2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Sport je presudan faktor i podrška mu je neophodna

Kandidat za poslanika Evropskog parlamenta Pal Sekereš posetio je Čoku

Olimpijac i paraolimpijac iz Mađarske, Pal Sekereš, kandidat izborne liste Fides-KDNP-a za EP, posetio je Čoku, i u društvu sportista Potisja i političara Saveza vojvođanskih Mađara, govorio je o sportskom životu, svom radu u javnoj upravi, a kao kandidat o problematičnim pitanjima koja se javljaju u Evropskom parlamentu

Pal Sekereš ima čvrsto mišljenje da je rad saveza, trenera i sportista neophodan, ali nam je potrebna vlada koja podržava sport, a to je zaista ostvareno u Mađarskoj za vreme druge Orbanove vlade. On je rekao da sada svaki mađarski grad ima novi ili renovirani sportski objekat. On je reagovao na kritike levice da je nepotrebno toliko ulagati u sport. Prema njegovim rečima, uopšte nije tako, posebno sa stanovišta promocije zdravlja. Sportisti dobro znaju da ova aktivnost podrazumeva mnogo odricanja, a i radosti, i podučava nas poštovanju drugih naroda, kao i ponosu na svoj. On je rekao, da će se kao poslanik u Evropskom parlamentu pridržavati toga da je patriotsko zastupanje najvažnija stvar. U vezi sa sportom, on je istakao dva ključna pitanja, jedno je promocija Sjedinjenih evropskih država, a drugo je rodno pitanje, koje može staviti sportistkinje u posebno nepovoljan položaj. On je zamolio okupljene da daju sve od sebe da lokalna mađarska zajednica ima takve predstavnike na lokalnom nivou i u Evropskom parlamentu, koji će podržati sportske i druge programe i razvoje koji su započeti.

(Fotografija Arpada Gergelja)

(Fotografija Arpada Gergelja)

Dr Pastor Balint, predsednik SVM-a, kao i Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, stavili su akcenat na značaj i proširivanje sistema akademija. Kao primeri, pomenuti su fudbalska akademija u Bačkoj Topoli i Rvačka akademija u Kanjiži. Dr Balint Pastor je takođe nagovestio i osnivanje drugih, na primer u vezi sa stonoteniskim klubom u Čoki. Povodom izbora za Evropski parlament, on je istakao, da nam je u interesu da definicija manjine u EP označava nacionalnu i etničku manjinu, a važno je i da Srbija nastavi da ima predstavnika sa državljanstvom Srbije, kao što je i do sada imala kroz Fides-KDNP.

Nakon razgovora, gosti i učesnici su sa Palom Sekerešom posetili stonoteniski klub u Čoki.

Nyitókép: (Fotografija Arpada Gergelja)