2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Renoviranja u Horgošu

Zgrada Osnovne škole „Karas Karolina” u Horgošu je nedavno nekoliko puta renovirana, a posla još ima. Jedan deo je pod zaštitom spomenika kulture, ali je i očuvanje strukture cele ustanove veoma važno. Ne samo da je potrebno obezbediti troškove održavanja iz lokalne samouprave, već treba prigrabiti i konkursne mogućnosti. Direktorka Ilona Šomođi je povela Roberta Fejstamera, nosioca opštinske liste SVM-a i gradonačelnika Kanjiže u obilazak, izvestila je o stanju i pokazala investicije.

– Pre dve godine dobili smo od pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje subvenciju od 1.121.000 dinara za troškove renoviranja, postavljanja keramičkih ploča i krečenja kuhinje. Prošle godine je renoviranje trpezarije koštalo 1.199.000 dinara iz pokrajinskih sredstava. Sada smo mogli da izvršimo kompletnu adaptaciju starog krila škole, malterisanje i krečenje, što je iznosili 11.315.000 dinara. Trebalo bi da se nastavi sa renoviranjem podova i krečenjem, mogli bi da se obnove i mokri čvorovi, a imalo bi šta da se radi i u fiskulturnoj sali, rekla je Ilona Šomođi.

Škola u Horgošu je velika škola, sa puno učenika, potrebno je stalno obnavljati, a to su prepoznali i u opštini Kanjiža. Gradonačelnik im se zahvalio što iskorišćavaju sve konkursne mogućnosti.

– Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje dugujemo zahvalnost za nedavna ulaganja, jer smo njihovom podrškom pokrili ove troškove. Renoviranje postojeće zgrade zahteva veliko ulaganje za školu ove veličine, a očuvanje njenog stanja je neophodno. Uslovi za rad se moraju obezbediti kontinuirano, a to važi za svih 13 naših naselja. Zahvaljujem se roditeljima iz Horgoša na strpljenju, jer su se renoviranje odvijalo u toku školske godine, a deca su pohađala školu tokom radova. Zahvaljujući rukovodstvu škole, bez njihove veštine pripreme projekata za konkurs, ove investicije bi bile teško izvodljive. Oni bi veliki teret za budžet lokalne samouprave da su morali da se finansiraju samo iz toga. Pored celogodišnjeg rada i održavanja, investicije ovog obima moguće su samo uz spoljnu pomoć, rekao je Robert Fejstamer.

Nyitókép: (Fotografija Karolja Puškaša)