2024. október 28., hétfő

Nepokolebljivi borbeni duh je ključ opstanka

Balint Pastor: Snaga nacije i zajednice ne zavisi od broja pripadnika, već od njene kohezije, vere, odlučnosti i istrajnosti

Foto-galeriju, koja pripada ovom novinskom članku, možete pogledati OVDE .

Juče predveče je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta Subotice nastavljena centralna komemoracija, koju je organizovao Savez vojvođanskih Mađara povodom 68. godišnjice izbijanja mađarske revolucije i borbe za slobodu iz 1956. godine. Izvedena je svečana predstava „LOBOGO JEGENYÉK” u režiji Čabe Ralbovskog. Pre toga, Žolt Bartel-Ruža, državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske i dr Balint Pastor, predsednik SVM-a su održali govor.

Žolt Bartel-Ruža je podsetio na procese koji su počeli 1944. godine, kada je Crvena armija ušla u Mađarsku, i na karakteristike sistema koji je zanemarivao ljudski život. On je istakao da kada ulivanje straha ne funkcioniše, želja ljudske duše za slobodom prerasta u bunt i spremna je da se bori protiv ugnjetavanja čak i po cenu svog života. Mađari su izabrali ovaj pravac, naglasio je. On je napomenuo da su se Mađari 1956. godine latili oružja jer su potomci boraca, desetine i stotine hiljada Mađara i Mađarica su dali svoje živote za ideju slobode tokom hiljadugodišnje istorije. „Možemo da živimo u miru, ali moramo znati da smo svi potomci boraca, i da moramo i u miru živeti dostojni ovoga”, naglasio je. On je istakao, „ako bismo odbacili ono što su nam ostavili u nasleđe, negirali bismo svoju istoriju i sami sebe, nesalomivi borbeni duh je ključ našeg opstanka”.

Molnár Edvárd felvétele

(fotografija Edvarda Molnara)

– Istorija je Evropi dala veliku priliku za bezbedan i održiv razvoj u mirnodopskom periodu proteklih godina, ali rukovodstvo Evropske unije to nije znalo da iskoristi. Potrebne su promene kako bi EU ponovo postala ekonomski jako i bezbedno mesto u kome ima mesta za sve evropske zemlje, pa i za Srbiju, kao i za mađarsku zajednicu koja živi u njemu. Sada moramo da se borimo i za ovaj cilj. U ovoj borbi potrebni su nam saveznici, potrebno je udruživanje naših snaga, izvan i unutar unije. Znamo da u tome možemo da računamo na naše srpske prijatelje. (...) Nismo izabrali put potčinjavanja, nismo voljni da se odreknemo ni trunke svog suvereniteta. Ako ne budemo određivali zakone po kojima živimo, naša država više nije naša, bićemo nedostojni naših prethodnika, koji su prihvatili borbu, pa čak i izgnanstvo ili smrt. Zalog naše nezavisnosti sada nije oružana borba, već naporan rad i naša posvećenost sudbini nacije, rekao je Žolt Bartel-Ruža.

Balint Pastor je svoj govor započeo prisećanjem, podsećajući na činjenicu da pre godinu dana, odstupajući od dugogodišnje tradicije, nisu organizovali svečanost, već su ovaj dan obeležili samo polaganjem venaca kod spomenika na Paliću. A razlog za to zdravstveno stanje Ištvana Pastora, tadašnjeg predsednika SVM-a, koji mu 23. oktobra više nije dozvoljavalo da stane na binu i podeli svoje misli sa okupljenima. Preminuo je nedelju dana kasnije. Godinu dana kasnije, 1956. godina biće obeležena na isti način kao i ranije, to bi i On tako želeo i uradio, naglasio je Balint Pastor.

Molnár Edvárd felvétele

(fotografija Edvarda Molnara)

Godina 1956-ta je tako svetao događaj u istoriji Mađara, da je zauvek odredio razvoj sudbine mađarskog naroda, a žrtva onih koji su se pobunili protiv ugnjetavanja zauvek obavezuje potomke, naglasio je on. Istakao je da „sa svojim mogućnostima moramo doprineti ispunjenju vrednosti za koje su dali živote”. Snaga jednog naroda i zajednice ne zavisi od broja pripadnika, već od njegove kohezije, vere, odlučnosti i istrajnosti, naglasio je on.

U nastavku izlaganja, predsednik SVM-a se osvrnuo na aktuelne borbe rekavši: „I mi smo imali dosta teških zadataka u poslednjih 360 dana”. On je podsetio da je SVM izgubio predsednika dva dana pre raspisivanja parlamentarnih izbora na dva nivoa, ali se nije urušio, već se borio da opstane, da odbrani postignute rezultate, i u proteklom periodu bio jedinstveniji i odlučniji nego ikada. „Tokom izbora prošlog decembra i ovog juna ojačali smo svoj legitimitet i prisustvo na republičkom, pokrajinskom i opštinskom nivou, kako u zakonodavnoj tako i u izvršnoj vlasti. Imamo i poslanika u Evropskom parlamentu, a svojim glasovima smo značajno doprineli uspehu Fides-KDNP-a. U proteklom periodu ojačali smo i savez Beograda i Budimpešte. Kao rezultat ovoga, mogli smo da najavimo nove cikluse konkursa našeg programa ekonomskog razvoja, što je dalo 1.080 korisnika ovih sredstava u vrednosti od 12,5 miliona evra za pola godine”, istakao je Balint Pastor. Podsetio je i da će saradnju nastaviti i sa predsednikom republike, Aleksandrom Vučićem. On je dodao da je 13. septembra potpisan i četvrti koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom, pa su prioriteti SVM-a deo programa vlade Republike Srbije.

– Stalno pregovaramo sa vladom Mađarske o merama jedinstvene nacionalne politike. Uz saradnju Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, sistem podrške je obezbeđen u oblastima obrazovanja, kulture, medija i zaštite nasleđa i sistemski je. Rezultati toga su opipljivi u svim našim naseljima, obnavljaju se vrtići, škole, domovi kulture, crkve, a u toku je i renoviranje i oplemenjivanje 80 godina starog „Mađar soa”, istaknute institucije mađarske zajednice u Vojvodini, rekao je Balint Pastor.

Prema rečima predsednika SVM-a, stranka ne daje olako obećanja, već planira da na realnim osnovama formuliše javan i sledljiv program, a zatim da vredno radi za rezultate. On je dodao: „Ništa to ne dokazuje bolje od činjenice da su ovdašnji mađarski i srpski liberalni drugovi poslednjih nedelja postali hiperaktivni na svim medijima, u vidu vidno pretencioznih saopštenja i izjava. Iznenadilo ih je da ono što su pokušali da šire o nama nije istina. Odlučni smo, a i unutar koalicije se može desiti da ne razmišljamo o svemu isto, a da to zasigurno ne izaziva krizu. Džabe se »brinu za nas«. Krize nema i neće je ni biti, kao što nema ni obelodanjivanja, ali i dalje postoji pošteno i uporno zastupanje interesa”.

– Ujedinili smo se, dobro smo organizovani i imamo saveznike. Jer bez njih se ne bi moglo. Nacionalna politika matične države, koja se sprovodi od 2010. godine, i mesto za koje smo se izborili u srpskoj unutrašnjoj politici uslovi su uspeha mađarske zajednice u Vojvodini. Slobodoljubiva Mađarska iz 1956. nije imala saveznika. Mi ih imamo. Nažalost, nedavno smo izgubili jednog od njih, gospodin Arpad Janoš Potapi, državni sekretar, bio je taj kome smo se mogli obratiti sa svim našim idejama, koji se zajedno sa nama borio da ih realizujemo. U žalosti smo zbog našeg iskrenog prijatelja i saborca, naglasio je Balint Pastor.

Balint Pastor je istakao da su manifestacije, koje su upriličene raznim povodima, kao i svi događaji u zajednici, prilika za iskazivanje jedinstva i za osnaživanje, iz kojih se možete vratiti kući obnovljeni snagom i podignute glave i nastaviti svoje svakodnevne borbe. „Nadam se da će program koji sledi nakon govora sve ovo potvrditi oruđima umetnosti. Možda ličnost izvođača dokazuje da otvaranje koje sam najavio nije samo puka parola. Hvala reditelju Čabi Ralbovskom i svim umetnicima koji će danas nastupiti!”, zaokružio je svoje misli predsednik SVM-a.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: (fotografija Edvarda Molnara)