2024. szeptember 11., szerda

Pošta će izdati marku posvećenu "Mađar sou"

Izdanje posvećeno proslavi osamdesetogodišnjice našeg lista biće dostupno u decembru

Našem novinskom članku pripada i foto-galerija, koju možete pogledati OVDE.

Pošte Srbije i „Mađar so” imaju odličnu saradnju koja traje godinama, pa čak i decenijama, rečeno je u petak na radnom sastanku na kom su se članovi rukovodstva ovog dnevnog lista sastali sa Adamom Sofronijevićem, direktorom radne jedinice „Srbijamarke” Pošte Srbije u sedištu ovog dnevnog lista u Novom Sadu.

Na razgovoru je rečeno i da će, prema planovima, prigodna marka koja ilustruje „Mađar so”, koja ove godine slavi osam decenija postojanja, biti puštena u promet 11. decembra. Vrednost ove marke određena je na 130 dinara: ovo je količina maraka koja je potrebna da se pismo, božićna ili novogodišnja čestitka stigne i do Mađarske, a D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft. i Pošte Srbije su to svakako imali na umu kada su odlučili za njegovu cenu. Marka „Mađar so” će stoga biti dostupna svima i moći će da se kupi u decembru. Tokom razgovora, direktorica Edvina Erdedi, pomoćnica direktora zadužena za štampariju Angela Vegvari i glavna urednica Marta Varju upoznali su gosta sa detaljima jubilarne godine, razgovarali o najvažnijim aspektima vezanim za elemente dizajna buduće marke i rokovima kojih se partneri moraju pridržavati da bi uspešno izdali marku u decembru.

Tokom razgovora naglašeno je i da će svečana prezentacija marke biti održana uoči rođendana 24. decembra (fotografija Čile David)

Tokom razgovora naglašeno je i da će svečana prezentacija marke biti održana uoči rođendana 24. decembra (fotografija Čile David)

– Saradnja sa Poštom je uvek bila glatka, uverena sam da će tako biti i ubuduće, i da će izgrađen sistem poverenja i dalje davati ovim prethodnim slične rezultate. Činjenica je da se odlična saradnja može još više produbiti izdavanjem marke za osamdesetogodišnjicu, rekla je direktorica Edvina Erdedi, sumirajući rezultate ovog sastanka.

MISAO ZASNOVANA NA DOBRIM ISKUSTVIMA

Ona je navela da je veoma ponosna na činjenicu da se štamparija „Forum” „Mađar soa” bavi i izradom poštanskih marki i da joj ovaj zadatak od države daje veoma važnu ulogu. Ona je podsetila da je marka sa prikazom ptice turul koju je proizvela ova štamparija našla među pet najboljih maraka u Evropi među markama 52 zemlje na takmičarskom konkursu raspisanom 2021. godine.

– Dakle, i ovo pokazuje da naša štamparija ove marke proizvodi na prilično profesionalnom nivou, posao se obavlja sa velikom pažnjom, uz prisustvo i nadzor iskusnih ljudi. Monumentalan trenutak je bio i taj kada smo 2023. godine imali priliku da izdamo Petefijevu marku povodom dvestogodišnjice, objasnila je direktorica.

Ohrabreni uspehom ostvarenim 2023. godine i na osnovu odlične saradnje, ovo preduzeće je stiglo do formulacije ideje: trebalo bi da se izda i marka za osamdesetogodišnjicu, a Adam Sofronijević je, kao i uvek, bio je otvoren za realizaciju ove ideje i ovaj put, objasnila je Edvina Erdedi. Ona je dodala da se sa zvaničnim transkriptom u prvoj polovini ove godine obratila Ministarstvu za javno informisanje i telekomunikacije koje je dalo pozitivan odgovor na ovaj upit. To je bio način na koji je poštanska marka „Mađar soa” uvrštena u godišnji plan izdavanja marki, napomenula je ona.

(fotografija Čile David)

(fotografija Čile David)

OTISAK PROTEKLIH OSAMDESET GODINA

Ispunjava nas ponosom što je „Mađar so” za svoj 80. rođendan uspeo da postigne da se napravi marka u čast lista, izjavila je glavna urednica Marta Varju.

– Veoma sam srećna što će to biti realizovano, a štaviše, marka će se pojaviti na tržištu neposredno pred Božić, pa će moći da se pojavi na božićnim i novogodišnjim čestitkama kada neko bude želeo da obraduje svoje prijatelje. Suvišno je reći da je „Mađar so” jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Srbiji, ali i jedini dnevni list na mađarskom jeziku u celom Karpatskom basenu, koji izlazi kontinualno, bez prekida, već osamdeset godina. Mislim da se ovo ime spojilo sa vojvođanskim Mađarima i mađarskim novinarstvom, ocenila je glavna urednica.

Ukazala je da pravimo dnevni list na nacionalnom nivou, koji je za i o vojvođanskim Mađarima, ali je njegov zadatak da informiše o svemu, kao što to rade i veliki srpski dnevni listovi.

– Mađarskoj čitalačkoj publici važno je da sazna šta se dešava na nacionalnom nivou, da se informiše o svemu, ekonomskim, političkim, kulturnim temama, ali i o drugim pitanjima. Ipak, naša misija je da pišemo o vojvođanskim Mađarima. Takođe o tome šta se dešava u našim manjim naseljima, ili o našim praznicima i događajima, jer ko će drugi o tome izveštavati, ako ne „Mađar so”. Na ovaj način novinska štampa daje jedan dokumentovan otisak o tome šta se sa vojvođanskim Mađarima dešavalo na ovim prostorima osamdeset godina i već samo zbog toga zaslužuje da ove decenije budu proslavljene sa ovom markom, rekla je Marta Varju.

MOST IZMEĐU NACIJA

Izdavanje ove svečane prigodne marke biće upravo ovakav događaj, zahvaljujući kome će odlični odnosi između Srbije i Mađarske, Srba i Mađara, ponovo biti dovedeni do izražaja, rekao je Adam Sofronijević.

– Marka će naglasiti i značajnu ulogu mađarske nacionalne zajednice u Srbiji, njen doprinos unapređenju kulturnog i društvenog života Srbije. Marka će prepoznati „Mađar so” kao dnevni list koji izlazi već osamdeset godina, čija je uloga u okviru vojvođanskih Mađara neosporna, ali sada ističemo da je to i jedno veliko dostignuće na nacionalnom nivou, koje zaslužuje priznanje. Mađarska zajednica i „Mađar so” su važan most i posrednik između dve zemlje, a ovo je izuzetno važna uloga, rekao je direktor sektora za marke Pošte Srbije.

Nyitókép: O detaljima izgleda marke razgovarano je u sedištu našeg lista u Novom Sadu (fotografija Čile David)