2024. október 16., szerda

Zajednički interes, stabilna Evropa

Laslo Kever razgovarao u Beogradu sa liderima visoke politike Srbije

– Snažnu Evropu jakih nacija smatramo ciljem koji treba slediti u budućnosti i u ovome računamo na podršku Srbije i ostalih zemalja Jugozapadne Evrope, kada i one postanu članice Evropske unije, naglasio je Laslo Kever, predsednik parlamenta Mađarske, 9. oktobra tokom posete narodnoj skupštini u Beogradu. On je dodao i da će strateška saradnja Srbije i Mađarske biti od velikog značaja pri izazovima sa kojima se Evropa suočava.

Laslo Kever je naglasio da su Mađarska i Srbija, u istorijskom smislu, u kratkom vremenskom periodu od nacionalnog pomirenja došle do saradnje kroz strateško partnerstvo, koje obuhvata mnogo toga. Ne samo proces integracije u Evropsku uniju, već i privredu, kulturu, obrazovanje, ali i politiku vezanu za naše nacionalne zajednice. Kako je rekao, Mađari u Srbiji i Srbi u Mađarskoj čine sponu i most između ove dve zemlje i naroda.

Predsednik parlamenta Mađarske je istakao da Mađarska, kao redovno predsedavajuća članica Saveta Evrope, ima uticaj na proces evropskih integracija Srbije: kako i u prošlosti, tako ćemo i u sadašnjosti i budućnosti raditi na ubrzanju ovih procesa. On je naglasio da EU treba da vodi računa o napretku na nivou zasluga i da zemlje koje čekaju na pristupanje ne tretira u bloku.

– Posebno se ne slažemo sa povezivanjem pristupanja Ukrajine sa pristupanjem Srbije ili bilo koje zemlje jugoistočne Evrope. Takođe bismo želeli da Evropska unija pokaže veću pravičnost prema onim zemljama koje već dugo čekaju na pragu unije, naglasio je Laslo Kever.

On je dodao da, u vezi sa otvaranjem trećeg klastera, Mađarska nastoji da unapredi pregovore, kako bi ulazak Srbije u EU dobio novi zamah ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

Zajednička konferencija za novinare Lasla Kevera i Ane Brnabić (Fotografija: Beta)

Zajednička konferencija za novinare Lasla Kevera i Ane Brnabić (Fotografija: Beta)

Ana Brnabić, predsednica narodne skupštine, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da se sa Laslom Keverom srela 2021. godine, tada je ona pregovarala kao premijer, a sada mogu da urade nešto za razvoj parlamentarne saradnje.

– Za mene je bilo izuzetno važno da mogu da pregovaram sa predsednikom parlamenta Mađarske, makar samo iz razloga što je Mađarska redovno predsedavajuća Saveta Evrope, a mogli smo da razgovaramo i o tome šta Srbija treba da uradi da bi se konačno otvorio klaster 3 pregovora o pristupanju EU. Želela sam da zatražim dalju podršku od predsednika parlamenta zemlje koja, van svake sumnje, u najvećoj meri podržava evropske integracije Srbije, rekla je Brnabić. Ona je najavila da će Srbija, uz podršku Mađarske, 2025. godine preuzeti predsedavanje Centralnoevropskom inicijativom, što će, prema rečima Brnabićeve, dodatno ojačati poziciju Srbije.

Predsednica skupštine Srbije je istakla da je Mađarska jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, jer Srbija ima 4. najveći trgovinski promet sa Mađarskom na globalnom nivou, a na evropskom nivou je posle Nemačke i Italije.

Laslo Kever se 9. oktobra sastao i sa poslaničkom grupom Saveza vojvođanskih Mađara u narodnoj skupštini, a razgovarali su skoro sat vremena iza zatvorenih vrata. Kako se iz objave dr Balinta Pastora, lidera frakcije SVM-a saznalo, predsednika parlamenta Mađarske su obavestili o svemu ovome, a naravno obrazložio je i njihove napore.

– Veoma sam ponosan na naš tim od 6 ljudi, na rezultate našeg poslaničkog rada, kao i na planove uvrštene u program!, naglasio je Balint Pastor u svojoj objavi na društvenoj mreži.

U pregovorima sa Aleksandrom Vučićem (Fotografija: Beta)

U pregovorima sa Aleksandrom Vučićem (Fotografija: Beta)

Tom prilikom se sastao i sa najvećom skupštinskom poslaničkom grupom prijateljstva, odnosno sa 71-članom poslaničkom grupom srpsko-mađarskog prijateljstva. Ana Brnabić je istakla da i broj članova pokazuje da, bez obzira na stranačku pripadnost, svi u ovom skupštinskom sastavu cene napore Mađarske prema građanima Srbije.

Laslo Kever razgovarao je i sa premijerom Milošem Vučevićem. Saopštenje vlade navodi da srpsko-mađarska saradnja koristi ne samo Balkanu i Centralnoj Evropi, već i celom kontinentu, jer srpsko-mađarsko jedinstvo je u službi evropske stabilnosti, razumevanja i saradnje.

Miloš Vučević je istakao da odnos dve zemlje može da posluži kao primer za svakoga u svetu. On je mađarskog političara obavestio o teškom položaju srpskog naroda na teritoriji Kosova, kao i o represalijama koje srpsko stanovništvo koje tamo živi mora da trpi od Prištine. On je istakao da se Beograd obavezao na očuvanje mira, a potom potvrdio da će ispuniti i obaveze preuzete u dijalogu Beograda i Prištine, ali da se nikada neće odreći formiranja zajednice srpskih opština, kao i bezbednosti i prava stanovništva koje tamo živi.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je takođe primio Lasla Kevera. On je u svojoj objavi na društvenim mrežama naveo, da se odnosi Srbije i Mađarske temelje na bratskim vezama, međusobnom poverenju i poštovanju, čime daju primer uspešne saradnje i negovanja tradicije komšijskih odnosa, što je od velikog značaja za stabilnost i prosperitet regiona. U razgovoru sa Laslom Keverom, šef države je naveo da su „naglasili važnost parlamentarne saradnje između Srbije i Mađarske kao jedne od glavnih karika u jačanju zajedničkih interesa i koja ne samo da doprinosi razvoju naših sveukupnih odnosa, već i povećava stabilnost i bezbednost celog ovog dela Evrope”.

Laslo Kever i Miloš Vučević (Fotografija: Beta)

Laslo Kever i Miloš Vučević (Fotografija: Beta)

Nyitókép: Laslo Kever i njegova delegacija sa poslaničkom grupom Saveza vojvođanskih Mađara u narodnoj skupštini (fotografija sa Fejsbuk stranice Balinta Pastora)