2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Od Subotice je napravio grad

Svečano je otkrivena spomen-ploča Karolju Birou

Foto-galeriju ovog članka možete pogledati OVDE.

U Subotici je svečano otkrivena spomen-ploča na zidu nekadašnjeg doma Karolja Biroa, bivšeg gradonačelnika grada, u ulici braće Radić. Karolj Biro je vodio grad 16 godina, između 1902. i 1918. godine, a za vreme njegovog mandata gradonačelnika izgrađene su zgrade koje i danas definišu imidž Subotice, uključujući gradsku većnicu i sinagogu. Tada je Palić dobio svoj ambijent secesije, sa izgradnjom objekata kao što su Vodotoranj, Velika terasa ili Ženski štrand. Karolj Biro je 2021. godine dobio statuu pored gradske kuće u Subotice, a nedavno je obnovljena i njegova palata u ulici braće Radić. Sada je na ovoj zgradi postavljena spomen-ploča.

Molnár Edvárd felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, nosilac liste ove stranke u Subotici, rekao je da je zaštita nasleđa ujedno i stvaranje vrednosti, jer čuvajući i izgrađujući naše arhitektonsko nasleđe stvaramo i novu vrednost, jer grad koji nema prošlost, ne može se nazvati gradom.

– Subotica ima prošlost, Subotica je poznata kao srednjoevropsko uporište secesije, posebno zahvaljujući dr Karolju Birou, gradonačelniku graditelju ovog grada. Naš zadatak je da vrednosti proširimo stvarnim vrednostima, da zaštitimo našu tradiciju i naše izgrađeno nasleđe, i da ih prenesemo na one koji dolaze posle nas. Čuvamo i negujemo nasleđe i sećanje na Karolja Biroa. Karolj Biro nije bio samo gradonačelnik, već i graditelj grada, on je od Subotice napravio grad, naglasio je Balint Pastor, koji je istakao i zasluge Ištvana Pastora u oživljavanju i negovanju kulta Karolja Biroa.

Molnár Edvárd felvétele

(Fotografija Edvarda Molnara)

On je napomenuo da je palata Karolja Biroa predstavlja vrednost iz više aspekta, a da je kroz godine dospela u izuzetno loše stanje, i da su iz budžeta Grada Subotice uspeli da ga renoviraju i dovedu u prvobitno stanje.

– Karolj Biro nije bio samo gradski čelnik, već i državnik, državnik Subotice, koji je kao gradonačelnik gledao ne kao na rezultat, već kao na priliku šta može i šta je mogao da stvori za grad. Imao je hrabrosti da stvara ni iz čega i mudrosti da postavi grad na put razvoja. I mi ćemo staviti ovog izvanrednog čoveka iz istorije Subotice na mesto koje mu pripada, među velikane, negujući njegovu intelektualnu zaostavštinu i prateći njegovu posvećenost razvoju zajednice, rekao je Balint Pastor.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)