2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

U Senti je predstavljen projekat kupališta na jezeru Brekeke

Među planovima su dečiji bazen, zatvoreni termalni bazen, olimpijski bazen, sportski teren i park za rekreaciju

Foto galeriju uz ovaj novinski članak OVDE možete pogledati.

Savez vojvođanskih Mađara je u četvrtak na plavom bazenu u Senti predstavio vizuelni dizajn projekta kupališta na jezeru Brekeke, a predstavnici stranke su prikazali planove. Ovom događaju su prisustvovali dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, Balint Juhas, predsednik skupštine Vojvodine i predsednik izvršnog odbora SVM-a, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Hajnalka Buranj, nosilac izborne liste SVM-a u Senti, Sebastian Stantić, kandidat na izbornoj listi SVM-a u Senti, kao i ostali kandidati SVM-a iz Sente.

Delegacija je obišla potencijalnu lokaciju projekta i potom predstavila svoje ideje u vezi sa ovom investicijom. Hajnalka Buranj je rekla da bi u narednom mandatu želeli da jezero Brekeke pretvore u termalno jezero.

– Sa turističkog aspekta, ovo bi bio veoma važan i spektakularan korak, pored toga što ćemo stanovnicima Sente moći da pokažemo jedan dobar rezultat, rekla je Hajnalka Buranji.

Sebastian Stantić je istakao da je višedecenijska želja stanovnika Sente da iskoriste termalni bunar.

– Počeli smo da pripremamo i razvijamo projekat, koji je za sada još idejni plan. To uključuje i mašinsko rešenje kojim se iz termalne vode uklanja metan, a termalna voda bi se dovodila do postojećih i planiranih bazena koji će se graditi u budućnosti. Bilo za kupanje ili za energetsko grejanje. Deo projekta je i uređenje prostora oko sadašnjeg plavog bazena, izgradnja novog dečjeg bazena, izgradnja termalnog jezera sa pratećim objektima kako bi se mogao koristiti i u zimskom periodu, a želimo da kreiramo i svlačionice i sportske objekte za vodene sportove. Ovo je naša zajednička obaveza u naredne 4 godine i radićemo na tome da to i ostvarimo, rekao je Sebastian Stantić.

(Fotografija Andraša Otoša)

(Fotografija Andraša Otoša)

Dr Balint Pastor je izrazio radost što se u Senti sa konkretnim idejama gleda u budućnost.

– Ako SVM pobedi u opštini Senta 2. juna, onda se ovi planovi mogu ostvariti. SVM nikada ne daje olako obećanja, čak ni u predizbornoj kampanji, pričamo samo o tome šta smo postigli i šta želimo da postignemo uz podršku građana. Ovo je ogroman projekat, sigurno je da će biti potrebno nekoliko godina da se realizuje. Takođe će biti potrebna republička i pokrajinska sredstva, kao i resursi iz matice i lokalne samouprave. Ako se to realizuje, biće od velikog značaja ne samo za Sentu, već i za Potisje i ceo region. Ovde bi se napravilo jedno divno jedinstvo sa Narodnom baštom, bazenom, termalnim jezerom, nasipom i sportskom halom. Potrudićemo se da se ovi planovi ostvare, jer bi to bilo značajno ne samo sa stanovišta Sente i građana koji će je posećivati, već i zbog vaterpolo akademije, a to je jedan prioritetni cilj SVM-a, koji još čeka da se realizuje. Gradimo mrežu akademija, od čega je više elemenata već realizovano, ali vaterpolo akademija još nije, rekao je dr Balint Pastor.

Nyitókép: (Fotografija Andraša Otoša)