2024. július 17., szerda

„Kiša" nagrada za Vojvođane na festivalu u Kišvardi

Glavna nagrada Novosadskom pozorištu, nagrada za životno delo Johanu Višeru

U subotu uveče uručene su nagrade 35. Festivala mađarskih pozorišta u Kišvardi: Johan Višer, vojvođanski reditelj i glumac i Anamarija Biluška, doživotni član glumačkog ansambla „Tompa Mikloš” Narodnog pozorišta iz Marošvarhelja su dobili nagradu za životno delo.

Dvojici umetnika dodeljena su priznanja Ministarstva kulture i inovacija (KIM) pozvane tročlane stručne komisije u sastavu Bela Njako, direktor Pozorišta u dvorcu i festivala Kišvarda, kao i Tibor Balog i Andraš Pataki, izjavili su organizatori za MTI.

Johan Višer (Foto: kisvardaifesztival.blogspot.com)

Johan Višer (Foto: kisvardaifesztival.blogspot.com)

Glavna nagrada KIM-a dodeljena je Novosadskom pozorištu za predstavu Ričard III u režiji Dejana Projovskog. Prema pohvalama, glumački ansambl servira igru naslovnog junaka u jedinstvenom stilu i timskom radu, a vizuelni svet i muzika stvaraju utisak doba koje oslobađa ljudsku neobuzdanost.

Priznanje za drugo mesto podelili su predstava „San letnje noći” Pozorišta „Talija” iz Kaše za obnovu pozorišnog jezika i revolucionarne vizuelnosti, kao i produkcija „Oksigen” Pozorišta „Tamaši Aron” iz Šepšisentđerđa za radikalnu reformulaciju pozorišnog jezika.

Nagradu za treće mesto podelile su isto dva pozorišna ansambla: Mađarski glumački ansambl Narodnog pozorišta u Subotici za predstavu „Ne mogu da živim bez muzike” za inovativno očuvanje žanra narodnog pozorišta, za sjajnu pojedinačnu glumu, kao i Pozorišna scena „Čiki” za razumljivo izvođenje predstave u mjuzikl žanru „Violinista na krovu”.

Zajednička nagrada KIM-a i Pozorišta u dvorcu „Kišvarda” dodeljena je Arpadu Mesarošu, za bravurozno izvođenje naslovne uloge u predstavi „Ričard III” Novosadskog pozorišta, kao i Eržebet B. Filep, za glavnu ulogu u predstavi „Doktor” Državnog mađarskog pozorišta „Čiki Gergelj” u Temišvaru i ulogu Dore u predstavi „Pijanci” Ansambla „Tompa Mikloš” iz Marošvašarhelje.

Čaba Boroš je takođe dobio zajedničku nagradu KIM-a, za stvaranje unikatnog muzičkog sveta i za njegovo inspirativno prisustvo u predstavi „Pijanci” ansambla „Tompa Mikloš” iz Marošvarhelja, a Luca Šara Jeli za karakterne, visokokvalitetne kostime „Figarove ženidbe” Sigligeti teatra iz Nađvarada.

Ove godine, Bence Hegli i Atila Matušek dobili su nagradu „Teplanski” za najperspektivniji talenat za predstavu „San letnje noći” Pozorišta „Talija” iz Kaše (za ulogu Paka i režiju).

Studenti treće godine glume Mađarskog pozorišnog instituta Univerziteta Babeš-Boljai iz Kluža su dobili priznanje gradonačelnika Kišvarde za ispitnu predstavu „Slatka Ana“.

Arpad Mesaroš preuzima nagradu (Foto: Facebook/Kisvardaifesztival)

Arpad Mesaroš preuzima nagradu (Foto: Facebook/Kisvardaifesztival)

35. Festival mađarskih pozorišta u Kišvardi održan je od 23. juna do 1. jula u ovom gradu u Gornjem Sabolču. Predstave takmičarskog programa odabrao je Tibor Balog, dramaturg, pozorišni kritičar i umetnički savetnik festivala.

Ovogodišnji počasni gost na pozorišnoj smotri bilo je Podkarpatsko županijsko mađarsko dramsko pozorište, ali su došli i gosti iz Temišvara, Subotice, Novog Sada, Kezdivašarhelja, Kaše, Sekeljudvarhelja, Kluža, Sepšisentđerđa, Marošvašarhelja, Nađvarada, Čikserede, Sente i Komaroma. Na scenu je stupila i koprodukcija Podrum teatra u Segedinu i Kamernog pozorišta u Aradu, a prikazan je i performans u organizaciji Podrum teatra iz Budimpešte sa umetnicima van granica matice, objasnili su oni.

Dvadeset šest scenskih ostvarenja postavljeno je na tri lokacije za devet dana. Na programu je bilo osam predstava van takmičenja, a jednu predstavu izveli su studenti glume van granica matice.

Ove godine obuku glumaca vodili su glumci-reditelji Marcel Belai i Gabor Viktor Kozma, a stručnjaci su na workshopu kandidata za kritičare mlade upoznali sa zakulisnim tajnama pozorišta.

Ove godine predsednik žirija bio je dramski pisac, književni prevodilac i reditelj Akoš Nemet, a članovi glumica Blanka Dieneš, dramaturg, reditelj, direktor Pozorišta „Petefi” u Šopronu Jožef Kiš, pozorišni kritičar Sabolč Sekereš i dramaturg Reka Sigeti.

Kako su najavili, sledeće godine je od 24. do 30. juna je planirano održavanje 36. Festivala mađarskih pozorišta u Kišvardi.

Nyitókép: Scena iz Ričarda III (Foto: kisvardaifesztival.blogspot.com)