgradnja koštala je 600.000 dinara. Za renoviranje vodovodne mreže potrebno je ulaganje od 150 miliona dinara, a na njenoj obnovi može se uradti i više toga, rekao je predsednik saveta. On je rekao da je termalna banja u Pačiru dobila novu trafo stanicu, koja će u bliskoj budućnosti biti puštena u rad, a planiraju i bušenje novog bunara za vodosnabdevanje ove banje.

U Osnovnoj školi „Stari Kovač Đula“ u Staroj Moravici obišli su zgradu i fiskulturnu salu ove ustanove koja se postepeno renovirala poslednjih godina, a zatim su otišli u sedište Kulturnog centra „Adi Endre“ na renoviranu veliku terasu. Novi asfaltni kolovoz je dobila ulica grofa Sečenji Ištvana, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 15 miliona dinara. Balint Pastor je naglasio da su ovi radovi dokaz da se ovakav korak može preduzeti ne samo uz podršku pokrajine ili republike, već i opštinskim resursima. Za to je potreban tim spreman da deluje u Bačkoj Topoli i ostalim naseljima, a ne stranke i gradonačelnici koji dobijaju uputstva iz Beograda.

Predsednik opštine Adrian Satmari, nosilac opštinske izborne liste, rekao je da su već četiri godine zajedno sa mesnim zajednicama radili na zajedničkom cilju i da će ovaj posao nastaviti i ubuduće, zbog čega je važno da na opštinskim izborima 2. juna zaokruže izbornu listu SVM-a pod brojem 1. SVM predlaže 35 kandidata za skupštinu opštine Bačka Topola, a na ovoj izbornoj listi petoro je iz Stare Moravice i troje iz Pačira.

Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a, naglasio je da je ključ ravnomernog razvoja Bačke Topole i sela i sprovođenja daljih razvojnih planova ukoliko opštinu i dalje vode pojedinci mađarskih osećanja.

U fiskulturnoj sali škole u ​​Staroj Moravici / Fotografija Diane Kazinci Pasterko

U fiskulturnoj sali škole u ​​Staroj Moravici / Fotografija Diane Kazinci Pasterko

Nyitókép: Delegacija SVM-a kod eko-bunara u Pačiru / Fotografija Diane Kazinczi Pasterko