2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Banatski Mađari nisu prepušteni sami sebi

Delegacija SVM-a posetila je Sajan, Kikindu, Novu Crnju i Tordu

U petak je nekoliko srednjebanatskih opština posetio dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. Događaju su prisustvovali i Jožef Kerekeš, potpredsednik SVM-a, Atila Juhas, član izvršnog odbora SVM-a, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Žofia Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta, Ramona Tot i Ričard Huđik, članovi izvršnog odbora nacionalnog saveta, Emeše Urban Lalić, državna sekretarka ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Robert Otot, potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Andor Deli, poslanik u EP, Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a i kandidatkinja za poslanika u EP, Andor Šereš, predsednik omladinskog foruma SVM-a, kao i Laslo Kormanjoš, kandidat SVM-a na izbornoj listi za lokalne izbore u Čoki.

Delegacija SVM-a je prvo posetila kulturni centar u Sajanu (Fotografija Hajnalke Vidač)

Delegacija SVM-a je prvo posetila kulturni centar u Sajanu (Fotografija Hajnalke Vidač)

Nekoliko manjih investicija je realizovano u kulturnom centru Sajana – kroz samodoprinos i subvencije lokalne samouprave. Renoviran je ventilacioni sistem, klimatizovana je velika sala, postavljeni su klima-uređaji. Od Zoltana Tota, predsednika saveta mesne zajednice u Sajanu i nosioca izborne liste u Kikindi smo saznali, ulaganje u kulturni život smatra se veoma važnim, jer je to jedan od kamena temeljaca očuvanja identiteta.

– Investicije za  razvoj i očuvanje kulture takođe su veoma značajni za SVM i lokalnu zajednicu u Sajanu. U budućnosti bismo želeli da ugradimo još dva energetsko-efikasna gasna kotla, jer su sadašnji veoma stari, rekao je predsednik saveta.

Novocrnjani su delegaciju primili u holu renoviranog kulturnog centra (Fotografija Hajnalke Vidač)

Novocrnjani su delegaciju primili u holu renoviranog kulturnog centra (Fotografija Hajnalke Vidač)

Zahvaljujući nacionalnom savetu i intervenciji Ištvana Pastora, odobreno je 4 miliona dinara za izradu planske dokumentacije za kompletno renoviranje Osnovne škole „Feješ Klara“ u Kikindi. Ovom dokumentacijom je ustanova uspešno učestvovala na jednom od prolećnih konkursa pokrajinske vlade i dobila sredstva od 150 miliona dinara za renoviranje krova na školskoj zgradi, zamenu stolarije i renoviranje fasade. Kasnije je pokrajinska vlada ovaj iznos povećala na 400 miliona dinara, sa daljim fazama, rekla je direktorica Hermina Čemere. Od preostale sume želimo da zamenimo strujne vodove, vodovodne cevi, kanalizacionu mrežu, podove i da saniramo podrumske prostorije, izgradimo lift za osobe sa posebnim potrebama, kao a jednu cisternu za vodu u dvorištu radi protivpožarne zaštite.

U kulturnom centru u Novoj Crnji realizovano je nekoliko investicija zahvaljujući podršci matice. Ovog proleća hol je renoviran uz podršku Fonda „Betlen Gabor“ i lokalne samouprave, kao i uz novčanu nagradu dobijenu nagradom „Zoltan Kaloš“ za Mađare u inostranstvu.

– Tokom renoviranja uklonjene su stare pločice i zamenjene novim, zamenjena su vrata, rasveta je nova, okrečeno je, a kupljena je i jedna staklena vitrina, saznajemo od predsednika saveta Tamaša Tanoka, nosioca lokalne izborne liste.

U Kikindi su obišli Osnovnu školu "Feješ Klara" (Fotografija Hajnalke Vidač)

U Kikindi su obišli Osnovnu školu "Feješ Klara" (Fotografija Hajnalke Vidač)

U Tordi su pogledali radove na renovaciji novog doma civilnih organizacija. U naselju se godinama radi na kompletnoj obnovi starog omladinskog doma kako bi se stavio na raspolaganje civilnim organizacijama. Do sada je uz podršku nacionalnog saveta omogućeno renoviranje krovne konstrukcije, plafona i toaleta, rekao je Janoš Dobai, predsednik saveta mesne zajednice u Tordi i nosilac lokalne izborne liste.

– Ovde rade tri nevladine organizacije i pokušavamo da napravimo prostor da još nekoliko organizacija nastavi sa radom, ali ima još mnogo toga da se uradi. Prostor oko zgrade je pretvoren u centar za događaje, tako da želimo da renoviramo i prostor i postavimo letnju pozornicu, rekao je Janoš Dobai.

Dr Balint Pastor je rekao da smatra važnim da tokom kampanje dođu i do Banata i razgovaraju sa meštanima.

– U Sajanu, Kikindi, Novoj Crnji i Tordi meštani čuvaju svoj mađarski idemtitet, našu kulturu, našu tradiciju. Mnogo je inicijativa, mnogo događaja, zgrade su sačuvane i ispunjene sadržajem. To niko drugi ne radi umesto nas, a da to nisu uradili lokalni članovi SVM-a, lokalni Mađari, predstavnici civilnih organizacija, u saradnji sa crkvom, naravno, onda bi naša zajednica u ovim naseljima bila bespomoćna, niko u suprotnom ne bi pomogao lokalnom mađarskom stanovništvu. Svojom posetom šaljemo poruku da banatski Mađari nisu prepušteni sami sebi. I nacionalni savet i SVM će dati sve od sebe da prihvate ove lokalne, mađarske inicijative, ali za to moramo imati i odgovarajuću političku moć na lokalnim nivoima, a veoma je važno da ljudi glasaju za izborne liste SVM-a na lokalnim izborima 2. juna, tako da imamo naše predstavnike u lokalnim samoupravama, koji vode računa o mađarskim interesima i našim naseljima, rekao je predsednik.

Poseta je završena u večernjim časovima u Zrenjaninu i Mužlji.

Nyitókép: U Tordi se razgovaralo o daljim mogućnostima (Fotografija Hajnalke Vidač)