2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Obnoviće se sedište temerinskih zanatlija i preduzetnika

Renovirani „Kerteslak“ je delegacija SVM-a takođe posetila

U Temerinu žive ozbiljni graditelji zajednice, kao i širom Vojvodine, a Savez vojvođanskih Mađara i ovde obezbeđuje dobru saradnju između lokalne samouprave i civilnih organizacija, a takođe zastupa mađarske interese u opštini, rekao je Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine u Temerinu. On je istakao značaj programa civilne sfere, navodeći kao primer seriju manifestacija pod nazivom „Ileš-nap“ (dani svetog Ilije) u Temerinu, koju poseti skoro 2.000 Mađara.

Delegacija SVM-a je mogla da pogleda jedinstvenu izložbu koja pokriva 136-godišnju istoriju mađarskih zanatlija i preduzetnika u Temerinu (Fotografija Livia D. Tot)

Delegacija SVM-a je mogla da pogleda jedinstvenu izložbu koja pokriva 136-godišnju istoriju mađarskih zanatlija i preduzetnika u Temerinu (Fotografija Livia D. Tot)

Delegacija je mogla da vidi i 136 godina staru tradiciju Mađarskog udruženja zanatlija i preduzetnika Temerina, na koju se uspomene čuvaju u muzeju u sedištu. Ne želimo ni pod kojim uslovima da odustanemo od zgrade, čak se odupiremo i primamljivim ponudama koje nude graditelji stambenih blokova koji se grade oko nas, rekao je advokat Bela Miavec. Organizacija je pokrenula renoviranje sedišta, već postoje planovi po kojima bi muzej dobio dostojno mesto, a u zgradi, u dvorištu bi bili napravljeni društveni prostori, pored toga planiraju i adaptaciju prostorija koji će obezbediti održivost zgrade. Zahvaljujući upornosti lokalnog mađarskog zastupništva, lokalna samouprava je ove godine izdvojila 300.000 dinara za podršku ovom udruženju, tako da radovi mogu da počnu.

Delegacija SVM-a je srdačno dočekana i u sedištu Društva prijatelja bašte (Fotografija Livia D. Tot)

Delegacija SVM-a je srdačno dočekana i u sedištu Društva prijatelja bašte (Fotografija Livia D. Tot)

Mađarski odbornici već godinama prioritetno tretiraju podršku civilnoj sferi, rekao je Robert Pastor, predsednik opštinske skupštine i nosilac izborne liste u Temerinu. On je istakao da su, zahvaljujući zastupanju mađarskih interesa, u poslednjih 15-20 godina mađarske građanske organizacije, kulturna udruženja i katolička crkvena opština u Temerinu mogli da uživaju u obimu podrške, koji je dosad bio nezabeležen.

– Za nas su mađarski interesi uvek bili na prvom mestu, a tako će biti i u budućnosti, rekao je Robert Pastor. On je istakao da će se tradicija mađarskog jedinstva nastaviti i u Temerinu, gde će SVM i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara izaći na izbore sa zajedničkom izbornom listom.

Zahvaljujući lokalnom mađarskom zastupništvu interesa, mogu da počnu radovi na sedištu Mađarskog udruženja zanatlija i preduzetnika u Temerinu (Fotografija Livia D. Tot)

Zahvaljujući lokalnom mađarskom zastupništvu interesa, mogu da počnu radovi na sedištu Mađarskog udruženja zanatlija i preduzetnika u Temerinu (Fotografija Livia D. Tot)

Na značaj izbora 2. juna skrenula je pažnju i Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a, vojvođanska kandidatkinja Fides-KDNP-a. Ona je istakla ulog izbora za Evropski parlament. Kandidatkinja SVM-a je upozorila da je Evropski parlament poslednjih godina zanemario vrednosti koje su odlučujuće za vojvođanske Mađare, tretman ilegalnih migracija, nehumanost finansiranja rata u Ukrajini i promociju procesa pridruživanja Srbije EU.

– Za Mađare ovde je posebno važna tema autohtonih nacionalnih manjina, jer u Evropskom parlamentu autohtone narodnosti se ne smatraju prvenstveno manjinama, već koncept manjine primenjuju na LGBT populaciju i migrante. To za nas nije prihvatljivo, ne možemo da stavljamo na dnevni red u Evropskom parlamentu teme koje su važne za Mađare koji su zaglavljeni u različitim krajevima Karpatskog basena, istakla je Anamarija Viček.

Oni su takođe posetili nedavno renovirano sedište Društva prijatelja bašte u Temerinu, koji je dobio 4,5 miliona forinti kao podršku za njegovu rekonstrukciju i opremanje od Fonda „Gabor Betlen“. Zahvaljujući tome adaptiran je i novi kancelarijski prostor, rekao je Robert Kovač, predsednik udruženja. Seoski agronom može da radi u boljim uslovima, mogu da obezbede stalno mesto za radionice rukotvorina, lokalnom pčelinjem društvu i svim drugim nevladinim organizacijama, koje nemaju svoje sedište. Opština je doprinela sa 800.000 dinara za realizacijo ovoga.

Nyitókép: Robert Kovač izvestio je delegaciju o obnovi „Kerteslaka“ (Fotografija Livia D. Tot)