2024. október 10., csütörtök

Vojvođanski Mađari ostaju spona

Laslo Kever razgovarao je sa visokim zvaničnicima SVM-a u Subotici

Laslo Kever, predsednik parlamenta Mađarske, prekjuče je započeo jednoipodnevnu posetu Srbiji u Subotici. Predsednik parlamenta Mađarske i delegacija parlamenta Mađarske u sedištu Saveza vojvođanskih Mađara su se konsultovali sa predsednikom stranke dr Balintom Pastorom i visokim funkcionerima SVM-a. Obraćajući se predstavnicima štampe posle polučasovnog razgovora, Laslo Kever je rekao da su se tokom razgovora prisetili tridesetogodišnjice osnivanja SVM-a, kao i Ištvana Pastora, koji je imao ogromnu ulogu u izgradnji srpsko-mađarskih odnosa, a zahvaljujući kojima je SVM kako u Srbiji tako i u Karpatskom basenu stekao jedinstvenu mogućnost da afirmiše nacionalne interese u Srbiji. On je istakao da ih je Balint Pastor informisao o ulozi SVM-a u vladi, kao i o aktuelnim i budućim problemima vojvođanskih Mađara. Laslo Kever je istakao da jedan od najvećih izazova nije novi i sigurno neće nestati preko noći, a to je zadržavanje Mađara, pre svega, mladih Mađara u domovini. Prema njegovim rečima, njihovo zadržavanje u domovini zahteva nove napore, i od strane Mađarske. Prema rečima predsednika parlamenta Mađarske, optimizam u vezi sa ovom temom je opravdan, jer sadašnji pokazatelji ukazuju da se i sa ekonomske tačke gledišta Srbija suočava sa dosada neviđenim mogućnostima. Na ovaj način mađarska zajednica ne mora da se oslanja samo na spoljnu podršku, Srbija može i sama da učini nešto kako bi svi građani Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, mogli da napreduju u sopstvenoj domovini, naglasio je on.

Laslo Kever (fotografija Edvarda Molnara)

Laslo Kever (fotografija Edvarda Molnara)

Srbija može mnogo da očekuje od podrške Mađarske tokom integracija u Evropsku uniju, kao i na forumima koji donose odluke o integracijama, naglasio je Laslo Kever. On je istakao da će SVM, a i zajednica vojvođanskih Mađara koju ona predstavlja, biti spona između Srbije i Mađarske, kao i Srbije i EU i u ovom smislu takođe.

Laslo Kever je svoju posetu Srbiji nastavio juče u Beogradu, osvrćući se na sastanke koji će biti zakazani tokom dana, rekao je da će se sastati sa predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić, zatim sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Laslo Kever će se sastati i sa poslaničkom grupom narodnih poslanika SVM-a.

– Predstavnicima vlade Srbije ljubazno nudim mogućnost da formulišu svoja pitanja i zahteve, koje mogu kasnije da prenesem Mađarskoj. Ne mislim pre svega na vladu Mađarske, pošto su sastanci vlada Srbije i Mađarske redovni, a odnos predsednika Republike Srbije i premijera Mađarske je takođe uzoran. Prosledio bih poruku našim parlamentarcima da ispitaju kako da pružimo podršku saradnji, a time i integraciji Srbije u Evropsku uniju. Budući da Mađarska trenutno redovno predsedavajuća članica Saveta Evropske unije, ovo je važno, rekao je Laslo Kever.

Sumirajući sastanak, Balint Pastor je podsetio da je predsednik parlamenta Mađarske dugogodišnji pristalica mađarske zajednice u Vojvodini. Uloga parlamenta Mađarske je takođe izuzetno značajna, jer je parlament doneo ili još donosi osnovni zakon ili čak izmene i dopune Zakona o državljanstvu koje su važne za Mađare u Vojvodini, naglasio je Balint Pastor.

Dr Balint Pastor (fotografija Edvarda Molnara)

Dr Balint Pastor (fotografija Edvarda Molnara)

On je istakao da je zbog ovoga važno imati dobar i kontinuiran odnos ne samo sa vladom, već i sa parlamentom Mađarske. On je dodao da ne treba zaboraviti da, u vidu Foruma mađarskih predstavnika Karpatskog basena, pored Mađarske stalne konferencije, mađarska nacionalna politika ima još jedan veoma važan instrument. Poslednjih godina raspravljalo se o mnogim slučajevima i pripremale su se odluke koje su kasnije postale zakoni, a posebno su donele značajan napredak u pogledu ostvarivanja prava delova nacije izvan granice matične države, naglasio je Balint Pastor. On je istakao da sve ovo služi da se mađarskoj zajednici u Vojvodini omogući da napreduju u svojoj domovini.

– Sve što radimo, bilo SVM ili Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, najčešće uz podršku vlade i parlamenta Mađarske, služi tome da kao Mađari prosperiramo u domovini. Primeri uključuju sistem podrške ekonomskom razvoju ili sistem stipendiranja, kao i proširenje sistema studentskih domova, rekao je Balint Pastor.

(fotografija Edvarda Molnara)

(fotografija Edvarda Molnara)

Nyitókép: (fotografija Edvarda Molnara)