2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Za prosperitet u domovini i za izgradnju zajednice

Nandor Ujhelji: Ojačajmo mađarsku zajednicu u Novom Kneževcu pri donošenju odluka u lokalnoj samoupravi!

Nandor Ujhelji je diplomirani ekonomista, a od 2007. godine jedan od osnivača mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara u Novom Kneževcu. Od 2015. godine je član saveta i predsedništva SVM-a. Od svog izbora 2008. godine je predsednik skupštine opštine Novi Kneževac.

Političari SVM-a su poslednjih godina sproveli niz značajnih investicija i renoviranja u opštini Novi Kneževac, koji služe interesima i opstanku Mađara u Banatu. U opštini Novi Kneževac, nosilac izborne liste SVM-a je Nandor Ujhelji, koji već dugi niz godina služi politici i zajednici.

Sa kakvom izbornom listom Savez vojvođanskih Mađara izlazi na lokalne izbore u Novom Kneževcu?

– Izlazimo na izbore sa kompletnom listom. Imamo jedno od najvećih skupština u okruženju, sa 31-im članom. Na našoj izbornoj listi se nalaze predstavnici iz Rabea, Majdana, Banatskog Aranđelovca, Novog Kneževca i Srpskog Krstura. Među njima su nastavnici, preduzetnici, poljoprivrednici, ekonomisti, pravnici, studenti i srednjoškolci. I dalje se borimo da održimo i ojačamo uticaj SVM-a nakon izbora, kao i snagu mađarske zajednice u Novom Kneževcu na mestima odlučivanja u lokalnoj samoupravi. Naš cilj je stvaranje uslova za prosperitet u domovini i kvalitetni svakodnevni život, uslove koji odgovaraju izazovima 20. veka i podržavaju naš nacionalni identitet. Naš cilj je da se svim srcem i dušom osećamo kao kod kuće u sopstvenom naselju, kao i da živimo uz uzajamno poštovanje i uvažavanje. Borimo se i da naše sugrađane koji su se odselili pozovemo nazad u našu opštinu.

Koji su najvažniji ciljevi vašeg programa?

– Želeli bismo da osnujemo lovački muzej vojvođanskih Mađara u Novom Kneževcu. Kupovinom dvoraca Šulpe i Talijan možemo stvoriti uslove za osnivanje muzeja, čiji bi jedan od temelja bio legat Emila Talijana. Kroz ovo bismo uključili i turističke objekte i ponudu sa teritorije opštine. Želimo da budemo konkurentni sa turističkom ponudom velikih gradova. Želimo da stavimo pod zaštitu gradsko jezgro Novog Kneževca, od zgrade opštine do mosta, kao i od Tise do dela koji se prostire do dvoraca, pa se trudimo da ovaj deo proglasimo kulturno-istorijskom ambijentalnom celinom. Takođe imamo na umu i ekonomske aspekte, pa bismo opremili industrijski park na periferiji Novog Kneževca. Industrijski park je trenutno već izgrađen, ali ga treba opremiti i razviti. Ovde bismo smestili manja preduzeća i doprineli ekonomskom razvoju opštine. Važno je da se postrojimo iza SVM-a, pošto samo mi možemo da zastupamo interese mađarske zajednice. Bilo bi veoma važno da oni koji su zaposleni u matici dođu kući na dan izbora i svojim glasom podrže lokalne ljude.

Nyitókép: Nandor Ujhelji