2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Nagovoriti mlade da se vrate u zemlju

Deneš Kemiveš je novo lice u politici, ali ima konkretne planove koji su okrenuti ka budućnosti

Deneš Kemiveš nalazi se na drugom mestu na izbornoj listi Saveza vojvođanskih Mađara opštine Mali Iđoš. Do sada nije bio prisutan na političkoj sceni. Ovaj 55-godišnji inženjer poljoprivrede završio je studije u Gedeleu u Mađarskoj, a do sada je radio u privatnom sektoru. Bio je menadžer prodaje u fabrici stočne hrane „Gebi" 20 godina, a trenutno je komercijalista u firmi „D.o.o. Substratum". Oženjen je, otac troje dece. Stekao je ozbiljno iskustvo, koje sada može da stavi u službu zajednici.

Zašto počinjete da se bavite politikom?

– Dok sam radio kao direktor u velikoj kompaniji, nisam imao sreće da se politički angažujem u bilo kom pravcu. Situacija se promenila, pa bih želeo da iskoristim iskustvo iz proteklih 27 godina u službi zajednice.

Koje planove i ciljeve imate vezano za opštinu?

– Novi industrijski park je u izgradnji, pa mi je cilj da tamo privučem investitore. Time se otvaraju nova radna mesta, a bilo bi dobro određeni broj mladih nagovoriti da se vrate u zemlju iz inostranstva. Oni koji imaju odgovarajuće iskustvo i obrazovanje, ako im ponudimo siguran, dobro plaćen posao, voljni su da se vrate kući. Svojim glavnim zadatkom smatram da sprečim dalje iseljavanje iz opštine. Možemo govoriti o kontinuiranom smanjenju stanovništva, što je delom zbog starenja, a delom zbog emigracije.

Pored depopulacije, šta još vidite kao problem na nivou opštine?

– Glavni problem je nedostatak privrede. Ne otvaraju se nove firme, nema jakih kompanija. Mnoga manja preduzeća ne mogu napredovati jer stagniraju. Trebale bi nam 2–3 ozbiljne kompanije koje bi u dogledno vreme mogle da obezbede 60–70 kvalitetnih radnih mesta. Ovde mislim na poslove koji zahtevaju stručne kvalifikacije, a koji bi uticale na 30–40 mladih porodica koje bi svakako ovde ostale. Moramo da se bavimo ovim.

Nyitókép: Deneš Kemiveš