2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara u Banatu

Rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara i njegovi kandidati su posetili u petak preduzetnicu Idu Vencel u Zrenjaninu, koja uspešno posluje već 39 godina i poznata je širom Vojvodine. Posetili su i Osnovnu školu „Sonja Marinković“ u Zrenjaninu i obišli su Sportski centar „Lehel“ u Mužlji, koji će biti poprište novih značajnih investicija. Poseta je završena sa društvenim skupom u Mužlji.

Sonja Marinković je jedina osnovna škola koja još uvek ima nastavu na mađarskom jeziku.

– Ove godine nemamo đake prvake u Zrenjaninu, ali sledeće godine očekujemo 5 učenika. Biće 4 đaka prvaka u Mihajlovu i 1 đak u Lukinim Selu. Škola je izgrađena 1904. godine, među prvima je imala fiskulturnu salu u Zrenjaninu, ali nažalost sada nema, rekla je direktorica škole Anastazija Tot Rimai.

Balint Pastor je naveo da postoje konkretne ideje u vezi sa njegovim renoviranjem.

– To bi zahtevalo veći iznos, ali u Kikindi smo uspeli da mobilišemo 400 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, pa ćemo i ovde u Zrenjaninu pokušati da obnovimo „Sonju” i dogradimo je fiskulturnom salom. Sada kada je formirana nova Vlada Srbije, uveren sam da ministarstvo za javna ulaganja može da podrži slične projekte i iz republičkog budžeta, rekao je predsednik SVM-a.

U nekadašnjem Mesingeru (Fotografija Ištvana Kečkeša)

U nekadašnjem Mesingeru (Fotografija Ištvana Kečkeša)

Na društvenom skupu okupljenim su se obratili Jožef Stojko, predsednik gradske organizacije SVM-a  u Zrenjaninu, nosilac lokalne izborne liste, Andor Deli, poslanik FIDES-KDNP-a u Evropskom parlamentu, Anamarija Viček, kandidatkinja na izborima za Evropski parlament, kao i Balint Pastor.

Anamarija Viček je istakla značaj oba izbora koja su pred nama.

-–Veoma je važno učestvovati na izborima za lokalnu samoupravu, jer nije svejedno koliko će predstavnika predstavljati vojvođanske Mađare u gradskoj i opštinskoj samoupravi. Zato je strašno važno da nas što više izađe 2. juna i zaokruži broj ispred „Saveza vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor“. Važno je i učešće na izborima za Evropski parlament, jer se kandidat SVM-a nalazi i na listi Fides-KDNP-a, što znači da će Savez vojvođanskih Mađara najverovatnije imati poslanika u Evropskom parlamentu u narednih 5 godina, rekla je kandidatkinja za poslanika.

SVM je imao 3 odbornika u gradskoj skupštini Zrenjanina i očekuju najmanje isto toliko mandata. Uz podršku opštine, asfaltirano je nekoliko ulica u Belom Blatu, Lukinom Selu i Mužlji, gde je takođe počelo renoviranje letnje pozornice Mađarsko kulturno-umetničko društva „Petefi Šandor”.

– Važne su i obrazovne ustanove u Zrenjaninu, jer tamo gde se nastava odvija na mađarskom, predstavnici SVM-a o tome pomno vode računa i trude se da pribave sve finansijska i druga sredstva za kontinuirano obrazovanje. Mogao bih da pomenem i školu u Mihajlovu i podršku tamošnjim udruženjima. Da bismo nastavili sa svom podrškom, veoma je važno da 2. juna svi izađemo na glasanje i zaokružimo broj ispred „Saveza vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor“, rekao je Jožef Stojko.

Kod preduzetnice Ide Vencel (Fotografija Ištvana Kečkeša)

Kod preduzetnice Ide Vencel (Fotografija Ištvana Kečkeša)

Političari SVM-a ne susreću se sa članovima zajednice samo tokom kampanje, pa se stoga mnoge konkretne razvojne ideje realizuju širom Vojvodine, uključujući i Banat. SVM pokušava da izdvoji novac za ono što meštani žele, rekao je Balint Pastor.

– Za to su potrebni naši predstavnici. Ovo je ulog izbora 2. juna i sasvim je izvesno da interese mađarske zajednice u Banatu niko osim SVM-a nije zastupao u lokalnim samoupravama, a neće ni ubuduće. Nije svejedno koliko će predstavnika SVM imati u opštinama posle izbora 2. juna. Činjenica da u kampanji provodimo toliko vremena ovde u Banatu dokazuje da nam je važna sudbina banatskih Mađara i da se ne fokusiramo samo na većinske samouprave i ne samo na one opštine u kojima SVM ima šansu da pobedi, ali i na one, gde možemo da imamo 1 do 4 predstavnika, pošto nije zaista svejedno da li ćemo da imamo dvoje ili troje, argumentovao je predsednik SVM.

Nyitókép: Pozorišna sala „Petefija“ u Mužlji je bila puna (Fotografija Ištvana Kečkeša)