2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Jaka zastupljenost interesa, stabilna zajednica

Prisustvo mađarskih odbornika garantuje rešavanje važnih pitanja u Novom Sadu – Cilj SVM-a je da sačuva svoje pozicije u gradu

OVOM NOVINSKOM ČLANKU PRIPADA I FOTO-GALERIJA.

U zgradi „Mađar soa” možemo biti svedoci realizacije jedne od najvažnijih inicijativa iz ugla novosadskih Mađara, koja blista i izvan granica ovog grada, izjavio je dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. Jedna od predizbornih stanica SVM-a bio je i Novi Sad, gde su zvaničnici ove organizacije prvo posetili sedište „D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft”-a. Pored dr Balinta Pastora, između ostalih, bili su prisutni i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Đula Kiš, nosilac novosadske izborne liste, Deli Andor, poslanik Fidesa u Evropskom parlamentu iz Vojvodine, Elvira Kovač, potpredsednica narodne skupštine, Robert Otot, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Oni su pogledali građevinske radove koji se odvijaju u sedištu „Mađar soa”, a direktorica Edvina Erdedi je pokazala tok izgradnje i proces implementacije. U sedištu našeg lista u Novom Sadu za nekoliko meseci zajednici će biti dostupni bitni sadržaji, biće izgrađena predškolska ustanova, muzej štampe i štamparije, književni kafić, kao i konferencijska sala. U slučaju vrtića, planovi su prošireni, bio bi stvoren jedan centar stručnih službi, koji se smatra da je u Južnoj Bački preko potreban, i koji će zapošljavati logopeda, defektologa i psihologa, kao i jedna senzorna soba za razvoj dečijih sposobnosti, dodira i pokreta i za one mališane, koji neće pohađati istureno odeljenje predškolske ustanove „Vackor” u sedištu „Mađar soa”.

(Fotografija Andraša Otoša)

(Fotografija Andraša Otoša)

Balint Pastor je istakao, da je ugovor o izvođenju radova potpisan u januaru, nakon završetka javnih nabavki, i sa zadovoljstvom konstatuje: već ima šta da se vidi, radovi napreduju dobro, nakon početka ove najopipljivije faze projekta, izvođenja radova i izgradnje.

– Posle početka radova u martu, danas smo videli da počinje da se nazire, kako će sve izgledati posle radova. Ovde će biti napravljen i jedan centar stručnih službi, što smo sa velikom radošću primili, rekao je Balint Pastor za „Mađar so”, dodajući da će biti izvanredan rezultat kada se ideje poput senzorne sobe, koja se ne može naći nigde u gradu, bude realizovale.

On je istakao, da bi jaslena grupa trebala da počne sa radom u septembru, i da se nada da će izvođač radova uspeti da se drži dogovorenog roka za završetak radova. Realizacijom svih sadržaja, novosadski Mađari će dobiti jedan značajan novi centar, istakao je on.

(Fotografija Andraša Otoša)

(Fotografija Andraša Otoša)

Balint Pastor je poručio, da je ulog novosadskih izbora da SVM zadrži svoje pozicije i da nastavi da utiče na procese pri donošenju odluka. Bitno je da Mađari Novog Sada i okoline imaju svoje predstavnike, godine iza nas su pokazale da to daje konkretne rezultate, bilo da razmišljamo o renoviranju Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor” u Novom Sadu ili o funkcionisanju Studentskog doma „Evropa”, ili o investicijama u Budisavi, pa čak i u Rumenci, rekao je on. Postavljanje uličnih tabli na mađarskom jeziku ne bi bilo bez zastupanja Mađara, naglasio je on.

– I ovde nam je potrebno snažno zastupanje mađarskih interesa. Implementacija inicijativa u vezi sa Mađarima, kao što je pitanje natpisa na ulicama, bez toga je nemoguća, rekao je on.

Na pitanje šta se pokazalo kao najveći izazov u predizbornoj kampanji, predsednik stranke je rekao: ravnodušnost.

– Nažalost, mnogi kažu da ishod izbora „ne zavisi od mog glasa”. Naprotiv, mnogo zavisi od svakog pojedinačnog glasa. Novi Sad je upravo zajednica u kojoj živi relativno malo Mađara i ovde je svakako potreban glas svih, tako da bi zastupanje mađarskih interesa bilo zagarantovano i u nastavku, naglasio je Balint Pastor.

Zvaničnici SVM-a su posetili i Studentski dom „Evropa”, gde je svečano otkrivena bista Petera Pazmanja, a održan je i skup zajednice u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor”.

Nyitókép: (Fotografija Andraša Otoša)