2024. szeptember 11., szerda

Uskoro nova prilika

Četrdeset devetoro se uspešno prijavilo u ovom krugu nostrifikacija diploma nacionalnog saveta

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine svake godine daje podršku za nostrifikaciju ili priznavanje diploma u Srbiji, za ona visokoškolska i univerzitetska, kao i postdiplomska naučna zvanja, koja su stečena na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu. Kancelarija nacionalnog saveta primila je ukupno 49 prijava na prošli put raspisanom konkursu, i sve su pozitivno ocenje.

Dér Dianna felvétele

(fotografija Diane Der)

Većina aplikanata prijavila se iz Kanjiže, Subotice, Malog Iđoša, Bačke Topole, Sente, Temerina, Bečeja, Ade, Čoke, Apatina, Sombora, Kule, Zrenjanina i Novog Kneževca. Većina njih je nostrifikovala diplome iz Mađarske, ali među podnosiocima zahteva bilo je i onih sa nemačkim diplomama. Podnosioci zahteva su uglavnom tražili podršku za troškove nostrifikacije diploma osnovnih i master studija, a pet osoba za srednjoškolsku diplomu. Sa uspešno prijavljenima prekjuče je u Subotici potpisan ugovor o refundaciji.

Prisutne su pozdravili Ištvan Šarkezi, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Tatjana Varju Potrebić, članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje.

– Do aprila 2015. nostrifikaciju diploma stečenih u inostranstvu u Srbiji su vršili isključivo univerziteti. Od 2008. godine bilo je moguće podneti zahtev za refundaciju u Fondaciji „Sekereš Laslo” svake godine. Gotovo svi zahtevi za nostrifikaciju podneti su radi zapošljavanja. Od 2015. godine konkurs za refundaciju troškova nostrifikacije raspisuje nacionalni savet. U početku jednom godišnje, a zatim od 2023. godine dva puta godišnje. I ove godine će biti ovako, pa će sledeći konkurs svakako biti raspisan krajem septembra. Zainteresovani su mogli da se prijave od 5. aprila do 28. juna ove godine, a mi smo 23. avgusta objavili rang-listu u kojoj smo pozitivno ocenili dokumente koje je podnelo 49 prijavljenih, rekao je Ištvan Šarkezi, koji je čestitao svima koji su iskoristili ovu priliku. On je naglasio da ovaj program refundacije nacionalnog saveta nastoji da doprinese tome da troškovi nostrifikacije diplome ne predstavljaju opterećenje u životima porodica koje se doseljavaju, kao i mladih diplomaca.

Tatjana Varju Potrebić je izrazila radost što je dokumentacija svih prijavljenih potpuna i izrazila nadu da će oni koji još nisu našli posao uskoro biti uspešni u tome. Kako je naglasila, ovaj konkurs nacionalnog saveta raspisuje se dva puta godišnje, upravo da bi oni aplikanti koji su uspeli da nostrifikuju diplome u zemlji brže mogli pokriti ove izdatke. Nastavak ovog svečanog potpisivanja ugovora biće raspisivanje sledećeg kruga konkursa. U proteklom periodu u procesu nostrifikacije diploma godišnje je učestvovalo u proseku 90-100 osoba.

Ovaj konkurs se realizuje uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske i uz saradnju Fonda „Bethlen Gabor”.

Nyitókép: Učesnike su pozdravili Ištvan Šarkezi i Tatjana Varju Potrebić (fotografija Diane Der)