2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Za mađarskog gradonačelnika!

Razgovor sa Balintom Juhasom, nosiocem izborne liste SVM-a u Malom Iđošu

Balint Juhas je nosilac liste Saveza vojvođanskih Mađara u Malom Iđošu. Dobro poznaje lokalna zbivanja, donedavno je bio predsednik skupštine opštine, ima ozbiljan uvid i u širu politiku i javni život, pošto je bio upravitelj Fondacije „Prosperitati”, a sada je predsednik pokrajinskog parlamenta.

Zašto bi bilo važno da SVM pobedi na opštinskim izborima?

– Trenutno je mađarska zajednica najveća zajednica u opštini Mali Iđoš, ali mi ovoj opštini nismo dali gradonačelnika već 12 godina. Vidimo nedostatak ovoga, naprimer u Malom Iđošu najmanje 6 godina nije asfaltirana niti izgrađena nijedna ulica, iako je ovde najpotrebnija. Ova zajednica zaslužuje mnogo veći uticaj na razvoj događaja i na određivanje prioriteta razvoja. Ako svi izađemo i glasamo na izborima, ostanemo jedinstveni i ne dozvolimo da nas podele, onda možemo ovoj zajednici ponovo dati gradonačelnika. Ponovo bismo mi mogli odrediti koji razvoji imaju prioritet, za šta treba konkurisati, šta treba preduzeti unapred, a šta treba rešiti. Ulozi su ogromni za zajednicu Malog Iđoša i Feketića.

Koje razvojne aktivnosti i investicije želite prvo da realizujete?

– Obezbeđivanje pijaće vode treba da bude prioritet u odnosu na tretman otpadnih voda. Ovo je takođe problem u Malom Iđošu, ali je još veći problem u Feketiću. Morali bi se uložiti veliki napori da se održi vodosnabdevanje bušenjem novih bunara. Skrenuli smo pažnju i izborili se da opština obezbedi vodosnabdevanje održavanjem postojećih i bušenjem novih bunara. Ovome bi trebalo posvetiti znatno više sredstava. Veoma je važan i razvoj putne mreže. Nije normalno da su ulice Malom Iđošu i Feketiću u ovakvom stanju u 21. veku. Veoma sam srećan što je u Malom Iđošu realizovana jedna značajna investicija, ali smo morali da idemo čak do Budimpešte da bismo dobili sredstva za nju. U Sikiću su iz pokrajinskih i republičkih sredstava obnovljeni i pozorište i trg, dok smo mi obnovili naš dom kulture i uredili centar sela sredstvima iz matice. Ovo dokazuje da je SVM u stanju da istraje do kraja za sve koji ovde žive, i da obezbedi resurse za naš razvoj, gde god je to moguće, da Mali Iđoš i Feketić ne bi stali u razvoju.

Šta biste izdvojili od dosadašnjih rezultata?

– Veoma je važno da smo i dalje značajan faktor u lokalnoj samoupravi, zahvaljujući tome smo i obezbedili sredstva za razvoj naših ustanova, vrtića i škola. Mi smo imali reč pri odlukama, pa smo mogli ukazati na to da su osnovne škole i vrtići Malom Iđošu i Feketiću važni. Zahvaljujući tome je urađena projektna dokumentacija, raspisani tenderi i obezbeđena sredstva. Vrtić u Malom Iđošu više ne prokišnjava, kompletno smo renovirali krov. Zamenili smo prozore i vrata u obe škole, a renoviramo kuhinju u školi u Malom Iđošu. Zahvaljujući jednom IPA konkursu, u 3 škole, pa i u Sikiću, proizvešćemo struju i smanjićemo budžetske izdatke. Ovo ne bi bilo moguće bez podrške i lobiranja SVM-a. Niko osim nas nije mislio da je to važno. I zato je važno da smo tu, a još važnije da imamo veću reč i da povećamo moć zajednice u opštini. Želimo da sačuvamo rad kulturnih društava, civilnih organizacija, organizacija koje se bave decom i starima u nepovoljnom položaju, kao i sportskih udruženja. Različite lokalne inicijative i male zajednice daju ovoj opštini, selu i naseljima snagu. Oni dokazuju da smo sredina pogodna za život i da imamo za šta da radimo.

Nyitókép: Balint Juhas