2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Rat ili mir?

SVM je održao tribinu na Paliću, a tom događaju je prisustvovao i Tamaš Dojč

Savez vojvođanskih Mađara održao je skup na Velikoj terasi na Paliću pred punom salom, na kome je bio prisutan i Tamaš Dojč, nosilac izborne liste Fides-KDNP-a za Evropski parlament. Rečeno je da su ulozi na izborima sada posebno veliki, nije svejedno da li ćemo glasati za rat ili mir, ali ni ko će voditi naše gradove i opštine od 2. juna.

Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a i nosilac izborne liste u Subotici, naglasio je da Fides razmišlja iz ugla nacije, i da to nije prazan politički tekst, a u svom govoru je govorio o opštinskim izborima:

– Oni koji žele da grad vode lokalpatriote, da sačuvamo naše izgrađeno nasleđe, da Subotica ostane onakva kakvu je volimo, da se zgrade poput Sinagoge i Gradske kuće ne ruše, da se Palić i ostala naselja razvijaju, da bi preovladali interesi Subotice, a ne drugi, onda se mora glasati za SVM. Ono što radimo nije dobro samo za nas Mađare. Ako za nas glasaju i ljudi drugih nacionalnosti, to nas neće učiniti ni manje Mađarima ni manje mađarskom strankom. U Subotici želimo pre svega da zastupamo interese Mađara u Subotici, ali ono što je dobro za Mađare u Subotici dobro je i za one kojima ovaj grad mnogo znači. Nesumnjivo je da je legitimna politička moć Srba Srpska napredna stranka, a Mađara SVM. Moramo da sarađujemo i spremni smo za to. Koalicija mora da opstane, ali nije svejedno koja će se od ove dve stranke uzdići, jer će jača predložiti gradonačelnika, naglasio je dr Balint Pastor.

Tamaš Dojč se zahvalio Andoru Deliju na njegovom radu kao poslaniku u Evropskom parlamentu, a prisetio se i Ištvana Pastora:

– Ištvan Pastor je dobro znao da za Mađare postoji samo jedan zaista važan kompas u javnom životu, a to je opredeljenje prema naciji. Rukovodeći se ovim, ništa nije nemoguće, čuli smo od Tamaša Dojča, koji je rad Balinta Pastora nazvao uspešnim, a zatim se dotakao izbora za EP. – Mnogo je problema u Evropskoj uniji, ali ja tu čašu ne vidim kao polupraznu, već kao polupunu. EU stvara mogućnost da Mađari u Vojvodini i Mađari u Mađarskoj mogu da biraju svoje poslanike u isto predstavničko telo, a to je Evropski parlament. Vredi iskoristiti ovu priliku, jer su ulozi na aktuelnim izborima posebno veliki, rekao je Tamaš Dojč.

Svoje stavove iznela je i Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a, vojvođanska kandidatkinja Fides-KDNP-a na izborima za EP:

– Želimo hrišćansku normalnost prihvatljivu zdravom razumu, zato podržavamo Fides. Pred nama su dva važna zadatka, jedan je evrointegracija i pomoć Srbiji u pridruživanju, a drugi je stavljanje manjinskih pitanja na dnevni red. Autohtona nacionalna manjina se u Briselu ne smatra manjinom. Ne smatraju da tome treba posvetiti posebnu pažnju. To nije prihvatljivo, jer nekoliko nacionalnih manjina u Srbiji ima kulturnu autonomiju. Ovo bi trebalo da bude primer i za Evropu, čuli smo od Anamarije Viček.

Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine i predsednik izvršnog odbora SVM-a, je rekao:

– Ulog je da sačuvamo snagu naše zajednice i njenu sposobnost da zastupa političke interese. Važno je da, pored republičkog i pokrajinskog nivoa, postoje i oni koji mogu da vode poslove zajednice na lokalnom nivou. Što je veći broj Mađara u nekoj opštini, to je veća moć. Ulog glasanja 2. juna je ko će biti gradonačelnik ove opštine. Ne zanima nas samo razvoj centra, već i ravnomeran razvoj svake prigradske mesne zajednice. Niko drugi na teritoriji Subotice ne razmišlja o razvoju udaljenijih naselja, naglasio je Balint Juhas.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)