2024. szeptember 4., szerda

U znaku zajedničke budućnosti

Centralna manifestacija otvaranja školske godine organizovana je u Staroj Moravici

Centralna svečanost povodom početka školske godine održana je juče u Osnovnoj školi „Stari Kovač Đula” u Staroj Moravici, u kojoj su, pored lokalnih učenika, njihovih roditelja i nastavnog osoblja, učestvovale i javne ličnosti iz Vojvodine i Mađarske. U školskoj 2024/25. godini školovanje na mađarskom jeziku u pokrajinskim osnovnim školama počeće 10.242 učenika, a među kojima je zvono zazvonilo za 1.313 đaka prvaka.

Nakon pozdrava za 32 dece školskog uzrasta Stare Moravice i njihovih roditelja, deca su mogla da preuzmu vredan školski pribor i torbe od strane Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Udruženja „Rakoci”, obezbeđenu preko državnog sekretarijata za nacionalnu politiku vlade Mađarske i Fonda „Betlen Gabor”. Na svečanosti je dr Peter Silađi, zamenik državnog sekretara državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske, izrazio zahvalnost roditeljima koji su svoju decu upisali u razred na mađarskom nastavnom jeziku. On je otkrio da će Mađarska u oktobru isplatiti 100.000 forinti onima koji su se prijavili za ovogodišnji konkurs za podršku obrazovanju učenika i studenata.

Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, naglasio je da pored vrednih paketa za đake prvake, đaci drugog razreda će uskoro dobiti metalofone i pretplatu na dečiji časopis „Mezeškalač”, učenici trećeg razreda će moći da učestvuju na jednom školskom izletu u Vojvodini, a đake 4. razreda očekuje poklon Atlasa. Učenici 5. razreda će dobiti torbu za fizičko vaspitanje, učenici 6. razreda će dobiti pretplatu na dečiji časopis „Jo pajtaš”, učenici 7. razreda će dobiti na poklon školsku ekskurziju na neku dalju destinaciju od strane nacionalnog saveta, a učenicima 8. razreda će biti organizovan „Šuliekspo” u Senti, gde će moći da se informišu o mogućnostima daljeg školovanja u Vojvodini. Novina ove školske godine je da će jednokratnu subvenciju dobiti i oni koji svoje srednje obrazovanje započnu ovde na mađarskom jeziku.

Zajedničku budućnost možemo imati sve dok govorimo zajednički jezik, rekao je dr Peter Silađi na početku svog pozdravnog govora (fotografija Andraša Otoša)

Zajedničku budućnost možemo imati sve dok govorimo zajednički jezik, rekao je dr Peter Silađi na početku svog pozdravnog govora (fotografija Andraša Otoša)

U svom pozdravu, direktor škole dr Gabor Crnković poželeo je svima uspešan rad i ohrabrio je 263 učenika da i ubuduće neguju dobar ugled škole. Nakon toga, usledio je nastup školaraca upisanih u prvi razred iz Reformatskog vrtića „Napšugar” i Predškolske ustanove „Bambi”, a potom su praznično raspoloženje podigli svojim nastupom i učenici viših razreda.

Zamenik državnog sekretara dr Peter Silađi pohvalio je uzornu nacionalnu samosvest ovog naselja i njegove škole, koja je sada postala jedan od najjačih i najpouzdanijih bastiona Mađara u Vojvodini. Ova škola, koja radi isključivo na mađarskom jeziku, od juna 2024. je obrazovna ustanova od posebnog značaja za nacionalni savet.

Zajedničku budućnost možemo imati sve dok govorimo zajednički jezik. Našim programima i podrškom želimo da pomognemo Mađarima van granica matice da imaju mesto, prostor i zajednicu gde mogu da žive i napreduju kao Mađari, naglasio je dr Peter Silađi, i dodao, da obrazovanje na mađarskom u Vojvodini počiva na stabilnim temeljima zahvaljujući efikasnom radu nacionalnog saveta, a njegov institucionalni sistem je bio u mogućnosti i da se proširuje u proteklim godinama. A ovo je važno jer je obrazovna mreža naša najvažnija snaga opstajanja u Karpatskom basenu. Vlada Mađarske će podržati pokretanje i razvoj novih vrtića i jaslica na mađarskom nastavnom jeziku.

Mlađi đaci učiteljica Gabriele Kuruc Šefer i Izabele Barna, kao i đak prvak nastavnice za specijalno obrazovanje, Timee Blažik, preuzimaju paket školskog pribora i novu torbu (fotografija Andraša Otoša)

Mlađi đaci učiteljica Gabriele Kuruc Šefer i Izabele Barna, kao i đak prvak nastavnice za specijalno obrazovanje, Timee Blažik, preuzimaju paket školskog pribora i novu torbu (fotografija Andraša Otoša)

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je da je mađarsko obrazovanje osnova za mogućnost planiranja i razmišljanja o budućnosti naše zajednice na srednje i duže staze.

Prednost je učiti na mađarskom jeziku, jer su znanja stečena na maternjem jeziku najstabilnija. Tome doprinosi i podrška vlade Mađarske i nacionalnog saveta. Borimo se na svakom forumu da đaci mališani uče na svom maternjem jeziku, tamo gde ima potrebe za tim. Borimo se za svako odeljenje i za đake mališane, a za to pre svega postoji potreba na prostorima u raseljanju, kako bi se mogla otvoriti i odeljenja sa manje od pet učenika, rekao je dr Balint Pastor.

Uspešnu školsku godinu svim vojvođanskim školarcima, njihovim roditeljima i nastavnicima poželeo je Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta. On je istakao da nacionalni savet, radeći ruku pod ruku sa vladom Mađarske, državnim sekretarijatom za nacionalnu politiku Mađarske i političarima vojvođanskih Mađara, čini sve za obrazovanje na maternjem jeziku, kao i za očuvanje naših izborenih prava u oblasti obrazovanja.

– Učitelji svim srcem čine sve da obrazuju mlade generacije naše zajednice i da našu decu pripreme za život. Njihova odgovornost je ogromna, jer deca danas provode skoro više vremena u školi nego kod kuće. A ključ ovoga je poverenje, jer ako postoji poverenje između učitelja, deteta i roditelja, onda je svima mnogo lakše da prevaziđu životne prepreke, rekao je, između ostalog, predsednik nacionalnog saveta. On je izrazio svoju zahvalnost državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku Mađarske, koja već 13. godinu zaredom podržava mađarske porodice u Vojvodini. Vrednost ovogodišnjeg paketa školskog pribora, koji sadrži sva neophodna sredstva, iznosi oko 8.000 dinara, a zahvalio se i Udruženju „Rakoci” na tome, što već nekoliko godina unazad đacima prvacima daruje nove i kvalitetne školske torbe.

Ako postoji poverenje između učitelja, deteta i roditelja, onda je svima mnogo lakše da prevaziđu životne prepreke, rekao je, između ostalog, Arpad Fremond (fotografija Andraša Otoša)

Ako postoji poverenje između učitelja, deteta i roditelja, onda je svima mnogo lakše da prevaziđu životne prepreke, rekao je, između ostalog, Arpad Fremond (fotografija Andraša Otoša)

Generalni konzul Mađarske Ester Čalokezi, Aniko Jeras, državna sekretarka ministarstva obrazovanja, Judit Pirićine Sabo, načelnica odeljenja državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Robert Otot, potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje, njegove kolege, kao i dr Laslo Petrovai, strateški direktor Udruženja „Rakoci” su, pored ostalih, prisustvovali ovoj svečanosti u Staroj Moravici.

Nyitókép: U opštini Stare Moravice 32 đaka prvaka se obradovalo poklonu od školskog pribora i torbi, koje su primili od javnih ličnosti iz Vojvodine i Mađarske (fotografija Andraša Otoša)