2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Lavovski deo posla je još pred nama

Daniel Đivanović: Palić ćemo u budućnosti učiniti regionalnom turističkom destinacijom

Savez vojvođanskih Mađara u Subotici izlazi sa kompletnom listom za lokalne izbore zakazane za 2. jun. Daniel Đivanović je kandidat na poziciji broj dva na izbornoj listi „Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor“ u Subotici, koji je proglašen pod rednim brojem dva.

Daniel Đivanović je osnovnu školu i gimnaziju završio u Subotici, a zatim stekao diplomu diplomiranog ekonomiste u Beogradu. Od 2020. do 2022. godine je narodni poslanik SVM-a u Beogradu i član odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Od novembra 2022. godine je državni sekretar ministarstva javnih ulaganja. Od 2023. godine je član saveta, predsedništva i izvršnog odbora SVM-a, kao i predsednik gradske organizacije SVM-a u Subotici. Preduzetnik.

U svom izbornom programu SVM je kao jedan od ciljeva postavio ravnomeran razvoj mesnih zajednica u Subotici. Koje su oblasti koje zahtevaju razvoj?

– U Subotici ima 37 mesnih zajednica, sve zaslužuju iste uslove. Svuda gde postoji potreba za postavljanjem kanalizacione mreže, a ni vodovodna mreža u  21. veku nije stigla do svih naših mesnih zajednica, a da ne govorimo o gasovodu i popravci puteva. Želimo da poboljšamo kvalitet života ljudi i u ovim oblastima. Mnogo toga smo završili u poslednje 4 godine, ali lavovski deo posla je još pred nama.

Da li postoje problemi za čija rešenja biste urgirali ili bi ih stavili u fokus tokom svog mandata?

– U narednom mandatu učinićemo sve da u okviru projekta „Čista Srbija“ u opštini Subotica bude postavljeno najmanje 110 kilometara kanalizacionih vodova. Proširuje se kanalizaciona mreža u Subotici, Paliću, Čantaviru i Bajmoku, a u ova poslednja dva biće uspostavljeno i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Važno je proširiti mrežu pijaće vode. Nastavili bismo sa uređivanjem vikend naselja na Paliću, a važna je i izgradnja puteva, ulica, biciklističkih staza.

Šta smatrate važnim dostignućem za Suboticu u proteklom periodu koji ste uspeli da ostvarite kao narodni poslanik i državni sekretar?

– Postigli smo ogromne rezultate u poslednjem periodu. Takva je realizacija izgradnje železničke pruge Segedin–Subotica, koja je ključna sa stanovišta povezanosti Subotice sa maticom, kao što je ključna iz aspekta zaposlenja, odlaska na fakultet, ili samo za turističke posete. Završena je i izgradnja Y-kraka, a u narednom mandatu planiramo da ga daljom izgradnjom proširimo u autoput. Proširili smo i modernizovali gradsku biblioteku Subotice, završili izgradnju i kompletno opremanje palićkog akva-parka, Mađarskog kulturnog centra „Palić“, predali smo kulturni centar u Nosi, stavili novi asfaltni kolovoz i proširili deo puta između Ludaša i Malih Pijaca, renovirali smo subotičku sinagogu, u ovom mandatu je sagrađena fabrika vode broj dva i biciklistička staza od Hajdukova do Bačkih Vinograda, ali i na istočnoj i zapadnoj strani Palićkog jezera je uspostavljena biciklistička staza duga više od dva kilometra. Postigli smo da policija pojača prisustvo u pograničnom pojasu i odvrati ilegalne migrante. Ovo ne bi bilo moguće bez snažnog interesnog zastupništva SVM-a u Beogradu.

Drugi važan poduhvat SVM-a je očuvanje karaktera i identiteta grada i vraćanje starog sjaja Palića. Šta mislite da treba učiniti da bi se ovo postiglo?

– Želimo da zaštitimo arhitektonsko nasleđe i jedinstveni šarm Palića, zato smo počeli da sređujemo vikend naselje, završili akva-park, radimo na poboljšanju kvaliteta vode u jezeru, održavanju ravnoteže biodiverziteta i proširićemo kanalizacionu mrežu za odvod otpadnih voda. Palić ćemo u budućnosti učiniti regionalnom turističkom destinacijom. Za sprovođenje ovog i mnogih drugih zacrtanih planova neophodno je da SVM i ubuduće ima značajan udeo pri zastupanju interesa u lokalnoj samoupravi grada Subotice, kako bi se povećala snaga njegovog uticaja. Računamo na birače 2. juna.

Nyitókép: Daniel Đivanović (Fotografija Edvarda Molnara)