2024. október 10., csütörtök

Radovi na novosadskoj predškolskoj ustanovi "Vackor" su završeni

U sedištu "Mađar soa" biće otvorene jaslice i vrtić sa osamdeset mesta za smeštaj dece

Sa izuzetkom par manjih završnih radova, novosadsko izdvojeno odeljenje Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor”, koji je završen u okviru renoviranja novosadskog sedišta našeg lista, spreman je za doček mališana. Završetak radova su zajedno posetili Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i lider poslaničke grupe narodne skupštine, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, u društvu drugih zvaničnika, kao i rukovodstva i radnika našeg lista. Obišli su prostorije namenjene grupnom radu, deo jaslica predviđene za odmor, igralište, razvojnu i senzornu sobu i kancelarijske prostorije. Više njih je na licu mesta nakon obilaska istaklo da „Mađar so” nije samo institucija od opštinskog, već i pokrajinskog i nacionalnog značaja, i da od sada počinje da pruža jednu novu uslugu koja će biti od koristi mađarskoj zajednici u Novom Sadu, a u širem smislu i celoj Vojvodini.

Balint Pastor je naglasio da će za realizaciju radova koji se izvode u „Mađar sou” biti izdvojeno ukupno 4,5 miliona evra, od čega je tri četvrtine obezbeđeno podrškom matične države, a četvrtina iz pokrajinskih fondova. Ovaj iznos, pored izgradnje novosadskog izdvojenog odeljenja „Vackor”, druge posle one u Nosi, biće dovoljna i da se na ovoj lokaciji otvori i jedna multifunkcionalna konferencijska sala, muzej štampe i štamparstva, kao i kafić: i ovi radovi će uskoro biti privedeni kraju, ali sada, zbog početka školske godine, jaslice i vrtić su smatrani prioritetom.

Balint Pastor je podsetio da je adaptacija ovog potpuno novog prostora utoliko značajnija, ako se ima u vidu da je ovde ne tako davno mesto zauzimala štamparija, koja se od tada već iselila. Prirodno je da će „Vackor” uskoro biti deo sistema predškolskih ustanova u Novom Sadu, rekao je on, što je izuzetno postignuće, jer za roditelje znači mogućnost korišćenja jedne nove pogodnosti.

U ustanovi koja se uskoro otvara biće organizovane aktivnosti i za mališane i za stariju decu (fotografija Andraša Otoša)

U ustanovi koja se uskoro otvara biće organizovane aktivnosti i za mališane i za stariju decu (fotografija Andraša Otoša)

Pored "Vackora", sedište našeg lista u Novom Sadu biće obogaćeno i drugim sadržajima (fotografija Andraša Otoša)

Pored "Vackora", sedište našeg lista u Novom Sadu biće obogaćeno i drugim sadržajima (fotografija Andraša Otoša)

„Mađar so” nije samo dnevni list i važna institucija, već i kohezivna snaga, naglasio je Balint Juhas, ističući da je realizacija ovog projekta sjajan dokaz važnosti ove kohezivne snage. Nema dovoljno mesta u vrtićkim grupama u gradu, „Vackor” ovde može značajno da poboljša ovu situaciju, ocenio je on. Ova nova usluga će poboljšati položaj ljudi koji žive u gradu, napomenuo je on i naveo da bez odlučnosti pokojnog Ištvana Pastora i garancije finansiranja, sve ovo teško da bi bilo moguće ostvariti. „Vackor” je dokaz i toga da zajedničkim radom možemo postići mnogo toga, zaključio je Juhas svoj govor.

(fotografija Andraša Otoša)

(fotografija Andraša Otoša)

Gradonačelnik Novog Sada sa zadovoljstvom je konstatovao da je u gradu otvoren jedan novi vrtić, koji bi, kako je rekao, na osnovu viđenog, mogao da konkuriše drugim sličnim ustanovama po svemu. Milan Đurić je rekao da će ova ustanova primati decu uzrasta od 11 meseci do sedam godina, ima osamdeset mesta za smeštaj, što takođe svedoči o njenom značaju. Grad je ponosan što može da subvencioniše smeštaj u vrtiće za 17.400 mališana, a sada će se morati pregovarati o tome kako će tačno „Vackor” biti uključen u ovaj sistem. Kako je rekao, sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine uvek su lako nalazili zajednički jezik, a saradnja se smatra odličnom. On je takođe čestitao našem dnevnom listu što je ove godine slavi osamdesetu godinu postojanja, nazvavši ga prilično izuzetnim jubilejom.

Nakon razgledanja prostorija vrtića, Edvina Erdedi, direktorica našeg novinsko-izdavačkog preduzeća, koja je pri ovom obilasku vodila goste, zahvalila se svim gostima na podršci i poručila da će „Vackor” u najkraćem mogućem roku otvoriti svoja vrata.

(fotografija Andraša Otoša)

(fotografija Andraša Otoša)

Nyitókép: Zaposleni i gosti "Mađar soa" posetili su u petak odeljenje "Vackora" u Novom Sadu (fotografija Andraša Otoša)