2024. július 16., kedd

EU vredi manje bez Zapadnog Balkana

Oliver Varhelji: Evropa zaista može da reši pitanja koja niko drugi ne može

Oliver Varhelji, komesar Evropske komisije (EK) zadužen za politiku susedstva i proširenja, razgovarao je sa Balintom Pastorom, predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara i šefom poslaničke grupe narodne skupštine, u Subotici, u sedištu stranke. Prethodno su obe strane, kao i njihove delegacije posetile subotičku sinagogu. Odgovarajući na pitanje našeg lista, Oliver Varhelji je naveo: svi su mogli da vide šta je EU izgubila time što Zapadni Balkan zasad nije mogao da se pridruži političkoj i ekonomskoj uniji evropskih zemalja. Nije moguće voditi ozbiljnu evropsku politiku ako se odreknemo svog neposrednog okruženja, naglasio je on. On je dodao da je 2014. godine napravljen i potom sproveden takav program komisije, u kome je stajalo da neće biti proširenja. To je uznemirio Balkan i unazadio region u smislu razvoja, rekao je on.

– Time smo izgubili ne samo pet godina od mandata komisije, već i mnogo više, jer smo morali da ponovo izgradimo poverenje na Balkanu da će od toga zaista nešto biti. Ova vera se ne može povratiti preko noći. Zato je bilo važno da smo od samog početka razvili novu metodologiju proširenja, jedan potpuno drugačiji i integrisani ekonomski razvoj za ceo region, koji dokazuje da Evropa zaista može da reši pitanja koja niko drugi ne može: povezuje sve balkanske prestonice jedni sa drugima, bilo sa auto-putem, bilo sa železničkom prugom, donosi digitalnu ekonomiju koja se takođe gradi u Evropi, dovodi na Balkan nove izvore energije, i što je brže moguće, integriše ga u unutrašnje tržište, rekao je Oliver Varhelji.

Odgovarajući na naše pitanje o očekivanom uticaju novog ekonomskog plana EU, on je objasnio: dovoljno je pomisliti na to, da će sa ovim i svim drugim subvencijama Balkan i Srbija moći da pristupe gotovo istom iznosu sredstava kao sadašnje kohezivne i strukturalne države članice do 2027. gdoine. Od 2027. godine biće dato sve da Srbija uživa iste prednosti kao i zemlje članice, a naravno da je potrebno da nakon toga i uđe u EU, naglasio je Oliver Varhelji. On je istakao, da je jasno, da to ništa drugo ne može da obezbedi, nego samo plan razvoja privrede.

Balint Pastor je sa zadovoljstvom potvrdio da je i komesar EU za politiku susedstva i proširenje zainteresovan za aktivnosti, rezultate i poteškoće sa kojima se suočavaju SVM i mađarska zajednica u Vojvodini. Sa Oliverom Varheljijem su razgovarali o radu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, iskustvima u Vojvodini i aktivnostima SVM-a, naveo je. On je naglasio da se iz poslednjih 10 godina mogu predstaviti takvi rezultati, koji se mogu smatrati rezultatima i iz evropske perspektive, rezultati kao što su stanje nacionalnih saveta, pokrajinska autonomija, istorijsko pomirenje Srba i Mađara. „To, da smo uspeli da poništimo odluke kojima se proglašava kolektivna krivica Mađara, tako da još postoje zemlje članice Evropske unije u kojima je i posle 80 godina na snazi zakonodavstvo koje promoviše ove principe, predstavlja značajno dostignuće”, rekao je Balint Pastor.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)