2024. július 16., kedd

Mandat pun akcije

Robert Tot: Osluškivanje problema ljudi vodi ka uspešnom političkom angažovanju

Pokrajinska skupština je na svojoj poslednjoj sednici izabrala novu vojvođansku vladu, čiji će sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i dalje, kao i u poslednje 24 godine, voditi pripadnik mađarske nacionalne manjine. Robert Otot je postavljen za šefa pomenutog sekretarijata i potpredsednika vlade pokrajine, a nije mu strano da ima ulogu u pokrajinskoj vladi, jer je i u poslednja 2 četvorogodišnja mandata radio u kabinetu kao zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. U vezi sa njegovim imenovanjem, pitali smo ga kako zamišlja naredne 4 godine.

Ótott Róbert: A lehetőségekhez mérten növelni kell a nemzeti tanácsok támogatását, a meglévő programokat folytatni kell, de újabbak elindításában is gondolkodunk (Ótos András felvétele)

Robert Otot: Shodno mogućnostima treba povećati podršku nacionalnih saveta, nastaviti postojeće programe, ali razmišljamo i o pokretanju novih (Fotografija Andraša Otoša)

– Čast mi je što mogu da popunim ove pozicije posle Žolta Sakalaša. Ovo je odgovornost, ogroman zadatak i očekivanje koje ću nastojati da ispunim u potpunosti. Ovo je veliki sekretarijat, sa mnogo ovlašćenja i izuzetno raznovrsnim zadacima, ovde radi jedan veliki i dobar tim na koji se oslanjam i računam i u narednom periodu. U oblasti obrazovanja, podizanje standarda ostaje prioritet. I ubuduće je važno podržati renoviranje ustanova, organizovanje raznih manifestacija i dalje usavršavanje nastavnika kroz konkurse za obrazovanje na srpskom i manjinskim jezicima. Moraćemo da posvetimo višestruko veću pažnju očuvanju odeljenja sa malim brojem učenika, da imamo živopisnu i atraktivnu mrežu srednjih škola, a asortiman udžbenika se mora i dalje proširivati, a još veću pažnju treba posvetiti bezbednosti učenika. U oblasti upotrebe jezika ključno je očuvanje postojećih ovlašćenja, nastavak i produbljivanje saradnje sa nacionalnim savetima. Mora se povećati podrška nacionalnih saveta, nastaviti postojeći programi, a razmišljamo i o pokretanju novih.

■ Kakva ste iskustva stekli proteklih godina u pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu?

– U pokrajinskoj administraciji radim od 2016. godine, što je postavilo osnovu za moju sadašnju funkciju, jer sam stekao iskustvo i dobar uvid u funkcionisanje cele pokrajinske administracije. Kao diplomiranom pravniku, rad u sekretarijatu za poljoprivredu za mene je bio jedan novi izazov kada sam stupio na dužnost, kao i što je i sada u sekretarijatu za obrazovanje. Proteklih 8 godina trudio sam se da što uspešnije izađem u susret malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima. Dosta smo obilazili teren, susretali se sa poljoprivrednicima, čuli sve njihove uvide, ponekad i njihove kritike, a ponekad i njihove smernice, koje smo uvek pokušavali da ugradimo u našu politiku podrške. U tome smo mnogo puta uspeli, izgradili smo sistem podrške koji maksimalno pomaže poljoprivrednicima u svakodnevnom životu. Voleo bih da to uradim i na čelu sekretarijata za obrazovanje, da obiđemo što više institucija, da procenimo potrebe i da u skladu sa tim pokušamo da napravimo poboljšanja, da unapredimo kvalitet obrazovanja. Neophodno je da mađarski eksperti budu na ključnim pozicijama, jer u rešavanju određenih tema, i da nam se pripadnici mađarske zajednice obraćaju o svim temama koje ih zanimaju i koje se njih tiču, i da možemo da rešavamo njihove probleme, ovo je upravo ono što je potrebno na pokrajinskom i drugim nivoima vlasti.

■ Održana prva sednica vlade koju je vodila Maja Gojković. Kakvu ste atmosferu imali, kako na osnovu toga možete suditi o poslu koji ćete raditi?

– Bila je dobra atmosfera, bilo je relativno kratko, na dnevnom redu su bile samo 3 tačke. Prvih dana premijerka će primiti šefove svakog sekretarijata, a tokom sledeće nedelje naš zadatak je da izveštavamo o radu i planovima sekretarijata. Optimista sam, vidim da je premijerka aktivno pristupila ovom poslu, što nam daje razloga da verujemo u realizaciju ciljeva.

Nyitókép: Robert Otot (Fotografija Andraša Otoša)