2024. szeptember 5., csütörtök

2011 az önkéntesség európai éve

Az újvidéki EHO ökumenikus szeretetszolgálatban több százan tevékenykednek
Az önkétesség európai éve alkalmából a múlt héten elismerésben részesültek mindazok, akik volontőr munkával segítik polgártársaikat. Felvételünkön a RákInfó lelkisegélyszolgálat díjazottjai (fotók: Dávid Csilla) Az Európai Unió 1983 óta rendezi meg a különféle témákra koncentráló európai éveket. Megjelöl egy tevékenységi területet, amely kapcsán Európa-szerte egységes megközelítést alkalmazó kampánnyal igyekszik a polgárok tájékozottságát növelni és a nemzeti kormányok figyelmét a témakörre irányítani. Az unió a 2011-es évet az önkéntesség témájának szenteli. Ez a dátum valójában szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen 2001 az önkéntesség nemzetközi éve volt, az európai intézmények pedig most – a tizedik évfordulón – ismételten szeretnék felhívni a figyelmet erre az Európa-szerte milliókat megmozgató tevékenységre.

Az Eurodiaconia – európai egyházakból és civil szervezetekből álló ökumenikus szövetség – is társult az idei önkéntesség európai évéhez. A nemzetközi szervezet indítványára az újvidéki EHO ökumenikus szeretetszolgálat Az önkéntesség európai éve – ЕHO-volontőr, miért ne? jelmondattal kapcsolódott be a kampányba.
– 1993-ban kezdtük el a volontőr munkát, akkor még keveset tudtak az emberek az önkéntességről, a volontőr munka jelentőségéről. Ennek érdekében a 90-es évek folyamán több szemináriumot szerveztünk, amelyek során különböző képzéseken vettünk részt. A partner egyházaktól sokat tanultunk arról, hogyan szervezik meg az önkéntes munkát Svájcban, Németországban, Angliában, majd megjelent egy könyvünk is volontőrök az egyházban és a diakóniai szervezetekben témában. Az EHO volontőr munkája tulajdonképpen az ingyenkonyha létesítésével kezdődött, abban az időben, amikor humanitárius katasztrófa miatt létrejött a szervezet segélyszolgáltatás céljából. Akkor kizárólag volontőrök dolgoztak, a mi alapító egyházaink volontőrjei. Többségük még a mai napig is részt vesz a EHO munkájában. Jelenleg főként a napköziben, az idősek központjában dolgoznak – mondta Bú Anna, a szervezet igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy az EHO már a megalakulásától nagyon lelkesen támogatja a volontőrséget, s ma több százan segítik a szervezet munkáját.

Bú Anna

Vajdaság-szerte 60 diakóniai csoportunk van, mindegyikben 5-10 volontőr tevékenykedik. Különböző projektumokban különböző profilú önkéntesek dolgoznak, tevékenységüket nagyon fontosnak tartjuk. A 90-es években, amikor humanitárius munkával foglalkoztunk, a külföldi segélyt nagyon gyorsan és jól el tudtuk osztani. A mi hálózatunk csak a Vöröskereszttel mérhető fel, hiszen 60 helységben működünk, és annyi volontőr dolgozik, mint a Vöröskereszt keretében – véli az igazgatóhelyettes.
Az önkéntes munka a civil bekapcsolódás egyik formája. Nagyon fontos, hogy mi mint polgárok ott hasznosítsuk magunkat, ahol lehet, és tegyünk valamit mások érdekében, segítsünk másoknak. Az önkéntes munkának abban van a legnagyobb jelentősége, amit mi már itt megtanultunk, hogy tulajdonképpen gazdagítja azoknak az életét, akik részt vesznek benne – mondta végezetül Bú Anna.